Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Major József újra megcélozza Hawaii-t

Major József újra megcélozza Hawaii-tMajor József bringán a nagyatádi Országos Bajnokságon.
A kisalföldi vasember kicsivel maradt le nyolcadik magyar bajnoki címről.


Major József 2005 és 2011 között sorozatban hétszer nyerte az Országos Magyar Ironman Bajnokságot Nagyatádon. A győri Széchenyi-egyetem sportegyesületének (SZESE) 37 éves kiválósága két év után tért haza az USA-ból, az elmúlt öt évben nem versenyzett itthon. Ha már hazalátogatott, kánikulai melegben majdnem visszaszerezte trónját az emberpróbáló versenyen (3,8 km úszás, 180 km kerékpározás, 42 km futás).

"Nem múlott sokon. Fej-fej mellett haladtunk a kétszeres címvédő Flander Marcival. A futás alatt volt olyan időszak, amikor 20 másodperccel vezettem vetélytársam előtt. Végül, 8 óra 29 perces időeredménnyel másodikként értem célba, négy perces hátránnyal. Az időeredményem biztató a jövőre nézve. Igaz, van bennem kis tüske, hisz közel voltam a 8. magyar bajnoki címemhez" - értékelt a kisalföldi vasember.


Major József a győri SZESE színeiben két országos bajnoki érmet is szerzett Nagyatádon. A korcsoportjában (35-39 évesek) első lett, míg a SZESE felnőtt csapatával a dobogó második fokára állhatott.
Major József a győri SZESE színeiben két országos bajnoki érmet is szerzett Nagyatádon. A korcsoportjában (35-39 évesek) első lett, míg a SZESE felnőtt csapatával a dobogó második fokára állhatott.


Amerikában sincs kolbászból a kerítés

Major József öt-hat éve a nemzetközi ironman mezőny egyik legerősebb európai versenyzője volt. Akkoriban kilencedik helyen állt a világranglistán, 2012-ben a sportág fellegvárának számító Egyesült Államok nemzeti bajnokságán harmadikként dobogóra állhatott New Yorkban. "Az utóbbi időben betegséggel küzdettem, vastagbélgyulladást állapítottak meg nálam az orvosok. Bár még így is voltak jó eredményeim - első háromban értem célba a mexikói Los Cabos-ban rendezett ironmanen -, nem tudtam úgy teljesíteni, mint a korábbi években. Több mint négy és fél éve költöztünk ki a feleségemmel az Egyesült Államokba.

Az érem egyik oldalán valóban remek felkészülési körülményekre leltem Arizonában. Scottsdaleben egész évben meleg van, süt a nap. Drága ugyanakkor az élet az USA-ban - csak az apartmanunk havi bérleti díja átszámítva több mint 300 ezer forint volt -, s az állandó teljesítménykényszer felőrölt. Ahhoz, hogy a napi megélhetésünk biztosított legyen, mindig dobogó közelben kellett végeznem, csak így részesültem a pénzdíjakból. A feleségem, Luca - aki mindvégig a profi karrierem hátterét biztosította - a szigorú amerikai munkavállalási törvények miatt más területen nem vállalhatott munkát, ezért hazajött és itthon kezdett el dolgozni" - mondta a győri sportoló.

Túl a mélyponton

"Ez volt az a mélypont, amikor sok mindent átértékeltem magamban. A kisebb-nagyobb változások jó hatással voltak rám. Megkaptam az amerikai zöldkártyát, elkezdtem foglalkozni tanítványokkal. Egyre több versenyző készül az edzésterveim alapján, miközben én is új edzővel dolgozom. Más a stratégia, mint korábban, az elvégzett munka lassan be fog érni. Jól esik ugyanakkor, hogy nem kell folyamatosan foglalkoznom a saját edzésmunkámmal, mivel a tanítványok napi szinten törődést igényelnek.

Hangsúlyozom, nem tervezem a visszavonulást. Úgy érzem, van még bennem annyi erő, kitartás, hogy az ironman csúcsát jelentő Hawaii-i világbajnokságon újra kivívjam a részvételi jogot" - búcsúzott a hétszeres magyar bajnok. Major József pár hétig marad Magyarországon, ezt követően repül vissza Arizonába.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új elnöke van a Győri Audi ETO KC-nak

Új elnöke van a Győri Audi ETO KC-nak
A Győri ETO Kézilabda Club tagjai az egyesület közgyűlésén megválasztották dr. Bartha Csabát az… Tovább olvasom