Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Matthäus jelöltjei: masszőr és kapusedző a megyéből?

Két Győr-Moson-Sopron megyéhez kötődő szakember is tagja lehet Lothar Matthäus stábjának. A magyar labdarúgó-válogatott újdonsült szövetségi kapitánya a közeli napokban hozza nyilvánosságra segítőinek névsorát.
Masszőr lehet a Matthäus-stábban

Nagy kihívás, óriási lehetőség előtt áll Venczel József, a Rába ETO egykori labdarúgója. A jelenleg masszőrködésből élő egykori kapus neve is szóba került a válogatottnál, s könnyen megeshet, ő is tagja lesz Lothar Matthäus szövetségi kapitány stábjának.

Venczel pályafutása Győrben kezdődött, hiszen egészen fiatalon igazolta le a zöld-fehér együttes az akkor még Veszprém megyei Szerecsenyből.
– Nagy megtiszteltetés volt számomra az ETO-ban szerepelni, ám csak a tartalékcsapatig jutottam – mondja Venczel József. – Aztán 1979-ben a Soproni SE-hez igazoltam, de védtem a Soproni Postásban is. Onnan szerződtetett a szombathelyi Sabaria együttese, 1991-ben pedig Németországba, a harmadik ligában szereplő Linburghoz igazoltam.
Labdarúgó-pályafutása után sem akart elszakadni a futballtól. Bár elvégezte az edzői tanfolyamot is, mégis inkább a masszőrködést választotta. Bükön védett, a gyógyfürdőben pedig gyógyítgatta a vendégeket, s persze állandóan képezte magát. Németországi ismerőseinek köszönhetően előbb megismerkedett, majd barátságba került Adolf Katzenmayerrel, a német válogatott első számú gyúrójával.

– Megszerettem a szakmát, de miközben tanultam, rájöttem, hogy Magyarországon áldatlan állapotok uralkodnak a masszőrködés terén – folytatta Venczel. – Ezért is kerestem a német lehetőségeket, Katzenmayernek köszönhetően megfordultam a német válogatott mellett, tulajdonképpen az ő irányításával inaskodtam. Természetesen mint minden, a masszőrködés is fejlődik, változik. Ezért nekünk is állandóan képezni kell magunkat. Bújom a szakkönyveket, rengeteg kongresszuson, előadáson veszek részt. Egyébiránt a német válogatott mellett kerültem szorosabb kapcsolatba Thomas Doll-lal, Andy Möllerrel és Andreas Köpkével is, ők valamennyien európai hírű labdarúgók a maguk idejében.

Venczel Józsefet több magyar csapat is megkereste és Reszeli Soós Istvánnak köszönhetően a szakember első győri edzősködése idején munkát is vállalt az ETO-nál, igaz, csak félállásban.
– Heti két-három alkalommal segítettem Reszeli Soós munkáját, de sose gondoltam arra, hogy hazai klubnál főállásban dolgozzak. Itthon ugyanis nem adottak a feltételek a színvonalas masszőri munkához. Ezért van az, hogy Ausztriában egy vállalkozást működtetek, s mellette egy másodosztályban szereplő klubnál gyúrok. Hívtak Ausztriába is élvonalbeli csapatok, de ott sem tapasztaltam profi körülményeket, így nem vállaltam feladatot.

Most viszont Venczel neve szóba került a magyar válogatottnál, s mint megtudtuk, szívesen dolgozna Matthäus mellett.
– Ismerem Matthäus profi szemléletét, s mert az alakuló stábról is vannak információim, ezért mondom, hogy szívesen vennék részt a munkában. Sajnos, nálunk a játékosok nem ismerik el a masszőrök munkáját, nem néznek fel úgy ránk, mint az edzőkre. Erről persze a kollégáim is tehetnek. Én más szemléletet képviselek, mint az itthoniak, s ha hívnak, örömmel segítek Matthäusnak. Nagyszerű lenne, ha rajtam keresztül másképp ítélnék meg a magyar masszőrök munkáját is – említi végül Venczel József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredményes volt az MTE

Kiegyensúlyozott volt az NB II Nyugati csoportjának mezőnye. Az MTE tízszer győztesen hagyhatta el a… Tovább olvasom