Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

Magyar csillag a Boróban

Egy magyar nemzetiségű futballista, Németh Szilárd az angol Middlesbrough szlovák légiósa.

Németh Szilárd mielőtt Angliába szerződött, a szlovák bajnokságban 154 mérkőzésen 85 gólt szerzett, és eddig 47-szer húzta magára hazája válogatott mezét. A Premier League-ben sem vall szégyent. Immár négy éve a Boro labdarúgója, s játékával elégedettek a klub vezetői.

– Így szilveszter táján megvonta-e már a mérleget, milyen évet tudhat maga mögött? – kérdeztük a magyar nemzetiségű csatártól.

– Nem vagyok maradéktalanul elégedett – válaszolta Németh Szilárd. – Az év első felére nem panaszkodhatom, hiszen jól ment a játék, rendre a kezdőcsapatba kerültem. Aztán jött a nyár, s a klub vezetősége öt új labdarúgót igazolt. Köztük a Barcelonából Reizigert, a Leedsből Mark Vidukát, s egyszeriben sztárokkal teletűzdelt csapat lettünk. Hiszen rajtuk kívül nálunk játszik a spanyol Mendieta, a holland Hasselbaenk és Zenden is. Talán az új jövevények, vagy talán más okok miatt ősszel kevesebbet játszottam, mint szerettem volna. Persze sérült is voltam, így nehéz volt visszakerülni a csapatba. De az év vége jóra sikeredett, hiszen szerdán nyolcvan percet játszottam kezdőként, s talán kicsit nekem is részem van abban, hogy kettő-nullra legyőztük a Norwich Cityt.
Alig pár nappal több mint két éve annak, hogy Németh Szilárd vezérletével nyertek a világhírű Manchester United ellen. Gólt rúgott Bartheznek, 3–1-re nyertek és a televízió jóvoltából Magyarországon is sokan láthatták az összecsapást.

– Úgy tudom, éppen ön miatt sokan azon a találkozón a Middlesbrough-nak szurkoltak. Január 1-jén ismét a Manchester United lesz az ellenfél. Vajon ön ott lesz ismét a pályán?

– A csapat kijelölése még nem történt meg. Természetesen emlékszem arra a mérkőzésre és bizony vágyom rá, hogy újra gólt rúgjak. Eddig csupán egyszer találtam a kapuba és ez szomorúsággal tölt el. Tőlem mindenki gólt, gólokat vár, s így vagyok ezzel magam is. Nincs szebb a gólörömnél egy csatár számára.

– Az új év első napján már játszik, így bizonyosan különös lesz a szilveszter...

– Valóban különös lesz, helyesebben ugyanolyan lesz, mint a többi nap. A kedvesemmel otthon leszünk, nem pedig szórakozóhelyen, de azért az éjfélt megvárjuk és azt tervezzük, hogy egyetlen csepp pezsgővel a poharunkban koccintunk majd. Nem tervezzük sem a magyar, sem a szlovák himnusz meghallgatását, éjfél után irány az ágy, aztán jöhet a Manchester.

– A magyarok nagy örömére hazánkfiai is játszanak az angol élvonalban. Találkozott már Gera Zoltánnal, Király Gáborral, Torghelle Sándorral?

– Engem is örömmel tölt el, hogy rajtam kívül más magyarok is futballoznak Angliában. Eddig azonban csak Király Gáborral találkoztam a Crystal Palace-mérkőzés előtt. Bevallom, nem tudtam, hogy Gabi a csapat labdarúgója, azon a mérkőzésen egyébiránt nem is ő védett, de a meccsre készült kiadványt lapozgatva fedeztem fel az ellenfél csapatában a nevét. A mérkőzés előtt megkerestem Királyt, aki meglepve mondta: nem gondolta rólam, hogy tudok magyarul. Én meg mosolyogva azt mondtam Gábornak, hogy ugyanolyan magyar vagyok, mint te. Egy az anyanyelvünk, s bár nekem Szlovákia a hazám, de magyar nemzetiségű vagyok. Hasonló eset történt a Tottenham-mérkőzés előtt is, ahol egy számomra ismeretlen nevű magyarral találkoztam. Fülöp Mártonról, a Tottenham kapusáról addig nem hallottam, de őt is megkerestem a meccs előtt, s vele is beszélgettem az angliai tapasztalatairól.

– Kevés magyar mondhatja el magáról, hogy négy éve futballozik a Premier League-ben. Milyen érzés az angol élvonalban játszani?

– A bajokat leszámítva jól érzem magam, s nem is vágyom máshova. 2001-ben négy plusz egyéves szerződést kötöttem és remélem, kitölthetem az időt. Barátnőmmel élek Middles- brough-ban, megszoktam az itteni légkört, s bár nekem most nem megy úgy a játék, ahogy szeretném, az mégis boldogsággal tölt el, hogy a csapat az ötödik helyen áll a tabellán. Ettől aztán remek a hangulat az öltözőben.

– Volt idő, amikor majdnem Magyarországra szerződött. Miért hiúsultak meg a tárgyalások a Győri ETO-val?

– Bizony, hajszálon múlt, hogy nem a Győri ETO futballistája lettem. Emlékszem, Kassán lejárt a szerződésem 1999-ben, s akkor keresett meg az ETO. Megtisztelő ajánlatot kaptam, kedvem is volt a váltáshoz, aztán betoppant az Inter Bratislava és a válogatottságot szem előtt tartva inkább az Inter mellett döntöttem. Így is szép emlékekkel gondolok az ETO-ra, gyakran megfordulok a városban. Ha otthon vagyok Komáromban és az ETO hazai pályán futballozik, ott vagyok a lelátón. Mint ahogy történt ősszel a Ferencváros elleni derbin is. Sajnos régen láttam a szülei- met, legközelebb talán csak februárban ölelhetem magamhoz őket. Messze kerültünk egymástól, de a szívemben őrzöm őket és Komáromot is.

– Mit kíván magának az új évre, s milyen fogadalmat tesz majd szilveszter éjjelén?

– Elsősorban egészséget kívánok magamnak és sérülésmentes futballt. Fogadkozni nem szoktam, most sem teszem, de jó lenne, ha nem lennék olyan lusta, mint amilyen vagyok... Boldog új évet kívánok a Kisalföld valamennyi olvasójának s a labdarúgás szerelmeseinek egyaránt!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A német elnök is megdicsérte Klinsmannt

Szép karácsonya volt Jürgen Klinsmann-nak, a napokban ugyanis egymást érik a német… Tovább olvasom