Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Major Joe az Armstrong-botrányról: `a doppingot a pénz vonzza be egy-egy sportágba´

Az USA-ban élő győri profi triatlonos 3. hellyel kezdte az évet Mexikóban. Pénzhiány miatt hazai versenyeken úgy tűnik, nem tud indulni a 7-szeres magyar bajnok idén.

- 2012-ben bekerült a top 10-be a világranglistán. Idén a helyezés megtartása az elsődleges cél, vagy a további előrelépés?

- Tavaly a 9. helyen végeztem a világranglistán. Ez nagyon jó eredménynek számít, mivel minden évben több száz versenyző küzd a pontokért. Minden évben az előrelépés és fejlődés a fő cél, ez idén sincs másképp. A világranglistán való kiemelkedő helyezés megszerzéséhez a WTC (World Triathlon Corporation) fél-ironman és ironman versenyein kell indulni, s a lehető legjobb helyezéseket elérni.

Erre akkor törekszik egy profi ironman versenyző, ha a hawaii világbajnokságra való kijutás és részvétel a fő cél. Az elmúlt 5 évben méltóan képviseltem Magyarországot ezen az eseményen, kétszer voltam 22., és a legjobb eredményemmel bekerültem a top 20-ba. A 2013-as tervemben számos olyan nemzetközi verseny szerepel, melyeken ha jól szerepelek, akkor még feljebb léphetek a világranglistán.

Idén a nehéz anyagi helyzetem miatt azonban a fő szempont a pénzkeresés lesz. Ez csúnyán hangzik, de egy hétszeres ironman magyar bajnoknak is meg kell élni valamiből.


Major József edzés közben

"Egyelőre nem tervezem, hogy hazautazom"

- Láthatjuk itthon versenyezni ebben az évben?

- A felkészülésem miatt 2012 elejétől Arizonában, Phoenixben élek, ami az időjárási körülmények és a virágzó sportélet miatt tökéletes hely a profi triatlonosoknak. Az év első felében mindenképpen olyan versenyeken fogok indulni, amelyek könnyen elérhető távolságban vannak, így legközelebb Phoenixben és Texasban állok rajthoz.

A szezon másik fele még kérdéses, de egyelőre nem tervezem, hogy hazautazom. Bár nagyon szeretem a hazai versenyeket, s jó látni, hogy rengeteg új kezdeményezés történt otthon a triatlon, és hosszútávja, az ironman terén. A sportág szerelmesei már nemcsak a klasszikus nagyatádi ironmanen, hanem a Balatonman versenytávjain is kipróbálhatják magukat.

Mindenképpen célom, hogy elinduljak hazai versenyen a közeljövőben, s Magyarországon is méltóan képviseljem klubomat, a győri Széchenyi István Egyetem Sportegyesületét. Ehhez azonban szükségem van több hazai támogatóra, mert a pénzdíjakból nem tudom fedezni az utazások és a megélhetés költségeit.

Major József harmadik hellyel kezdte a szezont Mexikóban

- A Mexikóban rendezett Los Cabos-i ironman versenyen jól sikerült a szezonkezdet.

- Úgy érzem, hogy sikerült közel a maximumot kihoznom magamból. Kemény téli felkészülésen vagyok túl, ami fontos alapokat nyújt a szezon folytatásához. Az úszáson még éreztem, hogy ez az év első versenye, a partról való befutás sem kedvezett nekem.

Mégis örülök, mert a másik két számban erősnek éreztem magam, s ez az eredményeken is látszott. A második legjobb kerékpáros és futó időt mentem, s a végén mindössze 25 másodperccel maradtam le a dobogó második fokáról.

Azt gondolom, hogy nemzetközi harmadik hellyel kezdeni az évet, nagyon jónak számít. Idén szeretnék minden versenyemen dobogóra állni.


A Los Cabos-i verseny után a dobogó harmadik fokára állhatott fel Major József

"A doppingot a pénz vonzza be egy-egy sportágba"

- Az ironman versenyeket mennyiben érintette Armstrong doppingbotránya. Sűrűbbek lettek az ellenőrzések?

- Az ironman szakágban eddig is voltak ellenőrzések, már a kezdetektől rendkívül odafigyeltek, hogy tiszták legyenek a versenyek.

A doppingbotrány azért érintett minket is, mivel az elmúlt évben Armstrong elkezdett hosszútávú versenyeken indulni, így az eltiltása aktuálisan a triatlon versenyekre vonatkozott.

Úgy gondolom, hogy magára a triatlonra nem volt negatív hatással, sőt, azóta is sokat beszélnek róla. Azt szokták mondani, hogy a doppingot a pénz vonzza be egy-egy sportágba, de a hosszútávú triatlonban a nagy népszerűsége ellenére még nincs annyi pénz.

Ez jó, mert tisztán tartja a sportágunkat, így tisztán is el lehet érni szép sikereket.

"Az Armstrong-ügy gyászos fejezete a profi sportnak"

- Mi a véleménye az Armstrong ügyről?

- Ahogy az előbb már említettem, szerintem a pénz vonzza be a doppingszereket egy-egy sportágba. Az Armstrong-botrány csúnya és összetett ügy, és talán soha nem fogjuk megtudni, mi minden van a hátterében.

Mindig is sejteni lehetett, hogy a kerékpározás nem tiszta sport, s szomorúan hallom, hogy egyre többen tesznek vallomást, ami ezt csak alátámasztja.

Az Armstrong-ügy gyászos fejezete a profi sportnak, mert rengeteg ember példaképe volt, s talán még most is az maradt Armstrong a történtek ellenére.

A világnak szüksége van, és mindig is szüksége lesz hasonló példaképekre, egyedülálló teljesítménnyel bíró sportemberekre, de nem ilyen áron.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Férfi vízilabda Világliga: győzött és szuperdöntőben a magyar csapat

Biztosította helyét a Világliga cseljabinszki szuperdöntőjének nyolcas mezőnyében a magyar férfi vízilabda-válogatott. Tovább olvasom