Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Magabiztosan lett gólkirály

Három éve gyakorlatilag Tóth Mihály és az ő góljai jelentik az állandóságot a Matáv FC-nél. Miközben az edzők s a játékosok jönnek-mennek, ő minden évben sorra lövi a gólokat. Most remek idényt zárt, „utcahosszal” lett gólkirály és a válogatottba is bekerült.
– Fölényesen, 17 góllal lett gólkirály a 11 gólos Gera Zoltán előtt. Többször mondta, hogy a cím önmagában nem érdekli, de azért kíváncsi lennék: soha nem figyelte, lőnek-e gólt a vetélytársak?

– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az utolsó két vagy három fordulóban nem foglalkoztatott, lőnek-e gólt vagy sem, igenis érdekelt. Ha már vezettem a góllövőlistát, gólkirály akartam lenni, és hogy sikerült, arra nagyon büszke is vagyok. Elsősorban viszont tényleg annak örülök, hogy jó sorozatot kapott el a csapat, hogy látványos játékkal ki tudtuk szolgálni a közönséget. Ami pedig engem illet, a gólkirályi cím mellett még arra vagyok és lehetek büszke, hogy az elmúlt három évben mindig tizenöt gól környékén lőttem. Egy csatárt a gólok minősítenek, és szerintem nem kis dolog, hogy folyamatosan sikerül ezen a szinten teljesítenem. Rögtön hozzáteszem, ez nem ment volna a kitűnő társak nélkül.

– Három éve játszik Sopronban. Az első két szezonban a kilencedik helyen zárt a Matáv FC, most négy helyet ugrott előre. Ön szerint minek köszönhető ez a jelentős előrelépés?

– A csapatszellemmel korábban sem volt gond, de most olyan tudású és mentalitású labdarúgók érkeztek a csapathoz, akik rengeteget tudtak hozzátenni a játékhoz. Elsősorban Pető Zolira és a tavasszal érkezett Huszti Szabolcsra gondolok. Psszel szervezett, fegyelmezett volt a csapat. Ez megmaradt tavaszra is, ugyanakkor Dajka László érkeztével a támadójáték száznyolcvan fokos fordulatot vett. Hagyta, hogy kibontakozzon mindenkinek az egyénisége, kreativitása, hogy bátran, támadószellemben futballoztunk. Elkaptunk egy jó sorozatot, egyre többen és többen jöttek ki a mérkőzéseinkre, látványosan, jól futballoztunk. A közönség vevő volt a játékunkra, mi pedig ettől még bátrabbak, felszabadultabbak lettünk. Úgy gondolom, erre az évadra mindenki büszke lehet itt Sopronban.

A legszebb emlékek

– Három év alatt összesen negyvennyolc gólt szerzett a Matáv FC színeiben. Van olyan gól vagy meccs, amelyre különösen szívesen emlékszik vissza?

– Nem könnyű választani – merengett egy kicsit a múltba a csatár. – Az első egy olyan mérkőzés, amelyet aki ha látott Sopronban, biztosan nem felejti el. Simon Tibor halála másnapján három–egyre vertük az Újpestet, két gólt lőttem, a góljaim után pedig sírtam. A másik ilyen mérkőzés már sokkal frissebb emlék és egyértelműen kellemesebb. Az utolsó hazai meccsünk az MTK ellen, amelyen gólt lőttem és gólpasszt adtam. Ezen a mérkőzésen léptünk előre az ötödik helyre, és ez után a találkozó után egy felejthetetlen népünnepély vette kezdetét, itt csúcsosodott ki, mennyire egymásra talált a csapat és a közönség.

Húsz edzővel dolgozott

– Kik azok a szakemberek, akiknek különösen sokat köszönhet pályafutása során?

– Összeszámoltam, Dajka László a huszadik edző a pályafutásom során. Kispesti nevelés vagyok, két szakembert emelnék ki a sok közül. Vági Pista bácsinak rengeteget köszönhetek, ő az ifiben sokat foglalkozott velem. Azt például, hogy aránylag alacsony termetem ellenére elég sok gólt fejelek, jórészt neki, a nála végrehajtott sok-sok gyakorlásnak köszönhetem. Onnan több befutott futballista került ki, gondolok itt elsősorban Mátyusra, Dragónerre, vagy például a valamivel fiatalabb Kabátra. Aki pedig emberileg a legközelebb állt hozzám, az Török Péter, akinek irányításával Magyar Kupát nyertem a Kispesttel. Vele azóta is tartom a kapcsolatot, ő mondogatta mindig, hogy leszek én még magyar gólkirály. Igaza lett, s ezúton is köszönöm, hogy folyamatosan bízott bennem.

büszke a Válogatottságra

– Közel harmincévesen bekerült a válogatottba. Ha valaki, hát ön igazán megdolgozott érte, mint már beszéltünk róla, évek óta folyamatosan jól teljesít.

– Korábban már voltam B válogatott, és volt egy elég szerencsétlen szituáció, amikor az A keretbe is behívtak. Még Bicskei Bertalan idején, amikor a Fradiban játszottam, Horváth Petivel ott voltunk az első háromban a góllövőlistán, és behívtak a B válogatottba. Emiatt halasztottam el pár nappal a nyaralást, és amikor elindultunk, már a határon szóltak, hogy valaki megsérült... Mondom, ott voltunk a góllövőlista élmezőnyében, s az, hogy csak ezen az áron hívtak be, nem esett jól. Úgy érzem, megdolgoztam azért, hogy válogatott labdarúgónak mondhassam magam, arra pedig nagyon büszke vagyok, hogy egy olyan egyéniségnél mutatkozhattam be a nemzeti csapatban, mint Lothar Matthäus.

ausztria is csábító

– Az utóbbi mérkőzéseken biztos hallotta, mit énekeltek a szurkolók: „Misi, ne menj el, Misi, ne menj el!" A drukkereket az érdekli most leginkább: megy vagy marad Sopronban a gólkirály?

– Szerénytelenség nélkül mondhatom, ahol eddig futballoztam, mindenütt elfogadtattam magam. Sopron azért különleges, mert itt jóval közvetlenebbek az emberek, mint a fővárosban, szinte kézzelfogható a szurkolók szeretete. Nagyon jól érzem magam, tehát ha a szívemre hallgatok, akkor maradok.

– Vélhetően a gólkirályi cím és a válogatottság a tárgyalóasztal mellett is növeli az ázsióját.

– Ami az ázsióm növekedését illeti, az valószínűleg így van. Ha az eszemre hallgatok, szeretnék még egyszer külföldön játszani, és olyan helyre mennék, ahol szakmailag és anyagilag is megtalálnám a számításomat. Azt hiszem, az osztrák bajnokság ilyen. Erősebb, mint a magyar, és ott is meg tudnám állni a helyem. Úgy gondolom, ez után a jól sikerült évad után van esélyem egy igazán jó szerződést kötni. Ami Sopront illeti, itt még minden nagyon képlékeny, csupán három játékosnak nem jár le a szerződése.

– Kevés szabadidejében mit csinál a gólkirály?

– Két szenvedélyem van, szerencsére egyik sem káros. Szeretek biliárdozni, Pintér Zoli barátommal óriási csatákat szoktunk vívni. A másik, amit szeretek, az a mozi, naprakész vagyok a legújabb filmekből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiesett a címvédő a francia teniszbajnokságon

Hatalmas meglepetéssel folytatódott a francia nyílt teniszbajnokság, a Roland Garros: kiesett a női… Tovább olvasom