Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Lefújt mérkőzés, lefújt szurkolók

Hiába a szigorúbb törvény, hétvégén Darnózselin félbeszakadt a bajnoki futballmeccs, Püskiről az enesei csapat menekült.
A tavaly szeptemberi törvénymódosítások óta két év szabadságvesztéssel is büntethető, ha valaki megzavar egy sportrendezvényt. Győrben a debreceni szurkolók estek a kerítésnek, Darnózselin a félbeszakadt meccs után a szurkolók mentek egymásnak, Püskin az enesei csapatot kergették: a vége csuklótörés lett.

A legtöbb falusi futballmeccsen csupán egy korlát választja el a szurkolót a játékosoktól és a játékvezetőktől: sajnos ezen osztályokban a megyében szinte minden hónapra jut egy-egy félbeszakadt mérkőzés. „Remélhetőleg elriaszt mindenkit ettől a börtönbüntetés veszélye" – bíztak benne a megkérdezett megyei futballvezetők tavaly ősszel, amikor parlamenti törvénymódosításokkal próbálták megfékezni a sportpályán és a nézőtéren történő rendbontásokat. Bár korábban azt is elérték volna, hogy a játékvezető közfeladatot ellátó személy legyen, ez a kérdés nem is került a parlament elé. Horváth László, a Magyar Labdarúgó Szövetség megyei igazgatója továbbra is reméli, hogy a törvény erejével sikerül visszaszorítani a rendbontásokat. „Régen is voltak hasonló esetek, ám most ezek a futballhuliganizmussal szembeni törvényi szabályozás módosítása kapcsán nagyobb publicitást kapnak.

Az MLSZ nemcsak szlogenjében szeretne rendet és biztonságot a pályák környékén: előbb-utóbb ez a szemlélet kamatozni fog, s csökken a rendzavarások száma" – mondta. Bár az új törvényi szabályozások szerint, ha a játékvezetőt tettleg inzultálják, vagy neki, vagy a szövetségnek feljelentést kell tennie. Sokszor azonban hiába vérzik a bíró orra, maga kéri, inkább ne legyen bírósági ügy az incidensből.

A hétvégi ETO–Debrecen NB I-es mérkőzésen a vendégszektorban volt incidens. A hajdúsági szurkolók a félidőben némi hazai mutogatás után bontani kezdték a kerítést, melyre a rohamrendőrök kergetéssel és spray-használattal feleltek. Horváth Cs. Attila, az ETO klubmenedzsere szerint a sportesemények megzavarói ellen a törvényi szabályozás segíthet. „Az elmúlt másfél évben sajnos nem lett kevesebb a rendbontás a pályák környékén, ez elsősorban az alacsonyabb osztályú meccsekre igaz. Az élvonalban inkább a stadionokon kívül történnek balhék" – mondta.

Szurkolói rendzavarás miatt félbeszakadt vasárnap a Darnózseli–Ásványráró megyei III. osztályú bajnoki mérkőzés. A találkozó 85. percében 1–1-es állásnál az egyik vendégvédő a gólvonal környékéről rúgta ki a labdát: a partjelző úgy látta, áthaladt azon, emiatt a játékvezető gólt ítélt. Az ásványrárói szurkolók (és jó néhány játékos) azonban nem értett egyet az ítélettel, s ennek hangot is adtak. Mintegy három percig állt a játék, a játékvezető asszisztensével konzultált, majd végül Schnitzer Dávid lefújta a meccset. Az indulatok ezután szabadultak el igazán: sokan a játéktérre futottak, dulakodtak, a játékvezetők és a játékosok csak a rendezők segítségével jutottak be az öltözőbe.

