Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Különlegességek az ETO múltjából

Izgalmas feladatra vállalkozott Biczó Zalán, aki napjainkban az ETO egykori vezetőinek életrajzait is kutatja.
Az ismert helytörténész már több lokális lexikont állított össze. Kötetbe rendezte például a győri orvosokról, a jogtudósokról szóló lexikonát is.

Várja a segítséget
Biczó Zalán a győri Széchenyi István Egyetem jogi könyvtárának vezetője. Elektronikus levelezési címe: biczo@sze.hu. Telefonszáma: 30/773-4230. Akik adatokkal vagy fotókkal akarják segíteni a munkáját, a fent jelzett módon megtalálják a helytörténészt.

– Jelenleg a régi vagongyári mérnökség és művezetőség adatait gyűjtöm össze – mondja Biczó Zalán. – Hosszas keresés-kutatás után a levéltárak mélyéről, az anyakönyvek, régi cím- és adattárak segítségével olyan adatokra találtam rá, amelyek nemcsak az ipar- és gyártörténet régmúltjának jobb megismerését segítik, hanem a győri sportélet vezető klubja, az ETO kezdeti vezetőit is pontosíthatjuk belőlük.

Az tudvalévő volt, hogy az ETO vezetői évtizedeken át a gyár mérnökei és művezetői voltak. De eddig nem ismert részletekre és személyekre is fény derült a kutatásai során.

– Fontos adatokat tudunk meg az alapító elnökről, Breuer Sándorról, aki 1935-ös elhalálozása óta a győri zsidó temetőben nyugszik, majd az őt követő ügyvezető, valamint díszelnökökről, mint például Mayer Lajosról, Löbl Adolfról, Csiffáry Mátyásról, Hoffmann Adolfról, