Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Lábtörés miatt adta fel Földingné Nagy Judit a maratont

Fáradásos lábtörés miatt kellett abbahagynia egy maratont a győri Földingné Nagy Juditnak.
Földingné Nagy Juditnak továbbra is célja, hogy századszor is teljesítse a 42 kilométeres távot.

„A sors fintora, hogy aktív versenyzőként egyszer sem voltam sérült, kórházban is csak akkor voltam, mikor megszülettek a gyerekeim. Most, amikor gyakorlatilag csak levezetésként futok, évente csak néhány nagyobb versenyre készülök, akkor ér utol a végzet, pont egy versenyen" – kezdte Földingné Nagy Judit, akit a napokban műtöttek meg, miután a bal lábfején a lábközépcsontja eltört. Egy fémlemezzel és hat csavarral kellett rögzíteni a csontot, ami mellé „jár" még négy hét fekvőgipsz is...
 
"Öt futás választ el, ha ez a balszerencse nem jön közbe, már csak négyszer negyvenkét kilométerre lennék a hőn áhított számtól."

Földingné Nagy Judit

A Győrújbaráton élő Földingné Nagy Judit a szakág igazi nagyágyúja idehaza, hiszen jelenleg is ő tartja a maratoni futás országos rekordját – ezt még 1996-ban futotta Berlinben, az időeredménye 2 óra 28 perc 50 másodperc volt –, s az egyórás futásban sem sikerült túlszárnyalni 1989-ben, Székesfehérváron felállított rekordját (17.052,05 méter).

Sokszoros magyar bajnok, maratoni távon EB-5. (1990, Split), vb-n 15. (1993, Stuttgart), a sydneyi olimpián 17., s még két éve is szerzett egy Európa-bajnoki bronzérmet 100 km-es futásban.

Ráadásul még van egy terve, melyről a történtek ellenére sem mond le.

„Már korábban is mondtam, szeretném minimum százszor teljesíteni a maratoni távot.

De mi is történt pontosan, amiért kórházban kötött ki a sérülést korábban csak hírből ismerő hosszútávfutó?

A korábbi olimpikon kisfiával, Péterrel az otthonukban. Fotó: B. A.
Földingné Nagy Judit nincs hozzászokva, hogy csak feküdjön otthon, de most ez vár rá egy darabig. Azt viszont ígéri, hogy visszatér a pályára és megfutja a századik maratonját is...  Fotó: Bertleff András.


„A Spar Maratonra készültem, s az edzések közben többször is fájdítottam a lábfejemet, de túl nagy jelentőséget akkor nem tulajdonítottam ennek. Ha fáj, akkor fáj, majd elmúlik – gondoltam, s a verseny rajtja után sem éreztem semmi különöset. Úgy a tizedik kilométernél járhattam, amikor már olyan fájdalmam volt, hogy tudtam, itt komolyabb a baj, be is dagadt a lábam, majd egy pattanást is éreztem.

Ott volt vége a versenyemnek, éppen a Lánchídnál. A célba már metróval mentem be. Egyből bevittek a kórházba, megröntgenezték, de semmit nem láttak. Ugyanezt megismételték Győrben, de ott sem mutatott semmit a felvétel. Az orvosok elmondták, az ilyen fáradásos, hajszálvékony törések esetén ez gyakori. Két hétre rá kaptam időpontot MR-re, s ott már minden kristálytisztán látszott, ráadásul pechemre addigra el is mozdult a csont, s egy darab is letört" – folytatta Földingné Nagy Judit, aki így nem kerülte el a műtétet sem.

„Dr. Szálasy László kérdezte, szeretnék-e még futni, mert akkor csak és kizárólag a műtét a megoldás. Bevallom, nem ilyen véget szeretnék hosszú pályafutásomnak, s a százas cél is még a szemeim előtt lebeg, így igent mondtam az operációra. Ez azért más érzés volt, mint mikor szültem, de szerencsére minden jól sikerült. Én is remekül vagyok a körülmények ellenére. Az azért furcsa, hogy most négy hétig fekvőgipsz lesz a lábamon, valahogy nem szoktam én hozzá a tétlenséghez. Még jó, hogy azért gyógytornára járhatok, a futást azonban idénre befejeztem. Mire olyan állapotban leszek, akkor már nem olyanok a talajviszonyok, hogy kimenjek futni. Ezt egészséges lábbal sem szoktam megtenni, nemhogy egy műtöttel. Azt egyébként még elmondta az orvos, lehet, nem annyira új keletű volt a probléma, előfordulhat, hogy régebbről eredeztethető a sérülés" – fogalmazott a sportoló, aki azért is volt elkeseredve a történtek miatt, mert jó pozícióból kellett feladnia a küzdelmet.

„Harmadik voltam akkor éppen, s a csapatban is kinézett egy dobogós helyezés. Ez úszott most el. Ráadásul ezt terveztem utolsó országos bajnokságomnak" – mondta végezetül Földingné Nagy Judit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei foci - Szép emlékekkel búcsúzott a spori

Visszavonult a játékvezetéstől Szabó György, aki pályafutása alatt 201 megyei első osztályú meccset… Tovább olvasom