Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Maradt a régi futballvezérkar

A 100 szavazásra jogosult küldöttből 93-an vettek részt az MLSZ szerdai rendkívüli közgyűlésén.

Szerdán a száz szavazásra jogosult küldöttből kilencvenhárom részvételével kezdődött el az MLSZ rendkívüli közgyűlése. Napirend előtti felszólalásában Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Liga elnöke a szövetség elnökségét lemondásra szólította fel:

– Ha az MLSZ vezetése távozik, akkor én is kész vagyok arra, hogy átadjam a helyem. Az elmúlt időszak vitái nem szolgálták a magyar labdarúgás érdekeit – mondta Kisteleki. – Ne foglalkozzunk a múlttal, könyvvizsgálói jelentéssel, együttesen ajánljuk fel lemondásunkat, ne ragaszkodjunk a posztunkhoz, segítsük elő a sportág megtisztulását.
Bozóky Imre, az MLSZ elnöke ezután szünetet rendelt el, az elnökség visszavonult, hogy megtárgyalja a javaslatot.

Bozóky Imre, a szövetség első embere a rövid elnökségi megbeszélés után bizalmi szavazást kért az egész testülettel kapcsolatban.
Közben Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal (NSH) elnöke kért szót, és kérte a küldötteket, ne lehetetlenítsék el a magyar futballt.

Öten lemondtak

A Magyar Labdarúgó Liga (MLL) ezek után arra kérte az MLSZ elnökségében tevékenykedő képviselőit, hogy mondjanak le tisztségükről. Kutasi Róbert jelezte, nem teszi ezt meg, Klement Tibor, aki egyben a Győri ETO FC ügyvezetője is, Offella Zoltán, Fülöp Ferenc, Illés János, Makray Balázs viszont elfogadta a liga ajánlását és távozott posztjáról.

Három és fél órával a rendkívüli közgyűlés kezdete után a küldöttek aztán elfogadták a napirendet, így hivatalosan is elkezdődhetett az ülés, amelyen szavaztak Bozóky Imre elnök, Puhl Sándor alelnök és Kutasi Róbert elnökségi tag visszahívásáról.

A közgyűlés a szavazás előtt azonban Sebes Józsefnek, a fel-
ügyelőbizottság elnökének beszámolóját hallgatta meg az MLSZ szerződéseiről.

Ezt elfogadta a közgyűlés, noha jelezte, tulajdonképpen nincs is lezárt anyag, hiszen a szövetség vezetőinek 30 napjuk van, hogy reagáljanak a felkért könyvvizsgáló cég  jelentésére. Kisteleki a keddi elnökségi ülés után azt mondta, a cég  200 millió forintos adóhiányt és 500 milliós  jogtalan elszámolást állapított meg.

Ezt követően a küldöttek egyenként szavazhattak a három sportvezető visszahívásáról. A voksolás előtt Kisteleki István felszólalásában felkérte az amatőr képviselőket, hogy támogassák Puhl és Kutasi visszahívására  tett indítványát. Kutasi Róbert kikérte magának, hogy Kisteleki minősítse a munkáját és lemondatására biztassa a többi  küldöttet, csak azért, mert nem úgy szavaz, ahogy az MLL elnöke  szeretné.

A szavazatok összeszámolása után kiderült, Bozóky Imre, Puhl Sándor és Kutasi Róbert is marad a posztján: ugyan mindhármuk esetében többen szavaztak a visszahívásukra, mint a  maradásukra, a leváltáshoz szükséges kétharmados többség azonban  hiányzott.

Bozóky MLSZ-elnök távozására 57 igen, 35 nem szavazat érkezett, egy pedig érvénytelen volt. Puhl Sándor visszahívására  59-en voksoltak, 34-en viszont megerősítették alelnöki posztján. Kutasi Róbert leváltását 58-an támogatták, míg 35-en további  bizalmukról biztosították a REAC klubigazgatóját, aki így maradt a szövetség elnökségének tagja.
Ezt követően a közgyűlés úgy határozott, hogy az MLSZ szakmai programját ezúttal nem tárgyalja, erre a következő tanácskozáson térnek vissza. Ez egyébként azt jelentette, hogy ezúttal sem döntöttek arról, hogy Ltthar Matthäus maradjon-e továbbra is a szövetségi kapitány.

Legyen versenyigazgatóság

Bozóky Imre a rendkívüli közgyűlést követő sajtótájékoztatóján elmondta: úgy  érzi, hatékonyabban és gazdaságosabban működhetne a magyar futball, ha a szövetségen belül egy versenyigazgatóság bonyolítaná le a különböző bajnokságokat, míg a profiliga négy-öt fővel kizárólag a gazdasági ügyekkel, marketingkérdésekkel, a vagyoni értékű jogok  értékesítésével foglalkozna. A tanácskozásról úgy vélekedett: a rengeteg ellene leadott szavazat kritikus szám, komoly figyelmeztetés. Matthäus jövőjéről minél  hamarabb dönteni kell. 

Matthäus: hazudnak!

Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya  szerint a nemzeti együttes olyan tehetséges, fiatal játékosokból  áll, akiknek túl korán jöttek a világbajnoki selejtezők.
– A magyar válogatottnak nem az ellenfelek legyőzése, hanem a belső ellenségek folyamatos áskálódása okozza a legtöbb gondot. A  magyar futballban többet hazudnak, mint a politikában! – mondta  évértékelő sajtótájékoztatóján a német szakember.

A most zárult amerikai túrával kapcsolatban Matthäus  kijelentette: 3–4 hónappal ezelőtt megkötötték a szerződést az  útról, melyben két mérkőzés szerepelt.  Mexikóval sikerült megállapodni, a másik ellenfélről pedig azért nem  született döntés, mert még tartottak a világbajnoki selejtezők a  dél- és közép-amerikai régióban.

– Nem  értem, miért bíráltak minket Antigua és Barbuda játékereje miatt még  a meccs előtt. Amíg nem voltam magyar kapitány, a csapat  gyengébbekkel is találkozott. Úgy tűnik, a világklasszis ellenfelek  elkényeztették a magyarokat, akik már el sem fogadnak egy gyengébb  riválist. Pedig ahogy a brazilok tiszteltek minket, nekünk is  tisztelni kell a szerényebb képességű együtteseket.

A szakvezető úgy véli: a válogatott Svédország, Horvátország,  valamint Argentína és Málta ellen jó teljesítményt nyújtott. 

– Több mérkőzést a rutintalanságunk miatt vesztettünk el. Januárban, ha még én leszek a szövetségi kapitány,  megadom annak a harminc-harminckettő játékosnak a nevét, akikre hosszú távon építek.
A tegnapi MLSZ-közgyűlésről a szakember annyit mondott: reméli, a magyar futball nyer, és mindenki félreteszi a saját érdekeit. Matthäus a tanácskozás idején épp Düsseldorfba tartott, ahol szakvezetőként vesz részt a Zidane és Ronaldo nevével fémjelzett jótékonysági gálameccsen. A kapitányt a Bayern  München is meghívta, állítólag korábbi klubja szívesen jönne Magyarországra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ronaldinho a FIFA-nál is megszerezte az év játékosa címet

A brazil Ronaldinho a France Football szavazása után a FIFA-nál is megszerezte az év játékosa címet.… Tovább olvasom