Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Magyar futballparadicsom milliárdokból

Labdarúgás - Szombaton avatják – Blatter és Platini FIFA- és UEFA-elnök jelenlétében – Telkiben a Magyar Labdarúgó Szövetség hárommilliárd forintból felépített vadonatúj edzőcentrumát. Pár nappal az ünnepélyes megnyitó előtt jártunk Telkiben.
Érdekesség, hogy az edzőcentrum felépítéséért és üzemeltetéséért felelős vállalkozás ügyvezetője az a Czuppon Péter, aki egykor Győrben futballozott és többször is írtunk róla a Kisalföldben.

A magasra nyúló és érdekesen megdöntött reflektorok miatt nehezen nem észrevehető a Telkibe érkező autós számára a csaknem teljesen kész edzőcentrum. Persze aki a másik irányból közelíti meg a települést – mint mi –, annak nem árt, ha megkérdezi, merre találja Telki legújabb büszkeségét.

– Milyen focipályát? – kérdez vissza az egyik buszmegállóban álló hölgy, akitől útbaigazítást vártunk. No csak, van, aki még nem hallott volna erről a futballparadicsomról? Egy gyors telefon után máris a jó irányba fordulhatunk. A legilletékesebbtől, a Győrben is futballozó projektvezetőtől, Czuppon Pétertől kapjuk a felvilágosítást.

A fővárostól 20 km-re lévő Pest megyei faluban nyoma sincs a válságnak, és úgy fest, a magyar építőipar sem küszködik semmilyen gonddal. Legalábbis ezt a következtetést vonhatjuk le, amikor megérkezünk az edzőcentrumhoz. Már az úton öten-hatan dolgoznak, a csupa üveg főbejáraton nem múlik el perc, hogy ne lépne be vagy ki valamilyen szakember. Szerencsére volt miből fizetni, hiszen az UEFA 2,5 millió euróval, a FIFA 800 ezer dollár vissza nem térítendő kölcsönnel szállt be. Ehhez jöttek a banki kölcsönök, így összesen mintegy 3 milliárd forintból épül a Magyarországon eddig egyedülállónak tekinthető sportkomplexum.


A győri Czuppon Péter irányítja a Telkiben elkészült európai színvonalú edzőcentrumot.
A győri Czuppon Péter irányítja a Telkiben elkészült európai színvonalú edzőcentrumot.Személyesen a már említett ügyvezető igazgató, Czuppon Péter fogad bennünket, a régi kapcsolatnak köszönhetően szakított időt, hogy saját maga kalauzoljon bennünket körbe. A 33 éves fiatalember az ETO-ban ismerkedett meg a labdarúgással – egyszer Verebes József edzősége alatt a győriek első csapatában is szerepelt a Fradi ellen –, majd a MÁVDAC-ban, később a Haladásban is megfordult. Szombathelyen végezte el a főiskolát, majd a kölni sportegyetemen szerzett diplomát. Németország után Wynton Rufer akadémiáján Új-Zélandon dolgozott, később egy szemesztert töltött a manchesteri egyetemen, s járt egy amerikai sporttáborban is. Tapasztalatait itthon akarta kamatoztatni, ezért jött haza.

A főépületbe – ahol legalább húszan serénykednek – belépve nem kis büszkeséggel mutatja, merre mi s hol lesz, amit egyébként nem nehéz kitalálni, hiszen csaknem készen áll már a komplexum. Baloldalt az étterem és különterem, jobbra a szállodarész. Az emeleten a két-három ágyas szállodai szobák, irodák – ide költöznek ki majd az MLSZ edzői – és egy 150 személyes konferenciaterem.

Ez a hatvannégy szobás sporthotel aulája, természetesen bárral, s minden egyéb olyan szolgáltatással, amivel egy négycsillagos szállodának rendelkeznie kell. A konyha a legmodernebb gépekkel felszerelt, a főszakácsunk nemrég még a Hiltonban dolgozott. Az éttermet, a hotelt és a sportcentrumot mindenki igénybe veheti, természetesen ebben előnyt élvez az MLSZ. Egyszerre négy csapatot tudunk kényelmesen kiszolgálni. A lefedettség harminc-harmincöt százalékát alapból a szövetség adja, nemcsak a felnőttválogatott, természetesen a nemzeti utánpótláscsapatok is használhatják az edzőcentrumot, de van már előjegyzés külföldi kluboktól is" – mondta Czuppon Péter.

Természetesen a pályák is szinte teljesen elkészültek.

„Három normál méretű füves futballpálya és egy műfüves pálya – mindegyik világítással – áll majd a labdarúgók rendelkezésére. Az összes pálya automata öntözőrendszerrel és alácsövezéssel van felszerelve, s a legmodernebb Amisco mérkőzéselemző rendszert épp most szerelik a francia szakemberek. Ha a csapatok ezt igénylik, a kiértékelést DVD-n vehetik át a centrum üzemeltetőitől. Lábtenisz- és strandfocipálya, valamint a rekreációra tekintettel teniszpálya is épült. Kondicionálógépeink nem súlyokkal, légellenállással működnek. A sportcsarnokban szabványos kézilabdapályán gyakorolhatnak a futsalosok, de számítunk a kézilabdásokra is. Görbiczék szerintem gyakran megfordulnak majd ebben az épületben. A borítást a kézilabda-szövetség adta, amely cserébe többször is használhatja a helyet."

Megnézhetjük az öltöző melletti két rehabilitációs medencét is, amelyeknek kísérőnk sem merte elárulni az árát. Összehasonlításképp annyit mondott: vetekszik egy felsőkategóriás autóéval. A fitnesz- és rehabilitációs részleg tervezésében Jámbor László, az MLSZ sportágfejlesztési igazgatója vállalt komoly szerepet. Lesz szabadtéri uszoda, a majd húsz méter hosszú medencét május-júniusban kezdik el kialakítani. Végül aziránt érdeklődtünk Czuppon Pétertől, vajon megéri-e ennyi pénzt áldoznia az MLSZ-nek, s neki megérte-e hazajönnie külföldről.

„A komplexumot működtető társaságot maga az MLSZ hozta létre azzal a szándékkal, hogy válogatott csapatainak magas színvonalú körülményeket biztosítson a felkészülések alatt. A telket a piaci érték ára alatt vásárolta a szövetség, cserébe különböző kedvezményes szolgáltatásokat ad a településnek a sportcentrumban. Nagyon sok munkával járt, mire idáig eljutottunk. Kisteleki István MLSZ-elnök és Scheer Sándor elnökségi tag felügyeletével már a finanszírozás – ami nem volt éppen zökkenőmentes – kezdeti lépéseitől részt vettem a sportcentrum létrehozásában. Nem volt egyszerű feladat, de megérte. Azt hiszem, joggal lehetünk büszkék a létesítményre" – tette hozzá befejezésül az ügyvezető.

Olvasóink írták

  • 2. Primax 2009. május 03. 11:25
    „"Ex nihilo nihil fit."
    Ablakon kidobott pénz...”
  • 1. Hombre 2009. május 02. 10:15
    „,,A komplexumot működtető társaságot maga az MLSZ hozta létre azzal a szándékkal, hogy válogatott csapatainak magas színvonalú körülményeket biztosítson a felkészülések alatt." Akkor most már csak a magas színvonalú foci hiányzik! Felháborító hogy itt mi mindenre van pénz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi ETO KC: Közelebb a címhez?

Kézilabda - Szombaton 17 órakor a Debrecen otthonában lép pályára az Audi ETO a női bajnokság… Tovább olvasom