Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Legyőzték a hideget is

(Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése) Hozta a kötelező győzelmet a Graboplast-ETO a női kézilabda KEK-mérkőzés visszavágóján, s ami ennél is sokkal fontosabb, hogy a találkozót megúszta sérülés nélkül. A körülmények ismeretében ez sem kis teljesítmény.

Az EHF-ellenőr is szólt

A rendkívül hideg sportcsarnok – mindössze tíz fok körüli volt a hőmérséklet a rossz állapotban lévő létesítményben – tulajdonképpen mindenre alkalmas volt, csak a kézilabdázásra nem. A pénteki edzésen Vanyus Attila klubelnök és Vura József vezetőedző szóvá is tette a házigazdáknak a körülményeket, akik megígérték: a kezdésre jóval melegebb lesz. Már csak azért is bíztak ebben a győriek, mert a győri edzés kellős közepén a csarnokba megérkező EHF-ellenőr, az egykori román válogatott Birtalan István is szót emelt a hideg ellen.
Ennek ellenére nem történt semmi változás, a találkozót ugyanolyan hidegben játszották. A helyiek a végén egy kis tréfával próbálták enyhíteni a helyzetet: a szarajevói vezetők ugyanis közölték, az elmúlt napok legmelegebb sportcsarnokában került sor a visszavágóra. Ezzel sem tudtak azonban mosolyt csalni a győztes gárda tagjainak arcára. Dr. Balogh Péter csapatorvos sem volt vicces kedvében: – Ez a hőmérséklet, ami a csarnokban volt, csak arra jó, hogy valaki megsérüljön, komoly sportolásra egyáltalán nem – mondta. – Az ember szervezete tizenöt fok alatt sokkal nagyobb veszélynek van kitéve, szerencse, hogy azért hellyel-közzel úgy bemelegítettek a lányok, hogy végül gond nélkül ért véget a találkozó.

Jellemző egyébként, hogy a nemcsak a nézők ültek nagykabátban és sapkában, de a cserejátékosok is a melegítőfelsőn túl a kabátot is magukon hagyták. Az egyik szarajevói játékos pedig a bemelegítés kezdetéig még kesztyűt is viselt...
Nyilván a körülmények alaposan „beleszóltak" a mérkőzés színvonalába, mert nem hozott jó mérkőzést a visszavágó. A győriek így is simán győztek.
– Úgy érzem, a körülményeknek megfelelő teljesítményt nyújtottunk – mondta Vura József vezetőedző. – Nem ez volt életünk mérkőzése, de senkit sem érhet vád azért, hogy időnként arra is figyeljen, nehogy sérüléssel végződjön a mozdulata.

A bosnyák klub vezetőinek többsége az első meccs előtt egyébként még bizakodó volt, de volt olyan is, aki azért jobban tisztában volt az erőviszonyokkal. Mák János, a csapat tolmácsa elmondta, hogy a Zeljeznicar mérkőzéseit rendszeresen rögzítő operatőr Győrben nagy különbségű győri győzelemre számított. Szerencsére igaza lett, de azt azért elmondta, hogy a közeljövőben sorra kerülő Magyarország–Bosznia-Hercegovina női világbajnoki selejtezőn már nem tenne nagy pénzt Mocsai Lajos együttesének sikerére. Szerinte ott meglepetés is születhet. Látva a mostani mérkőzést – ami persze lehet, hogy egyáltalán nem mérvadó –, azért ennek igen kicsi a valószínűsége.

Illusztris vendégek

A visszavágót illusztris magyar vendégek is megtekintették, kint volt és végigfagyoskodta a mérkőzést a boszniai magyar nagykövetség delegációja is, élükön Varga István nagykövettel. Várták a győriek a Szarajevóban állomásozó magyar IFOR-erők küldöttségét, de végül Szabó József őrnagy és csapata kihagyta a mérkőzést.

Hízelgő nyilatkozat

Szólni kell még néhány mondatot a legyőzött együttes leghíresebb játékosáról, a 43 éves Svetlana Kiticről. A világ egykori legjobbja túl van már a csúcson, de azért most is látszott, hogy hihetetlen érzéke van a kézilabdához. Igaz, kissé megkopott erényeit a felgyorsult játékban csak ritkán tudja megvillantani. Ennek ellenére lehet, hogy Olaszországba szerződik.

A Messina gárdája ugyanis kecsegtető ajánlatot tett számára, s ha elfogadja, akkor három hónapig Szicíliában játszik majd. Hosszú távra azonban már nem tervez. Nem elsősorban kora miatt, sokkal inkább azért, mert a válogatott egyik vezetőjeként és játékosaként is lesz feladata bőven. A már említett vb-selejtező kapcsán ő az egyik, aki győzelmi esélyekről beszél. A Graboplast-ETO-t is verhetőnek tartotta, de aztán be kellett látnia, hogy óriási különbség van a két csapat tudásszintje között. Nem véletlenül nyilatkozta a visszavágót követően, hogy a leendő KEK-győztest ől kaptak ki. Remélhetőleg a tavaszi nyilatkozata ekképpen hangzik: a bosnyák válogatott a leendő világbajnokkal szemben maradt alul...

Zeljeznicar–Graboplast- ETO 25–33 (13–18)

Szarajevo, női kézilabda KEK-visszavágó mérkőzés, a 16 közé jutásért, 500 néző. V.: Sokol, Posavec (horvátok).
Zeljeznicar: Merdanic – Cehajic 1, Kitic 6/3, Konakovic 1, Muharomovic 2, PEHIC 7, Camo. Cs.: HOMARAC 6/2, Loncar 1, Smailovic 1. Edző: Svetlana Kitic.
Graboplast-ETO: SIRINA – Lovász 1, Mörtel 2, GÖRBICZ 7/3, DOKIC 6, Nitescu, Vérten 3. Cs.: Petróczi, Herr (kapusok), Horváth R., Mehlmann 6, Köbli 1, Jókai 3, BÓDI 4. Edző: Vura József.
Hétméteresek: 7/5, ill. 3/3. Kiállítások: 8, ill. 10 perc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri páros megpróbálta

Hétfőn délután sikerült műholdas telefonon keresztül elérnünk a világ egyik legkeményebb… Tovább olvasom