Fábián Csaba, a darnózseli csapat edzője elmondta: a játékvezetőnek joga volt eldönteni, hogy lefújja a mérkőzést, bár addig a korláton kívül tudták tartani a vendégszurkolókat. „Körülbelül tíz ember volt, akit nemigen lehetett lecsillapítani, még az ásványrárói vezetőknek sem: a játékvezetőket és a játékosokat is sikerült az öltözőbe kísérni anélkül, hogy megütötték volna őket. Néhány hangadó oda is be akart jutni, volt is lökdösődés." Szemeti Károly, az ásványrárói egyesület elnöke szerint a játékvezető egy kicsit belenyúlt a meccsbe, s nem kellett volna lefújni az összecsapást. „Akkor még mindenki a korláton kívül volt, de a bíró utólag azt mondta, ők nem érezték biztonságban magukat. Akkor lett nagyobb perpatvar a szurkolók között, miután lefújta az összecsapást." Úgy tudjuk, a pályára ezután a rendőröket is kihívták, ám végül nem volt rájuk szükség, idővel a szurkolók elvonultak.

Vasárnap a megyei másodosztályú Püski–Enese (2–2) meccs után is balhé volt. „Verték a játékosainkat" – mondta Mesterházy József enesei polgármester, egyesületi elnök. „A püski szurkolók lerángatták a buszról s a falun át öten kergették egyik futballistánkat, a másiknak eltörték a csuklóját, volt, akinek a kocsijára kerékpárt dobtak. Ott voltam: nem túlzás, halálfélelmük volt. Kihívtuk a rendőrséget, feljelentést tettünk, a szövetségnek is jeleztük az esetet, s szigorú fellépést remélünk" – mondta az elnök. A Püski SE elnökét is megkereste lapunk, ő azonban a meccs végén a pálya mellett történt eseményekről nem kívánt nyilatkozni.

Két eset, két ítélet
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatóság fegyelmi bizottsága nemrég öt évre tiltotta el a játéktól azt a labdarúgót, aki a megyei harmadosztályú Encsencs–Geszteréd találkozó 90. percében nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okozva bántalmazta a mérkőzés játékvezetőjét, az asszisztenst pedig megrúgta.

Egy hónapja számoltunk be a Kisalföldben arról, hogy a megyei harmadosztály Soproni csoportjában félbeszakadt a Fertőszéplak–Kópháza találkozó, mert  a hazaiak egyik játékosa lefejelte a játékvezetőt. A futballistát tettéért 2013. június 30-ig tiltotta el a megyei igazgatóság fegyelmi bizottsága.

Olvasóink írták

 • 17. outcast 2012. december 01. 16:27
  „Biztos forrásból tudom , hogy a játékvezető akkor fújta le a meccset mikor az egyik rendezőt a nézők kirángatták a kerítésen kívülre. Ekkor döntött úgy , hogy félbeszakítja az összecsapást mivel nem volt meggyőződve arról hogy a 3 rendező vissza tudja tartani a kb 15 20 feldühödött ittas embert, hogy ugyanezt tegyék a partjelzővel miután visszaáll 1.5 méterre a kerítéstől !”
 • 16. Jv 2012. november 30. 16:24
  „coolness

  Ez egy 10/10 es komment! :)

