Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Lóerő-akrobaták benzingőzben

A porondot betonpályára cserélve alakítottak akrobaták, zsonglőrök országjáró kaszkadőrcsapatot. Gina, Rajmund, a kis Jenny és a többiek élőben mutatják be az akciófilmekbe illő jeleneteket.

Felbőgnek a motorok, felcsapnak a lángok, füstfelhő látszik és fékcsikorgás hallatszik. A kaszkadőrshowban üldözések, borulások követik egymást. Szinte táncolnak - ugranak, forognak - a kerekeken a tüzes jelenetek mesterei, így a műsor végén csak lassan hagyják el a rajongók a pályát. Jóval alkonyat után aztán elül a por, a pernye, a korom és leszáll a csend a kaszkadőrök lakókocsitáborára, melynek lakói folytatják hétköznapi életüket. A showban több roncsot is lapossá gyúrnak, a kasznikat összehorpasztják, de egymás épségére vigyáznak, mert egy biztosító sem köt velük szerződést. Mint kiderült, a benzingőzös produkció tagjai szinte mind nagy cirkuszdinasztiák leszármazottai és ma is tartják hagyományaikat. Legtöbbször szakmabelivel kötnek házasságot, ezért mindannyian szegről-végről rokonai egymásnak.

Gina, a szpíker

Krai Gina például rokonságot ápol az Eötvös és a Richter családdal is. Hat éve azonban párjával, Buffaloval, azaz Németh Józseffel együtt kaszkadőrcsapatot szervezett, így márciusban lakókocsijukkal elhagyják téli szállásukat és októberig egyre újabb, a filmekből ellesett jeleneteket megelevenítve járják az országot. Az asszony a reklámot, a pályabérletet, a biztonsági őröket intézi. A műsor szervezésének és levezetésének súlya is törékeny vállat nyomja, ura a produkciókat koordinálja, a technikáról gondoskodik. Lányuk az öt éves Jenny, részese a shownak, olykor fölötte ugratnak át a crossmotorok. Nagyszülei cirkuszában is fellépett már a hullahoppos, a kígyóval táncoló, a késdobálós számban és persze a fináléban.

Arnold, a legfiatalabb

16 évesen Németh Arnold a legfiatalabb kaszkadőr a csapatban. Pedig édesapja eleinte nem akarta, hogy fia kövesse a pályán. Arnold mégis korán belenőtt a produkcióba. Az általános iskola egy-egy évét több helyen végezte el, és közben tíz évesen már az autó tetején kapaszkodott, gyerekként motorozott. Így lett napjainkra ugratásaival a show egyik látványossága. Az egyik autótaposó szörnyet is ő vezeti és a lakókocsiban érzi otthon magát. De azért most már házról is álmodik és persze arról, hogy előbb-utóbb egy filmben is szerepelhet.

Rajmund, a filmhős

Staubert Rajmundnak ez már sikerült. A Cobra 11 német tévésorozat és a Taxi 2 francia mozifilm sikeréhez is hozzájárult névtelen hősként. A 23 éves galántai legény azonban ha rajta múlik, akkor a kamerák helyett a közönséget választja. Szerinte jobb az élő show-ban fellépni és a taps miatt megismételni egy mutatványt, mint a rendező „heppje" miatt. Az ő specialitása egyébként a két keréken autózás, amivel hazánkban egyedülállónak számít. Műsor közben lazának, magabiztosnak látszik, de ez éppen amiatt van, hogy semmit sem vesz félvállról. Minden részletre ügyel, minden csavart jól meghúz. Nem szabad félni - mondja - és a pénzt, az időt sajnálni a gyakorlásra. Ezt még édesapjától tanulta, aki szintén kaszkadőr. Rajmund viszont úgy gondolja, ha igazán szerelmes lesz, akkor szíve választottja kedvéért, akár a vándoréletmódot is feladja.

Edward, a rekorder

Szombati Edward viszont más megoldás mellett döntött. Ő egyébként kivételnek számít, mert „privátot" választott, azaz nem szakmabelit. A 24 éves fiú menyasszonya mégis a vándorló táborral tart. Hogy is tehetne mást, hiszen szerelmének a hobbija a munkája. Le se tagadhatná, mennyire élvezi, amit csinál. Akkor is táncol és mosolyog, mikor a nézők nem láthatják ezt, pedig édesanyja elfordítja fejét, mikor a veszélyes jelenetekbe belekezd. Edwardon azonban már gyerekkorában úrrá lett az autómánia, ezért kaszkadőr nagybátyja lett a példaképe, őt követte a sorban. Attrakciója, a tripla crash rekordnak számít. Tavaly Salgótarjánban, idén Győrött mutatta be. A sorozatos frontális ütközést úgy hajtja végre, hogy padlógázzal nekihajt az orrukra állított roncsoknak. Ezért azok szaltózva repkednek bukócsöves járműve felett, mégis eddig mindig épségben bukkant elő a becsapódásokkal kavart porfelhőből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az angol labdarúgók jelentős része használ valamilyen drogot

Ismét egy álommal kevesebb, már ami az angol labdarúgás drog- és doppingmentességét illeti. Egy most… Tovább olvasom