Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Május óta minden meccset megnyertek a szanyiak

Győr-Moson-Sopron – de lehet, az ország – legeredményesebb amatőr futballcsapata a szanyi U21-es együttes.
A megyei II. osztály soproni tartalékcsoportjában szereplő gárda ősszel mind a tizenöt találkozóját megnyerte, s az elmúlt bajnokságból négy győztes meccset „hozott" magával. Nem véletlen a siker, a klubnál tíz éve építik tudatosan az utánpótlást.

Több csapat is nyújtott nagyon jó teljesítményt ősszel a Győr-Moson-Sopron megyei amatőr bajnokságokban.

Kimagaslóan szerepelt az első osztályban a Győrszemere – csupán egyszer kapott ki az együttes –, a másodosztályban a Fertőszentmiklós veretlen maradt, a harmadosztályban a Bakonyszentkirály, a Győrasszonyfa, a Csikvánd, a Darnózseli és a Farád állt nagyon közel a hibátlan mérleghez.

Három tartalék együttes azonban makulátlanul zárta a szezont. Az összes bajnokiját megnyerte a Szany, a Csikvánd és a Kimle utánpótláscsapata. Előbbi a másodosztályban érte el ezt a nem mindennapi sorozatot. Ráadásul az elmúlt bajnokságból négy győztes meccset „hozott" magával, így már tizenkilenc bajnoki mérkőzést nyert meg zsinórban a szanyi utánpótláscsapat.

A siker nem véletlen, a településen egy évtizede tudatosan „építik" az utánpótlást.

„A klubnál tíz éve kezdtünk el szisztematikusan a gyerekekkel foglalkozni. Felismertük, hogy utánpótlás nélkül nem lehet hosszú távon eredményesen szerepelni. A célunk az volt, hogy minél több helyi fiatal játsszon nálunk, s képezzük őket a magunk szerény körülményei között.

Egy vonzó környezet kialakítása volt a cél, ahol a fiatalok valamilyen pluszt is kapnak a futball mellett – kezdte Varga Péter, a klub elnöke. – A jó közösséget gyakori összetartásokkal próbáltuk kialakítani, sokszor megyünk együtt válogatott és élvonalbeli meccsekre, kirándulni vagy csak egy jót vacsorázni. Rájöttünk, hogy az edzések mellett is kell lehetőséget biztosítanunk, hogy a gyerekek értelmesen tölthessék el a szabadidejüket. Ehhez persze pénz is kellett, de szerencsére a helyi önkormányzat és néhány közeli vállalkozó mindenben mellénk állt.

Találtunk egy elhivatott szakembert is, Szabó Eriket, aki tavasztól már a felnőttcsapatot is irányítja, foglalkozott nagyon sokat a gyerekekkel."
A fiatal tréner Kiss Tamással a hatévesektől kezdve a huszonegy éves korosztályig tart edzéseket Szanyban. Úgy gondolja, az U21-es csapattal elért őszi eredmény csupán részsiker, cél a további egyéni fejlődés és a csapatban betöltött szerep elsajátítása, ezek által a felnőttfutball kihívásainak megfelelni.

Győr-Moson-Sopron, de lehet, az ország legeredményesebb amatőr futballcsapata. Felső sor: Gáncs Zoltán, Szabó Máté, Győri István, Sebestyén László, Makkos Ádám, Rugli Tamás, Kovácsovics Mátyás, Tukora
Győr-Moson-Sopron, de lehet, az ország legeredményesebb amatőr futballcsapata. Felső sor: Gáncs Zoltán, Szabó Máté, Győri István, Sebestyén László, Makkos Ádám, Rugli Tamás, Kovácsovics Mátyás, Tukora Martin, Varga Bálint, Bertha Valentin. Középső sor: Szabó Erik edző, Hegyi Gergely, Tukora Szabolcs, Teke Patrik, Greznár Zoltán, Vados Szabolcs, Varga Ádám, Szabó Endre intéző, Szabó Máté. Alsó sor: Szabó Béla intéző, Révhelyi Balázs, Vados Zoltán, Bolla Bence, Szabó Bence I, Kerekes László, Horváth Márkó, Horváth Márió. - Fotó: infoRábaköz.hu


„A felnőttcsapat egy nagy kihívás számomra játékszervezés és motivációs tényezők tekintetében. Egyértelmű cél, hogy a formát tartalommal töltsük meg, s arculattal rendelkező csapatot láthassanak a szanyi szurkolók" – fogalmazott Szabó Erik.

A településen 2400-an élnek, a szanyi tartalék csapatban közel harmincan, a serdülőknél 20–25-en futballoznak.

„Most ért be az a turnus, amellyel tíz évvel ezelőtt elkezdtük a munkát. Talán ennek köszönhető ez a szép sorozat, amit a fiatalok eddig elértek. Természetesen számoljuk, mennyi meccset nyertek meg sorozatban. Nagyon büszkék vagyunk rájuk, a sikerre. Amúgy a felnőttcsapat közel hetven százaléka már saját nevelésű fiatal" – tette hozzá Varga Péter, aki szerint cél ugyan feljebb lépni, de nem mindenáron.

„Két évvel ezelőtt saját elhatározásból léptünk vissza a megyei első osztályból, mert a fiataljaink nem lettek volna még képesek elviselni az azzal járó terheket. Ma már más a helyzet, ha úgy adódna, feljebb is léphetnénk, de a lényeg nem ez. Továbbra is azt szeretnénk, ha minél több helyi és környékbeli gyerek futballozna és töltené el egészségesen, értékesen a szabadidejét nálunk."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosárlabda - Nagy csatában szoros vereség

A győriek olyan meccset veszítettek el, melyben a győzelem is benne volt. Tovább olvasom