Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Logisztika helyett a profizmust és a gólokat választotta

Észtországban a legfiatalabbként, 17 évesen lett válogatott, a tallinni egyetemre járt, hamarosan kétgyermekes édesapa lesz a Győri ETO csatára, Jarmo Ahjupera, aki az élményei mellett a Kassai Viktor vezette észt–ír EB-pótselejtezőről is beszélt a Kisalföldnek.
"Egy kétezer lelkes településen születtem, hatéves koromban ott kezdtem el sportolni. Édesapám kézilabdázott, így abba is belekóstoltam, hobbiból pingpongoztam is, de aztán a labdarúgást választottam. Akkoriban még nemigen voltak számítógépek, internet, így a sport volt szinte az egyetlen szórakozás.

A Flora Tallinn már nagyon fiatalon, tízévesen tehetségesnek talált, ám hiába hívtak, édesapám meggyőzött, hogy maradjak. Tizenhat évesen kerültem végül Tallinnba, az ottani sportgimnáziumba. Nem volt könnyű a beilleszkedés, fél év után ott akartam hagyni, ám új szezon kezdődött, s a Flora akkori holland edzője lehetőséget látott bennem.

Felvitt az első csapathoz, s mivel ő volt a válogatott edzője is, tesztelésképp Észtország legfiatalabb labdarúgójaként tizenhét évesen a válogatottban is bemutatkozhattam. Most is úgy érzem, nem voltam még elég érett rá, csak huszonegy-huszonkét évesen lettem kész játékos" – mondta Jarmo Ahjupera, akit a "Győri szívvel" szlogen jegyében indult sorozatunk hetedik részében mutatunk be.

Jarmo kedvesével és kislányukkal, Elisával.
Jarmo kedvesével és kislányukkal, Elisával.

"A gimnázium befejezése után a tallinni egyetemre kerültem, logisztikát tanultam. A Floránál nem rúgtam túl sok gólt, így kölcsönadtak egy kisebb csapathoz. Náluk végig a pályán voltam, harmincöt meccsen húsz találatot szereztem, ott lettem igazi játékos.

Addig tanultam, fociztam, s még kérdés volt, mihez kezdek a jövőmmel. Akkor azonban megváltoztattam a filozófiámat, s eldőlt, hogy profi futballista leszek. Lediplomáztam, befejeztem az egyetemet: akkor ez fontos volt – a legjobban persze a családnak.

Az ott elsajátítottakat szeretném majd később hasznosítani. Bár nem készültem tudatosan a légióséletre, az egyetemen jól megtanultan angolul, aminek most hasznát veszem. Oroszul is beszélek valamennyire, de miután 1999-ben Észtország független lett, elég oroszellenes a hangulat. Én sem vettem komolyan azt a nyelvet, ezt ma már bánom. Közben visszakerültem a Florához, kezdőjátékos és válogatott lettem, jól ment a futball."

"Huszonegy éves koromban ismerkedtem meg a kedvesemmel: ő egy, az orosz határhoz közeli városból érkezett. Diplomásként egy olajipari vállalatnál helyezkedett el. Huszonnégy évesen éreztem úgy, hogy ideje továbblépni. Az olasz Serie C-ben voltam próbajátékon, majd Győrbe jöttem: mivel itt megfeleltem, az olasz ajánlat aztán már szóba sem jött. Fejest ugrottam az ismeretlenbe, semmit sem tudtam Magyarországról, Győrről. Egyedül jöttem, hisz repülővel két óra Tallinn. Igaz, egyszer autóval is kipróbáltam, az huszonnégy órás tortúrát jelentett. Kedvesem eleinte csak látogatóba jött, mert fontos volt számára az észtországi karrierje. Két éve aztán Tallinnban megszületett a kislányunk, Elisa, s június végére várjuk második gyermekünket, akit valószínűleg Norának hívnak majd."

"Túlléptem már a korábbi súlyos sérülésemen, sosem gondoltam, hogy akár a pályafutásom is veszélybe kerülhet. Örülök, hogy a kölcsönadásom után visszajöhettem az ETO-ba, s annak is, hogy honfitársamnak, Tarmo Kinknek ilyen lehetősége akadt. Óriási dolog, ha valakit angol csapat igazol le. Tartjuk a kapcsolatot, a válogatottban gyakran találkozunk, jó barátomnak mondhatom" – folytatta.

A tavaszi észt–ír Európa-bajnoki pótselejtező máig fájó emlék számára.
"Nagy lehetőség előtt álltunk, Észtország soha nem volt ekkora siker kapujában. A foci ilyen, nem volt szerencsénk, hisz a hazai nulla-néggyel elszálltak az esélyeink. Ha megnézzük a statisztikát, ott két észt piros lapot és egy ellenünk megadott tizenegyest láthatunk.

Kassai Viktor vezette a meccset, akivel két héttel később a Pápa elleni bajnokin találkoztam a győri pályán. Kérdeztem arról a meccsről: azt mondta, játékvezetői szempontból minden rendben volt, helyes döntéseket hozott. Észtországban mindenesetre a közösségi portálon elindult egy Kassai-ellenes oldal, melynek negyvenezer követője lett..."

"Nagyon szeretjük Győrt, mely egy barátságos város: gyakran sétálunk például a belvárosban. Hamarosan Tallinnban megszületik a második kislányunk, felkészültünk a gyermeksírásra, tudjuk, mi várható. Elisa is nagyon aktív kislány, ősztől az egyik győri óvodába fog járni" – mondta Jarmo Ahjupera.

Olvasóink írták

  • 1. Arrabona 2012. május 16. 22:54
    „Gyerünk Jarmo! Szimpatikus ember és a gólokat is rugdossa. Sok ilyen kellene a magyar fociba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női labdarúgó BL-döntő: megdőlhet a nézőcsúcs

Rekordnézőszám várható a női labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjén, amelyre két nappal a férfiaké… Tovább olvasom