  Üdv:Játékvezető”
 • 15. coolness 2012. november 30. 12:29
  „Ez a hétvége csak a kalandvágyóknak adott kedvet a bírói tanfolyamhoz.
  Szívesen kimegyek a hétvégi meccsere, így van tapasztalatom a résztvevők ( focista, bíró, néző, edző, stb. ) viselkedéséről . Nem a ismerem a játékvezetők szabálykönyvét, tehát szakmailag nem tudok véleményt mondani. A video alapján viszont hibásnak tartom a bírók döntéseit: Azzal, hogy odamentek a kiabáló, de nem rendbontó nézők elé, magukra húzták a a haragjukat, önként vállalták a céltábla, az áldozat szerepét, azt sugallták, hogy bizonytalanok. A nézőket hagyták volna a rendezőknek. A gólt kapó csapat reakciója elég visszafogottnak tűnt a felvételen, nem érzékeltem fenyegető, erődemonstráló kirohanást sem a bíró, sem a partjelző felé. A jkv. szerint lapot sem osztottak az ominózus esetnél.
  http://adatbank.mlsz.hu/pr01/p01_jegyzokonyv_nez.asp?p_merk_id=634004
  Én helyesebbnek tartottam volna, ha folytatódik a meccs és a hátralevő idő alatt enyhülhetett volna a feszültség.
  A szurkolói kultúrálatlanság sok helyen a falusi meccsek velejárója, minden elismerésem azoknak a bíróknak, partjelzőknek, akik 90 percen keresztül a tudatlan, objektivitás csíráját mellőző kritikát kapják a nyakukba, vagy komoly fenyegetéseket, hogy mit csinálnak velük meccs után, de ha a bírák bizonytalanságot mutatnak, a maguk helyzetét nehezítik meg.
  Más: a fiatalabb partjelzőnek tanácsolom, hogy az öltözetével ne lógjon ki ennyire a sorból: azt jelzi, hiányzik az összhang a játékvezetői hármasból, másrészt a tekintélyét rontja a feltűnő túlöltözöttség.”
 • 14. Jv 2012. november 29. 15:34
  „Tisztelt ref!

  Amint írtam aktívan működő játékvezető vagyok. Ha értene hozzá akkor tudná ,hogy a játékvezetőnek mindennel kell foglalkoznia csak azzal nem ,hogy a nézők mit csinálnak A KORLÁTON KÍVÜL!!!!! Pár játékos elindult az assziszt felé ez teljesen jogos ,mint a videóból is kiderült odamentek ment a játékvezető is és ennyi a játékosok nem követtek el utána semmit. Tehát a játékvezetőnek ezután asszisztensével nem a szurkolók előtt 1,5 méterre szembe kellett volna megállniuk hanem a mondjuk a középkörbe.

  A tanfolyamot elvégeztem, remélem a pályákon majd személyesen is találkozunk.

  Maximális tisztelet.”
 • 13. ref 2012. november 29. 00:03
  „Tisztelt Jv!

  Ne haragudjon, de képtelen vagyok elhinni, hogy Ön játékvezető! Hogy miért ment ki a jv? Azért, mert a gól után a nézők DULAKODNI kezdtek, pár játékos meg feltehetően elindult az asszisztens felé. Konzultált a rendezőkkel, hogy helyreáll-e a rend, majd mikor meggyőződött róla, hogy ez nem történik meg, lefújta a meccset. Mi a probléma? Vagy mit kellett volna tennie Ön szerint?

  Inkább végezze el a tanfolyamot és tényleg mutassa meg magát.

  "Ez tipikus, lenéző játékvezetői gondolkodás, lehet fújni másnak is ... nem ám inkább rendesen fújni ." - Vezessen le három mérkőzést és megkérdezem újra.”
 • 12. Jv 2012. november 28. 19:42
  „G.B.

  Inkább írjon egy cikket a képzésről ,minthogy ide kommentál, hasznosabb lenne...;)”
 • 11. Jv 2012. november 28. 16:49
  „10. balbunkó

  Teljesen egyetértek veled. Sajnos mindenki másik féllel foglalkozik. Igazad van ez a tipikus,általános játékvezetői gondolkodás sajnos... Itt volt ez az Ásványrárói meccs is . Korláton kivül van mindenki,tudtommal ordítozni lehet kivülről erre odaáll a partjelző meg a játékvezetői is a szurkolók elé tanakodni vagy én nem is tudom..... EZ OLAJ VOLT A TŰZRE... és akkor vár-vár ,hogy a kedves szurkoló csendben marad-e , és lefujja a meccset....

