Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Lovagkereszt a kormányosnak

Sportpolitika - Tíz éves volt, amikor apja megajándékozta Szepes Béla: Így győztök ti – Athéntől Helsinkiig könyvével és ez meghatározta az utána következő ötven esztendőt.
Kovács Istvánt, a hajdani evezőskormányost most „lovaggá ütötték", a megyei sportigazgatóságon végzett munkájának elismeréseként - nyugdíjba vonulása után - megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje Polgári tagozata kitüntetést.

Ötven éves a Szepes-könyv és ezerszer forgatott lapjai telis-teli az olimpikonok magyar csillagainak aláírásaival. Megszállottsága, lelkesedése és kitartása hasonlatos azokhoz a bajnokokhoz, olimpikonokhoz, akiknek az évtizedek alatt megszerezte a neki szignált fényképeit.

Kovács István
Kovács István


Nagyon gazdag a sor. Elek Ilona, Németh Imre, Gerevich Aladár, Kárpáti György, csak néhány név a labdarúgó aranycsapatból: Czibor Zoltán, Buzánszky Jenő. Aztán egy névjegykártya, semmi más nincs rajta, csak ennyi: Puskás Ferenc, s a világon szinte mindenki tudta, kit kellett érteni alatta.

Kiket tartott, tart különösen nagyra a szűkebb haza sportkiválóságai közül? Azt mondja, tucatszám sorolhatná őket. Sztanity Zoltánt például, a három labdarúgó olimpiai bajnokot, Keglovich Lászlót, Orbán Árpádot, Palotai Károlyt, a világválogatott Iváncsik Mihály kézilabdázót és még hosszan lehetne sorolni őket.

Mi volt a sportkiválóságokban a közös? Kovács István szerint a hihetetlen győzni akarásuk, amiért mindent képesek voltak feláldozni. Ezért válhattak emberként is példaképpé.

A huszonhárom sportigazgatói, lovagkereszttel elismert, tevékenysége szerinte nem szólt másról, mint az azt megelőző esztendők. Szeretni és hivatalból is támogatni a sportolókat, amatőrökét és profikat, kisiskolásokat, egyetemistákat, kis falvakban vagy éppen városokban élőket. Mert sohase tudni, hogy szorgalmuk és kitartásuk kiket juttatnak az olimpiai dobogóra.

Olvasóink írták

 • 2. Laza 2008. április 17. 19:22
  „Nos én azért nem fogalmaznék ennyire keménnyen.
  Igazi talentum volt az átkos időkben.
  Emlékezem egy alkalomra:(én is ott voltam)
  A novákpusztai Kisz tábor parancsnokaként védte a tábort egy munkásőr gyakorlaton résztvevő alegységgel szemben.Nem mellesleg a támadó alegység parancsnoka is ö volt.
  A táborban egész jó hangulat volt,jó focimeccseket lehetett játszani egészen addig amig a parancsnok elvtárs be nem állt.
  Vesziteni ugyanis nem tudott és nem is akart.
  A kitüntetéséhez azért gratulálok.Biztosan megdolgozott érte.”
 • 1. lhunter 2008. április 16. 15:22
  „Még ki is tüntetik ezt a komcsi szeszkazánt?A párt állami időkben került arra a bujtatott állásába,mert ott részegen sem nagyon tudott kárt okozni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Raplemeze jelenik meg a SEAT-Foton igazgatójának

Kosárlabda - Raplemeze jelenik meg Fűzy Andrásnak, a SEAT Foton Győr általános igazgatójának. A… Tovább olvasom