Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Már két éve tudtak Fazekas doppingügyeiről

"Fazekas Róbert doppingolása két éve köztudott, csupán a Nemzetközi Atlétikai Szövetség nem akart tudomást venni róla" - mondta Werner Franke profeszszor, a heidelbergi rákkutató központ osztályvezetője, a doppingügyek legtekintélyesebb németországi szakértőinek egyike.
Franke és felesége, a szintén biológus Brigitte Berendonk jelentős szerepet játszott abban, hogy napvilágra kerüljenek az egykori NDK sportolóinak doppingügyei. Kutatásaiknak büntetőjogi következményei is lettek: a fiatal lányokat férfi nemi hormonnal "erősítő" sportvezetőket bíróság elé állították, és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A házaspár tevékenységét az idén a német érdemkereszttel ismerték el.

- Ennél sokkal precízebb forrásból tudom, hogy doppoingolt a magyar sportoló - mondta Werner Franke. Egyrészt egy, a témával foglalkozó tájékozott német újságíró többször is megírta, másrészt véletlenül is tudomást szereztem róla, mivel a fiam ugyancsak diszkoszvető. Továbbá: 2002-ben egy német edzőt két magyar tréner, egymástól függetlenül, tájékoztatott arról, hogy miféle "vizelettrükkökkel" cselezik ki a doppingellenőrzést a magyar atléták, és név szerint is említették Fazekast. A német tréner jelentette az ügyet a német, majd a nemzetközi atlétikai szövetségnek. Az azóta eltelt két évben semmi sem történt, legfeljebb annyi, hogy néhány hónappal az előbbi fejlemény után, a müncheni atlétikai Európa-bajnokságon Fazekast még doppingvizsgálat alá sem vetették. Egyébként személyesen ismerem a német edzőt és a magyar informátorokat is, de a nevüket nem adom ki.

- A vizeletcsere nem új trükk, a női változatát német sportolók már korábban is alkalmazták: úgynevezett svájci kondomba idegen vizeletet töltenek, a kis zacskót a gratuláló virágcsokorba rejtve adja át nekik, s ezután "csak" az a dolguk, hogy becsempésszék a vaginájukba. A doppingellenőrzésen a körmükkel ügyesen kivágják - talán nem véletlenül jött divatba a hosszú köröm a futónőknél -, és máris megvan a kifogástalan minta. Három német sprinter azon bukott le, hogy amikor a világ különböző pontján egyszerre ellenőrizték őket, mindegyikük molekulárisan egyező vizeletmintát adott le. Fazekas pedig azon csúszott el, hogy túl kevés vizeletmintát adott, ő maga pedig nem produkálhatott, mert azonnal kiderült volna, hogy tele van doppingszerrel.

- Szó sincs arról, hogy csupán Fazekas és Annus doppingolt volna. Másutt viszont jobban odafigyeltek, és időben abbahagyták a tiltott szerek szedését. Három héttel később ezek a szerek már nem mutathatók ki a szervezetben, ezért nincs is értelme a versenyeken való ellenőrzésnek. De persze mindig vannak olyanok, akik hisznek benne, hogy megússzák a kontrollt vagy ki tudják cselezni az ellenőröket. Bár olykor fájdalmas az efféle trükközés, a sportolók hajlandóak rá; az aranyérem mindent megér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptember 12-én indulnak a sportolók a paraolimpiára

Szeptember 17-én újra sportolók "lepik" el Athén városát, ekkor kezdődnek ugyanis a XII. Paralimpiai… Tovább olvasom