Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Lerabolja Ausztria az utánpótlást: az edzők óvnák a fiatalokat a légiósélettől

Az SC Sopron és MITE egyetért az MTE 1904 kezdeményezésével: tőlük egész ifista korosztályokat vittek el határszéli osztrák futballcsapatok, Mosonmagyaróvárról például már 13 éveseket is.

A napokban számoltunk be arról, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökéhez fordul Drescher Ottó, az MTE 1904 elnöke, mert úgy érzi: az ausztriai elszívóerő miatt hasztalanná válhat utánpótlásképzésük (Kisalföld, 2010. december 20.). Ott öt ifista játékos jelezte távozási szándékát ausztriai kiscsapatba, mellyel veszélybe került az U19-es csapatuk bajnokságbeli indulása. Kiderült: ez a gond nemcsak a mosonmagyaróvári klubot, hanem szinte az egész régió egyesületeit érinti. Csiszár Ákos, az SC Sopron elnöke szerint bő egy éve kezdődött eme folyamat, miután az osztrák szabályok szerint a 18 éves koruk előtt kikerült futballisták nem számítanak külföldi játékosnak.

„Nálunk is hasonló a helyzet, mint az MTE 1904-nél. Nyolc hónappal ezelőtt emiatt levelet is írtam a Magyar Labdarúgó Szövetségnek: azt válaszolták, hogy nem tudnak segíteni az ügyben. Nemrégiben kilenc tizenhét éves ifistát vittek el osztrák klubok a csapatunkból. Emiatt csak annak köszönhetően tudtunk elindulni a kiemelt csoportban, hogy a szombathelyi Illés Akadémia hat játékost kölcsönadott. Megjegyzem: ki is estünk. Most éppen három fiatal készül Ausztriába: többségük falusi csapatokba kerül, s nem sokkal később visszajön. Úgy próbáltunk védekezni a tendencia ellen, hogy az összes játékossal szerződést írattunk alá, hogy aki külföldre (de nem egy nagy hírű ottani futballakadémiára) szeretne igazolni, az fizesse ki a klubunknak a nevelési díjat. Erre még nem akadt példa, arra azonban igen, hogy egy osztrák egyesület fizetett egy játékosunk után. Ez azonban messze nem fedezi az évek alatt a fiatal futballistánkra fordított összeget. Ráadásul, ha többen elmennek egy korosztályból, azokat fiatalabbakkal pótoljuk, akkor pedig abból a korosztályból fogynak el a focisták. Szakmailag nem tartom jó lépésnek, ha valaki osztrák kiscsapatba igazol. Más kérdés, ha mondjuk a Rapid Wien Akadémia hívja a futballistánkat: ez esetben még segítek is neki az odaszerződésben. Tudomásom szerint egyébként már Szombathelyen is gondot okoz az osztrák elszívóerő. Összességében maximálisan egyetértek az MTE 1904 elnökének álláspontjával, s támogatom törekvéseiben" – mondta Csiszár Ákos.

A Mosonmagyaróvári Ifjúsági Torna Egyesület (MITE) utánpótlásszakágának vezetője, Tiba Zoltán is hasonló véleményen van. „Az elmúlt évben az U13-as korosztályunk nyolc-kilenc legjobb játékosát – akik az MTE 1904-ben futballozhattak volna tovább – vitték el osztrák klubok. Itt heti négy-öt edzésen vettek részt, egy ottani kiscsapatban jóval kevesebbet tréningeznek. A gyerekeket megszédíti, ha mondjuk száz eurót kapnak odakinn, ám kisebb terhelésnek vannak kitéve, s ez hatással lehet a fejlődésükre" – mondta.

A miniszterelnöknek is eljuttatják a levelet. Drescher Ottó, az MTE 1904 elnöke elmondta: jó néhány megyei klub támogatta a Magyar Labdarúgó Szövetségnek elküldött levelükben megfogalmazottakat. „A levelet Nagy István mosonmagyaróvári országgyűlési képviselő Orbán Viktor miniszterelnöknek is elviszi majd. Sajnos nálunk már az a veszély is fenyeget, hogy korosztályos csapatunkkal nem tudunk kiállni a bajnoki mérkőzésekre. Így viszont a felnőttegyüttesünket is kizárhatják az NB III-ból. Úgy tudom, a Sopron mellett a Kőszeg csapatát is »lerabolták« az osztrák klubok" – mondta. Hozzátette: egyetért a megyei labdarúgó-szövetség leköszönő elnökének azon véleményével, hogy a lehetséges megoldás, ha van is, túlmutat a megyei, sőt, minden bizonnyal a nemzeti szövetség hatáskörén.

