Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Maraton az utánpótlásért

A sikerek főleg a mountain bike-ra korlátozódnak, az országúti kerékpározás nehéz helyzetben van.

A megyei kerékpár szövetség elnöke, Kiss György úgy érzi, országosan jó a helyzet a régióban, de a sikerek elsősorban a mountain bike szakágra korlátozódnak. Az országúti kerékpározás viszont nehéz helyzetben van.

„Jó tizenöt évvel ezelőtt még éppen fordított volt a helyzet. Az állam kivonulásával, a közlekedés növekedésével az arányok eltolódtak. Sokkal nagyobb teret nyert a hegyikerékpározás, bár igazán ez sem olcsó sport, hiszen egy jobb minőségű versenykerékpár fenntartással együtt azért 2–300 ezer forintban is benne van. Ráadásul az egyesületek két-három kerékpárnál többet nem tudnak biztosítani a versenyzőknek" – mondta Kiss György.

A megyében egyébként Sopronban mountain bike-kal és BMX-szel foglalkozó egyesületek is vannak. Győrött szintén a hegyikerékpár a „menő". Országúti kerékpározás egyedül Mosonmagyaróváron van. Az igazolt versenyzők száma megközelítóleg 300 főre tehető. Ezt a számot rengeteg versennyel szeretnék növelni, ezért az idei évben hagyományteremtő szándékkal egy nagyszabású versenysorozat elindítását tervezi a szövetség.

„Több rendezvényen is bebizonyosodott, hogy az embereknek van igénye a kerékpározásra. Ráadásul ezek a viadalok arra is jók, hogy sokakkal megszerettessük a sportágat, s ezáltal az utánpótlást is biztosítsuk. E célt szolgálná a Pannon Marathon elnevezésű, négyfordulóból álló hegyiverseny. Május és szeptember között Zalaszentgróton, Kőszegen, Sopronban és Győrben valamennyi korosztály számára több távon írjuk ki a versenyeket. Minden helyszínen kiegészítő programok is szerepelnek a terveink között. Erre mintegy ötvenmillió forintos költségvetést tervezünk, melynek nagyrészét Phare-támogatásból  biztosítanánk. Érdekesség, hogy az ország további öt régiójában is szerveznek hasonló rendezvényeket, ilyen szempontból biztosítottnak látszik a jövő."
A verseny költségvetése egyébként nem azonos a szövetség büdzséjével, hiszen ilyen, mint azt Kiss György elmondta,  igazából nincs is.

„A szövetség elsősorban koordinációs feladatokat lát el, emellett segít a pályázatok megírásában. Az igazi munka úgyis az egyesületeknél történik. A támogatások célzottan az adott helyre mennek, nem mi vagyunk a pénzek elosztói. Ezen felül a versenyzők és a szülők is kénytelenek belenyúlni a pénztárcájukba.  Jelen helyzetben kicsi az esélye annak, hogy ez rövid távon megváltozna."
Kiss György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matáv FC Sopron–Hévíz 2–2

A felkészülés során először játszhatott edzőmérkőzést Sopronban a Matáv csapata. Tovább olvasom