Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Labdarúgás és a lépegető futball

Bicskei Bertalan, a hazai edzőképzés vezetője szerint nemcsak a trénerek tehetnek a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetéért.
Elképzelhetőnek tartja, hogy szakmai igazgatóként visszatérjen Győrbe. A jövő heti győri Pannon-kupa nemzetközi utánpótlástorna egyik díszvendége lesz Bicskei Bertalan.

A Győri ETO korábbi szakmai igazgatójával, a magyar nemzeti együttes volt szövetségi kapitányával, a hazai edzőképzés jelenlegi vezetőjével az esemény sajtótájékoztatója után beszélgettünk.

– A Kisalföldben is megírtuk, nagy a túljelentkezés a szövetség UEFA A és Pro-licences edzőtanfolyamaira. Ennyire népszerű lenne a szakma?

– Ezek szerint igen. Azt azért sejtettük, hogy sokan érdeklődnek majd, de kicsit bennünket, szervezőket is meglepett a két-háromszoros túljelentkezés.

– Több élvonalbeli klubnál is külföldi edző tevékenykedik. Ön szerint ők vagy a hazai szakemberek a jobbak, eredményesebbek?

– Ha szarkasztikusan akarnék fogalmazni: egyik sem... Persze a viccet félretéve az a helyzet az edzőkkel, mint a labdarúgókkal. Akkor érdemes külföldi edzőt hozni, túl azon, hogy a klub meg tudja fizetni, hogy ha az a szakember jobb, mint a magyar. Újat tud hozni, példát tud mutatni. Akkor ide kell hozni, ha kell, követjük, külföldön millió példa van erre. Magam is voltam olyan országban, ahová azért vittek

– A volt szövetségi kapitány, Lothar Matthäus is ezek közé tar tozott?

– Sokat beszélgettem vele, nagyon tehetséges szakember. Óriási energiával, ambícióval rendelkezik, amit át is tud adni a játékosoknak. Hátránya, hogy nem elég iskolázott, véleményem szerint, ha ezt pótolja, nagyon jó edző lehet.

– Több mint egy éve vezeti a hazai edzőképzést, milyenek a tapasztalatai?

– Az elmúlt évekhez képest kevesebb pénzből kell gazdálkodnunk, szorosabbra kellett húznunk a nadrágszíjat, de eddig meg tudtuk és remélem, a továbbiakban is meg tudjuk oldani a feladatokat. Az MLSZ részéről tökéletes a hozzáállás, talán sze-

– Ha már a szövetséget említette, elődje, dr. Mezey György többször is bírálta a szövetség jelenlegi irányítóit, nemrég például azt mondta, az új vezetés beiktatása óta lenullázódott a magyar futball kapcsolatrendszere.

– Túloz, de azt azért le kell szögezni, mindenképp köszönet jár neki, amiért beindította a nemzetközi szintű edzőképzést. Ám követett el hibákat, amiből okulni kell. Az edzőképzésben négy év alatt százmillió forint deficit halmozódott fel, amit az MLSZ nem bír el. Le kellett építeni dolgokat, szűkebb lett a költségvetés.

– Ami viszont tény, s gondolom, nem cáfolja: a magyar labdarúgás egyre gyengébb...

– Természetesen az edzőknek is megvan a maguk szelete a hazai labdarúgás tortájában. Az edzők, velem együtt, biztos, hogy hibáztak az elmúlt évtizedekben. Azt az álságos álláspontot azonban visszautasítanám, hogy csak az edzők tehetnek a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetéért. Ez az álláspont megkönnyíti azoknak a bizonyos rétegeknek a dolgát, akiknek igencsak komoly felelősségük lenne a futball felemelkedésében. Az utánpótlásképzés, a tömegesítés például kormányfeladat. Most már történtek lépések, magam is kíváncsian várom, hogy a jövőben ez sikerül-e.

– Korábban azzal vigasztalódhattunk, hogy legalább utánpótlásszinten versenyben vagyunk. Nemrég épp egy győri U16-os válogatt mérkőzés után Both József szövetségi edző azt mondta: már ezen a szinten is elszáguldott mellettünk Európa elitje.

– Kétségtelen tény, utánpótlásképzésünk valóban még nem tart ott, ahol a legjobb nemzeteké, arra kell törekednünk, hogy eljussunk oda.

– Visszatérve a klubcsapatokhoz, milyennek ítéli a magyar bajnokság színvonalát?

- Lehet, hogy nagyon sokan megsértődnek, de úgy gondolom, a mérkőzések nyolcvan-kilencven százaléka nem labdarúgás, valamilyen másfajta sportág. Talán inkább lépegető futball. Óriási a sebességbeli, a technikai különbség a nyugati színvonalhoz képest. A magyar labdarúgó-bajnokság nem a középmezőnyhöz, hanem Európa harmadik vonalához tartozik.

– Nehéz helyzetben van a győri együttes. Mit gondol, kiesik az élvonalból a Győri ETO FC?

– Anélkül, hogy rosszat akarnék a többi csapatnak, kívánom, hogy bent maradjon az NB I-ben. Amióta itt dolgoztam, kicsit a szívem csücske az együttes, remek lesz az új létesítmény, minden adott, nem is értem, mi történhetett.

– Korábban sikeres szakmai igazgató volt az ETO-nál, ugye tudja, hogy jelenleg betöltetlen ez a pozíció a klubnál?

– Értem, mire céloz. Lehetséges, hogy a szövetségnél is valami hasonló pozícióba kerülök. Ha nem, csak az edzőképzés irányítása mellett úgy gondolom, beleférne az időmbe a szakmai igazgatói feladatok ellátása...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futball a város imázsáért is

Öt országból nyolcszáz gyerek futballozik az egy hét múlva kezdődő II. Pannon-kupán. Tovább olvasom