Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Maratoni kajak-kenu VB Győrben - Óra indul: 100 nap a rajtig

Száz nappal a rajt előtt Győr belvárosában szerdán leleplezték azt az órát, amely percre pontosan mutatja a szeptember 11-én kezdődő maratoni kajak-kenu világbajnokságig hátralévő időt.
Az idei esztendő egyik legjelentősebb hazai sporteseményére több mint negyven ország versenyzőit várják.

Fekete Dávid alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a város rengeteg érdekes, közönségcsalogató programmal várja idén a győrieket, illetve az ide látogató vendégeket, s a kínálatba - a többi sportesemény mellett - tökéletesen illeszkedik, sőt, annak megkoronázása lesz a maratoni világbajnokság.

Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke beszédében hangsúlyozta, az infrastrukturális adottságok, a város kivételes sportszeretete, az önkormányzat segítőkészsége és együttműködése miatt Győr csodálatos helyszínt biztosít a vb-nek. Ahogy fogalmazott, a maratoni szakág a sportág csúcsa, mert a szellemi és fizikai próbatétel mellett kitartást és taktikai érzéket is igényel.

"A maratoni kajak-kenut izgalmassá kívánjuk tenni a helyszínre kilátogató szurkolók és a tévénézők számára is. - mondta. - Erre lehetőséget biztosít nekünk az a pályarajz, ami már élesben is vizsgázott két hete a Győrben megrendezett maratoni ob-n. A versenyzőket szinte végig látni lehetett a 30 kilométeres táv során, ami a rossz idő ellenére már az országos bajnokságot is kifejezetten izgalmassá tette. Bízunk a jó időben és a normális vízállásban."

A szervezőbizottság elnöke, Kadler Gusztáv azt mondta, az ob-ra összesen 1900 nevezés érkezett, így kiváló főpróbája volt a vb-nek.

"A futószakasz a sok eső miatt elég csúszós lett, ezt a világbajnokságra megoldjuk. A pálya kiváló, már a versenyt közvetítő televíziós stáb is bejárta és elégedettek a beláthatóságával. A céltorony oldalán zajlik a parti sétány kiépítése. Eddig 25 ország több mint 400 versenyzőjének nevezése érkezett a versenyre, de messze még az augusztusi határidő. A szálláshelyek készülnek, hogy bírják a szeptemberi nagy rohamot a vb idejére" - számolt be az előkészületekről.

Weisz Róbert, a maratoni válogatott szövetségi vezetőedzője elmondta, bíztatónak értékeli, hogy azok a versenyzők, akik egyesben nyerni tudtak, párosban is kimagasló teljesítményt nyújtottak az ob-n. Csay Renáta tavalyi világbajnoki címeinek köszönhetően egyesben, valamint Bara Alexandrával párosban is védettséget élvezett, ezért elég volt egyesben és párosban is egy-egy válogatót nyernie és mindkét versenyszámban rajthoz állhat az Európa-bajnokságon, valamint a szeptemberi, győri vb-n. Weisz hozzátette: fél lábbal kijutott már a kenus Kövér Márton is, akinek egyesben és párosban is jó esélyei vannak, a vb-kvalifikációhoz "csak" a dobogón kell végeznie a szlovéniai Eb-n.
"Örülök neki, hogy már az első válogatón sikerült bebiztosítanom a helyem a csapatban, így most nyugodtan készülhetek, Alexandrával együtt, a vb-re. - mondta Csay Renáta, 15-szörös világbajnok kajakos, Győr díszpolgára. - A lebonyolítás, az új pályarajz nagyon tetszik, annyira közel leszünk a szurkolókhoz, mintha egy arénában köröznénk. Természetesen idén a fő cél a győri vb, de az ötezer méterről sem mondok le, bár az első válogatón nem állok rajthoz, mert már a bakui Európa Játékokra készülök."

Győr 1999 és 2007 után harmadszor rendez maratoni kajak-kenu vb-t. A rajtig hátralévő időt mutató órát a belvárosban, a Városházával szemben, a Szent István út és a Baross Gábor út kereszteződésében láthatják az érdeklődők.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rafa Benitez a Real Madrid új vezetőedzője

A spanyol szakember szerződtetését szerda délelőtt jelentette be a klub, a tréner három évre szóló… Tovább olvasom