Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Lelki teher nélkül tekerhet

Kerékpár - Szabadkártyával jutott ki az olimpiára a soproni és soproni egyesület színeiben szereplő Radasics Vilmos, tehát ha úgy tetszik, „lapot kapott" az ötkarikás játékokra. Ez a lap pedig teljesen tiszta abból a szempontból, hogy sportága, a BMX is most debütál az ötkarikás játékokon.

Radasics Vilmos nyughatatlan, örökmozgó kissrác volt – ezért sportolni kezdett. „Ahogy ma mondják, amolyan hiperaktív gyerek voltam. Öt és fél éves koromban szüleim pedig éppen ezért próbáltak olyan sportágat keresni, amelyben le tudom vezetni fölös energiámat, másrészt pedig igényel egy kis bátorságot, van benne némi veszély. Először a gokart vetődött fel, de arra nem volt pálya Sopronban, így jött a BMX."

Később kiderült: nemcsak energiája, bátorsága, de tehetsége is van a sportághoz: „Tizenöt-tizenhat éves koromban elég sok korosztályos világversenyre, EB-re, sőt, világbajnokságra is eljutottam. Ezeken párszor bejutottam a döntőbe, egy Európa-bajnoki futamon pedig bronzérmes lettem. Az, hogy odakerültem a legjobbak közé, jelentős motivációt adott. A fiatalok versenyei egy helyen voltak a felnőttek küzdelmeivel. A legjobb felnőtt versenyzők csatáinak hevessége, a nagy világversenyek utolérhetetlen atmoszférája, az, hogy több mint tízezer ember előtt szédületes hangulatban lehet versenyezni, ösztönzött a folytatásra. Ezt látva határoztam el: én is szeretnék erre a szintre eljutni, ilyen csodálatos légkörben versenyezni."
Ahhoz, hogy valaki olimpiára jusson, pusztán a tehetség ritkán elég. Emögött rengeteg dolgos hétköznap van, úgy nyáron, a verseny-, mint télen, a holt szezonban: „Általában napi két, sőt, nemritkán három edzésen veszek részt, a téli időszak pedig sok-sok erősítéssel, az atletikus képességek fejlesztésével telik. Szüleim teljes mellszélességgel mellém, mögém álltak. Rengeteg lemondással, áldozattal jár az én életformám. Edzőmmel, Nyikos Tivadarral több mint egy évtizede dolgozunk együtt, nekik ezúton is köszönöm azt, hogy biztosították az élsportoláshoz elengedhetetlenül szükséges nyugodt hátteret."

Radasics Vilmos optimistán tekint a pekingi olimpia elé, ahol egy fordulót mindenképpen szeretne „túlélni
Radasics Vilmos optimistán tekint a pekingi olimpia elé, ahol egy fordulót mindenképpen szeretne „túlélni".

Radasics jelenleg egy svájci edzőtáborban készül, nem kis városi, önkormányzati segítséggel, a kinttartózkodást a város ugyanis négyszázötvenezer forinttal segítette: „Aigle városában az olimpiaival teljesen megegyező versenypályát építettek. Ott edzőtáborozunk, próbálom minél jobban »memorizálni« a pályát."

Svájcban még saját beosztásuk szerint edzhetnek, az olimpián viszont szigorú a menetrend: „Lesz két egyéni indítású időfutam, amelyek után sorrendet állítanak fel a harminckét induló között. E sorrendet alapul véve elvégzik a futamok beosztását. Az időfutamokban jobban teljesítők választhatnak maguknak előbb rajthelyet. Jön az igazi verseny, négy nyolcas futam, s mindegyikből az első négy jut tovább. Feleződik a mezőny, s a tizenhat állva maradó BMX-es két nyolcas futamban küzd a döntőbe jutásért, s innen is a legjobb négy-négy versenyző megy tovább a fináléba."

Radasics Vilmos nyugodtan, bátran versenyezhet, nem a szabadkártyával kijutó versenyző a favorit:

„Az olimpián a sportág elitje áll rajthoz. A harminckét versenyző, aki ott lesz, tényleg a legjobb. Ha valakit, engem biztos nem nyomaszt majd az esélyesség terhe, veszítenivaló nélkül állhatok rajthoz. Ha egy kört megyek, az első fordulót túlélem, az óriási siker lenne, ha pedig valahogy bejutnék a nyolcas döntőbe, az már tényleg hab lenne a tortán. A BMX az a sportág, ahol bármi megtörténhet..."

Olvasóink írták

  • 2. k73 2008. augusztus 12. 10:19
    „Sok sikert!

    HAJRÁ!!”
  • 1. zs 2008. augusztus 07. 16:39
    „Mindent bele!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad az ETO kecskeméti meccse

Labdarúgás - Tizenkét győri labdarúgó kapta el a hányással és hasmenéssel járó rotavírust, ezért a… Tovább olvasom