Olvasóink írták

 • 5. izsó 2010. december 27. 22:51
  „Aki teheti,menjen is! Sajnos itthon nincs kilátásban a hőn áhított felemelkedés! Amilyen az ország gazdasági helyzete,olyan a sporté is,nincs miről beszélni. Valószinű,hogy a soproni elnök úris menne ha most lenne fiatal,ma nem igazolhatna Győrbe mint annak idején,ha csak nem venne feleségül egy szerb hölgyet.”
 • 4. pulci 2010. december 27. 20:18
  „Egyetértek espace72-vel személyesen ismerek jó néhány volt és jelenlegi soproni ifistát és mindenki egyetért abban, hogy nincs jövője a focinak itt sopronban. Én magam is sc-ben fociztam 5 éve de akkor még volt remény volt értelme itt maradni keményen dolgozni mert megvolt az esélyed, hogy jó csapatba kerülj, jó játékosokkal (lázár,ivancsics, csontos) játszhass ill. utána is amikor kiemelt csoportban szerezhettek tapasztalatot a fiatalok. Azóta azonban 3 fő ok miatt is gyökeres változás történt: megszűnt a minőségi NB1-es foci sopronban, kiestünk a kiemelt korosztályból, ill. az új szabályzat amiről a cikk is szól.
  Azt gondolom mindkét fél álláspontja érthető hisz az egyesületnek tényleg nagyon megnehezíti az életét ez a szabályzat főleg ott ahol nincs jövőkép a játékosok előtt a nevelőegyesületben(lásd sopron).
  A játékosok szempontjából viszont ez egy nagy lehetőség, hogy ne számítsanak később légiósnak ausztriában, még ha ez alacsonyabb korosztályban való játékot is jelent. Azonban legtöbbjük úgyis Nb3 esetleg Nb2-ben szerepelhetne itthon ami pénz tekintetében nem mérhető egy osztrák 4. vagy 5. osztályhoz...”
 • 3. espace72 2010. december 27. 16:34
  „Kérdem én, hogy soproniként milyen jövőképe legyen egy jelenlegi ifista focistának? Nincs felnőtt csapata a városnak, és ilyen sportvezetés mellett nem is lesz! Nem azon dolgoznak, hogy legyen! Miért csodálkoznak, ha a fiatalok elmennek? A jelenlegi ifiseknek 2012 nyarán mit fog mondani a vezetőség? Köszönjük, ennyi volt! (ezt pár éve már hallottuk). Remélem, az illetékesek is elolvassák!”
 • 2. alacska 2010. december 27. 14:37
  „Sajnos ez régiónkban fokozottan visszaüt a többi város közeli falvakra. Ezek a " nagyobb" csapatok úgymond beszippantják a falusi utánpótlás játékosokat, az Ausztriába távozottak pótlására. Sok esetben a megyei III., megyei II. bajnokai azért nem vállalják a feljutást mert az elszívó hatás miatt Ők már nem tudnak eleget tenni a korosztályos csapatok kiállításának követelményeinek. Sajnos a 16-18 éves korosztály tehetségeit is a jobb anyagi körülmények között működő csapatok zsebbe adott pénzekkel csábítják el.
  Amíg országos szinten nem lesz valami szabályozás az amatőr szinten addig ezek a tendenciák folytatódnak.”
 • 1. qeu 2010. december 27. 10:11
  „Ahogy a korábbi cikkhez is írtam, sajnos ebben a sorban Csorna SE is "beállt". Itt is több fiatal - ifista - ment Ausztriába focizni. Komoly problémát jelent ez ugyan úgy ahogy a MTE, MITE, SOPRON SC, stb.
  Ez ellen semmit nem kehet tenni, hisz a vadászok - magyor osztrákok - ott lebzselnek a meccseken és nézik a tehetséges fiatalokat. Ami rémisztőbb az nem más, mint hogy helyi kötödésű emberek - sokszor felnőtt, vagy szenior sportolók - segítenek a kapcsolat felvételben, sőt a kiajánlásban is.

  A fizetés pedig sokszor többszöröse a cikkben leírtnak sajnos. A többi a valóságot tükrözi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy életen át bíráskodott: hetvenévesen is a pályán

Kevesen mondhatják el magukról, hogy egy életen át azt csinálhatták, amit szeretnek, ami a hobbijuk.… Tovább olvasom