  Üdv:Aktív játékvezető”
 • 10. balbunkó 2012. november 28. 13:56
  „8. G.B. 2012.11.28. 13:23

  Ez tipikus, lenéző játékvezetői gondolkodás, lehet fújni másnak is ... nem ám inkább rendesen fújni . Aki meg meg van félemlítve, ne vezessen meccset.”
 • 9. balbunkó 2012. november 28. 13:53
  „Aki volt már Püskin, annak ez nem meglepő. 200 emberből 100 részeg minimum és anyáznak mindenkit, ennek ellenére én szeretek Püski ellen játszani van hangulat legalább, játékosokat azért nem kéne verni, az nincs benne...”
 • 8. G.B. 2012. november 28. 13:23
  „Tisztelt Hölgyek és Urak!
  Decemberben indul a játékvezetői tanfolyam! Tessék jelentkezni, és kipróbálni, hogy milyen, ne csak bírózzunk. Hisz nyilván, aki szakértően megírja, hogy egy-egy megyei találkozón milyen hatalmas hibákat követnek el a sporttársak, az jobban ért hozzá, és ő biztosan közmegelégedésre fogja vezetni a mérkőzést. ... Vagy mégsem??”
 • 7. Tibitibor 2012. november 28. 05:49
  „Frenky99 ! Nagy igazságot írtál!
  gasthaus ! Voltam Püski meccsen,sőt játszottam is ellenük! Amit leírtam az előző posztomban velem fordult elő! Ja! És nem provokáltam a "tisztelt szurkoló tábort"! Ezek a "szurkolók"Nem kiabálnak,hanem köpködnek,fenyegetőznek és sajnos verekednek!
  Igaza van Frenky99-nek utáltam ott focizni (nem csak én!) és utáltam szurkolóként oda járni! (már nem megyek!) Játszani nem utáltam ellenük,mert szimpatikus volt több volt játékosuk győzni akarása.
  Azért másról is essen szó! Mikor utoljára ott jártam szurkolóként egy helybeli idős bácsika kiabált a természetesen az ellenfél és a sporik provokációjától megvadult "szurkolókkal",hogy szégyelljék magukat, Ő szeretne idegenbe is elmenni a csapatával! Az IQ negatív társaság meg csak röhögött rajta és békésen köpködte,fenyegette tovább a levonuló vendég csapat játékosait és szurkolóit! Biztos igazuk volt mert semmi nem történik ok nélkül! Ja! Akkor győztek! Mi lett volna ha ki is kapnak?
  Pár éve nyáron kerékpárral bejártuk Szigetköznek azt a részét.Természetesen Püskin is körülnéztünk! Nagyon szép,nyugodt csendes kis falu az!Az emberek akikkel a boltban és a vendéglőben szóba elegyedtünk nagyon kedves, udvarias,segítő kész,vendég szerető házigazdáknak bizonyultak! Kár néhány ökörnek a beképzelt sérelmei miatt ezt a képet elrontani!!!!”
 • 6. ACSA 2012. november 27. 17:58
  „Azért az is nagyon érdekes dolog,hogy mióta a szövetség befiatalított a játékvezetésben és a 25kg-os kisfiúk és a Barbi babázó kisleányokkkal vezettetik a meccseket azóta egyre több a probléma a mérkőzéseken!
  A hibát hibára halmozó ifjúság/tisztelet a kivételeknek/vérlázító ítéleteivel eleve felkorbácsolja az indulatokat aminek egyenes következménye lehet a balhé!”
 • 5. Frenky99 2012. november 27. 17:38
  „Püskin le kéne csak szerelni a két kaput, így a góllövés terhe nélkül a falvak fiatalja nyugodtan rugdoshatnák egymást kilencven percen keresztül. Az alkoholmámorban úszó fogalmatlan közönség meg vidáman kergethetné a bírókat, ellenfeleket, mint ahogy most is tették, mert nem vonná el a figyelmüket a káromkodásról és a köpködésről az a néhány másodpercnyi gólöröm. És még csodálkoznak hogy minden csapat utálattal fogadja őket ill mennek oda....hát ezért. Gusztustalan ami ott megy! Kicsit magukba kéne nézni és elgondolkodni, hogy miért is "fújnak ellenük" a bírók és miért utálja őket az egész megyei másodosztály!!!”
