Kisalföld logö

2018. 10. 15. hétfő - Teréz 11°C | 20°C Még több cikk.

Mattersburgi megmentő Sopronban?

Labdarúgás - A stabil gazdasági háttérrel rendelkező Mattersburgban évek óta főszerepet játszanak a magyar játékosok. Elképzelhető, hogy nemsokára a mattersburgi tőke játszik szerepet a soproni labdarúgásban.
Sopronban válságban van az első osztályú labdarúgás, a várostól nem messze található Ausztriában a 8000 lakosú Nagymartonban (Mattersburg) pedig a virágkorát éli. A „zuhanyhíradó" szerint a kinti klub tulajdonosai is a soproni futball lehetséges megmentői között vannak. De lássuk, mit kell tudni a mattersburgi klubról.

Jó néhány évvel ezelőtt több magyar futballista is szerepelt nagymartoni színekben, elég csak Milchram Pétert, a SFAC egykori kapusát említeni, aki napjainkban Lackendorfban véd. Két győri klasszis is futballozott itt: Boros Lukács és Hannich Péter, akik hosszú évekkel távozásuk után is még mindig a helyiek kedvencei.

„Az elmúlt években Mattersburg óriási fejlődésen ment keresztül. A nemrégiben épült stadionhoz nagyszerű öltözőket, klubházat, közösségi termeket hoztak létre, amelyeket minden csapat megcsodál, amelyik fellép a kisvárosban. Három évvel ezelőtt bekerültünk a tízcsapatos osztrák első ligába, de előtte is az itteniek úgy dédelgették a labdarúgókat, mintha saját gyermekeik lennének. A szurkolók, valamint a csapat különrepülőgépeken utazott Ausztria nyugati végébe, ahol a feljutásért vívott osztályozó mérkőzéseket megrendezték" – fogalmazott Milchram Péter.

A csapat az első évben kivívta a bennmaradást, a második évre a vezetők megerősítették a keretet, így a bajnokság végén a játékosok a bronzérmet vehették át. És egy kis szerencsével a bronz akár fényesebb is lehetett volna. A tavalyi évnek nagy reményekkel vágtak neki, de a futballszerencse nem mindig állt melléjük, így végül a középmezőnyben végeztek. Az idei bajnokságban néhány forduló után az első helyen állt a csapat, már kezdtek abban reménykedni, hogy az áhított bajnoki cím is elérhető közelségbe kerül. Ezután viszont 11 mérkőzésen döntetlenül végeztek, így jelenleg csak a hatodik helyen tanyázik a gárda.
A Mattersburg gólkirálya egy volt német válogatott futballista, Jancker, aki kilencszer talált be az ellenfél kapujába. Jancker mögött az osztrák góllövőlista harmadik helyén is mattersburgi játékost találunk, Mörzöt. Jelenleg is játszik két magyar a csapatban, az egyik Kovrig Ákos, a budapesti Vasas középpályása, a másik a válogatott Csizmadia Csaba. Legutóbb Sira István érkezett, egyelőre a második csapathoz.

A nézőszám Mattersburgban 3000 és 17.000 között mozog, szinte egész Burgenland a csapat találkozóit figyeli.

A mattersburgi gazdasági élet egyik motorja, a Bauwelt Koch építőipari nagyvállalat vezérletével a helyi vállalkozók és a burgenlandi tartomány adják a futballcsapat stabil anyagi hátterét.

Visszavonják az FC Sopron licencét?

Molnár Ágnes országgyűlési képviselőt kérdeztük, aki szívén viseli az FC Sopron sorsát. A képviselő elmondta: több érdeklődő is van a klub iránt, azt, hogy ezek között szerepel-e a mattersburgi klub tulajdonosa, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.  Az FC Sopron többségi tulajdonát birtokló olasz csoport képviselőit azonban továbbra sem sikerül utolérni a magyar félnek. Így bármilyen eredményt hoz a klub pénzügyi átvilágítása, amelyet egyébként az önkormányzat kezdeményezett, a kisebbségi tulajdonos nem tud érdemben tárgyalni befektetőkkel.
Információnk szerint, ha rövid időn belül nem sikerül megoldást találni a klub helyzetére, akkor  fennáll a veszélye annak, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség visszavonja az FC Sopron klublicencét és a csapat nem folytathatja a 2007/2008-as bajnokságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ötszáz dolláros szoba lakója

Erősport - A győri erős ember, Darázs Ádám a közelmúltban egy Kínában rendezett világbajnokságon… Tovább olvasom