Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Láthatóbbá tenné a röplabdát

Aki a futballban Pelé, aki a kosárlabdában Michael Jordan, az a röplabdában Karch Kiraly, aki nem mellesleg magyar származású.
„Karcsi" a sportág történetében az egyedüli, aki a röplabda mindkét nemében olimpiai arannyal büszkélkedhet: az Egyesült Államok válogatottjával Los Angelesben és Szöulban is diadalmaskodott, majd nyolc évvel később, Atlantában strandröplabdában is győzött. Edzőként sem jár messze a hasonló sikerektől, hiszen szeptemberben kinevezték az amerikai női csapat szövetségi kapitányának. Mindemellett az 51 éves sportember szívén viseli a magyar röplabda sanyarú sorsát is, Karch Kiraly a szövetség honlapjának adott exkluzív interjút.

– Úgy tudni, hogy édesapja játszott a magyar röplabda-válogatottban. Egyértelmű volt, hogy az ő útját követi és szintén röplabdázó lesz?
– Igazság szerint édesapám, Király László a magyar utánpótlás-válogatottban szerepelt. Miután 1956-ban az akkori történések miatt elmenekült Magyarországról, a tengerentúlon folytatta tovább pályafutását. Hosszú évekig játszott az Egyesült Államokban, és egyaránt űzte a hagyományos röplabdát és a strandröplabdát is. És persze engem is ő tanított meg erre a játékra.


– Milyen hátteret jelentett önnek, hogy az édesapja nagy tudású röplabdás volt?
– Apám kétségtelenül jó játékos volt, de nem volt klasszis. Viszont borzasztóan elkötelezett volt a sportág iránt és engem is megfertőzött ezzel a szenvedéllyel, mondhatni, szerelemmel.

– Mindmáig ön a világon az egyetlen, aki a teremben és a strandon is olimpiai bajnoki címet tudott nyerni. Mit gondol, miért volt sikeresebb, mint bárki más?
– Mert én jóval hamarabb kezdtem, mint általában mások. Édesapám ugyanis már hatévesen elkezdte nekem megtanítani a röplabdázás alapjait. Ahhoz pedig, hogy valaki igazán jó játékossá váljon, nagyon sok időnek kell eltelnie. Külön-külön a strandon és a teremben is, nemhogy mindkettőben.

– A pályafutására visszatekintve mire a legbüszkébb?
– Természetesen a három olimpiai bajnoki cím áll az élen. De ugyancsak nagyon büszke vagyok arra a munkára, amit az elmúlt négy évben végeztünk az amerikai női válogatottal, hogy megfelelően felkészítsük a lányokat a londoni olimpiára, ahol végül ezüstérmesek lettünk.

– Hogyan viszonyul Magyarországhoz?
– Egyszer volt alkalmam Magyarországon járni. Ez a látogatás is sok-sok évvel ezelőtt történt és sajnos a nagymamám halálához kötődött. De arról így is meggyőződtem, hogy mind az ország, mind pedig Budapest gyönyörű.

– Mit tud a jelenlegi magyar röplabdázásról?
– Hallottam, hogy lehetnének jobbak is a körülmények. Emlékszem, Magyarországnak igen erős csapatai voltak a múltban és a röplabda népszerűbb volt, mint manapság, de én biztos vagyok benne, hogy a dolgok egyszer jobbra fordulnak.

– Köszönhetően talán önnek is, hiszen felajánlotta segítségét a magyar szövetségnek. Mit tud tenni a messzi Amerikából?
– A legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy segítsek láthatóbbá tenni a röplabdázást Magyarországon. Abban reménykedem, hogy a személyemen keresztül talán jobban bekerül a fejekbe, a sportot kedvelő férfiak és nők gondolataiba az, hogy a röplabda egy fantasztikus sport.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Inkább a fonák, mint az úszás: Nadal elkezdené az edzéseket

A térdsérüléssel bajlódó korábbi világelső teniszező, Rafael Nadal hamarosan elkezdené az edzéseket… Tovább olvasom