 • 4. gasthaus 2012. november 27. 17:16
  „Tibitibor!!!!!HA VOLTÁL PÜSKI MECCSEN AKKOR NEM IS TUDOM MIRÖL IS BESZÉLSZ!!!a biró megfélemlitve???naneee.inkább az van püski meccsen mindegy hazai pálya vagy nem de ami Püski játékosnál sima lap az ellenfélnél semmi!!!! még 1!!! ok nélkül semmi nem történik!!a játékvezetés 0!!!!ennyi elég is hogy a szurkolok kikelve magukbol kiabáljanak ..........!amugy meg az enesei játékosok TISZTELET A KIVÉTELNEK!!!!!!hergelték a nézőket! még a csunyáját is kimutatta a szerencsétlen,ott állt anyuka kislány és ilyet csinál szégyen!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. Tibitibor 2012. november 27. 16:49
  „LaciPisti!
  Nem vall nagy fantáziára a névválasztásod!De mindegy!
  Az Elnökötöket nem minősítettem,hanem magasztaltam! Ez is mindegy!
  Püskin minden szezonban van botrány!Biztos nem a püskiek miatt!Nagyon kellemes úgy focizni,hogy az öltöző felöli oldalon nem lehet elvégezni a bedobást,mert hátba vágják a vendég csapat játékosait.jobb esetben csak leköpik!A megfélemlített bíró pedig inkább nem lát semmit! Ez is biztos csak a vendég csapat provokációja miatt van! Ezt viszont láttam,tapasztaltam!”
 • 2. LaciPisti 2012. november 27. 14:47
  „Tibitibi! Azért azt te sem hiszed el magadnak,hogy ami történt az minden előzmény nélkül következett be. Már meccs közben elkezdődött az egész az enesei játékosok részéről. Durva szabálytalanságok, könyöklés, vérző száj,szétrúgott boka, és a hazai szurkolóknak való mutogatás, provokáció. A legnagyobb baj ebben csak az volt, hogy a 3 bírósportás ezt engedte is. A nagyobb problémák ott kezdődtek, hogy egy agyatlan vendégszurkoló, elkezdett a pályán rohangálni és mutogatni, egészen addig amíg a rendezők le nem vitték. Igaz, hogy nem simogatták meg, de gondolkozott volna előre. Az enesei edzővel is volt valami probléma mert a bíró elküldte a kispadról, ez is kb 5-10 percbe került, és valamin ő is összeveszett a hazai drukkerekkel. Ment a szidalmazás, mutogatás. Lefújás után a vendégek 17-ese tett róla, hogy pár szurkoló megtalálja. A rendezők amennyire tudtak, rendet raktak, és megkértek mindenkit, hogy hagyják el a pálya területét és a kerítésen kívül csináljanak amit akarnak, az már nem az egyesületre tartozik. Ezért szerintem nem az alelnököt, vagy bárkit kellene minősíteni, hanem azokat akik ezt gerjesztették és részt vettek benne. Hülyék mindenhol vannak,és lesznek is. És felesleges ezt úgy beállítani itt az újságcikkben is, mintha csak a Püskiek tehettek volna róla. De hát a népnek cirkusz kell, azt meg a média mindig tud kreálni ! Üdv!”
 • 1. Tibitibor 2012. november 27. 13:56
  „Püskin ez egy unalmas vasárnap délutánnak felel meg!Ott ez teljesen megszokott dolog miért kell ezen felháborodni?
  A szerencsétlen elnökük,aki minden tiszteletet meg érdemel,hogy szívét lelkét kiadva dolgozik azon,hogy ezeknek a bozót harcosoknak csapata legyen,persze hogy nem nyilatkozik,mert helyettük is szégyelli magát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drámai végjátékban fontos győri elsőség

Győr-Szol-Széchenyi ESE–Budapesti Honvéd 111–108, MTK Törökbálint–SMAFC- NYME… Tovább olvasom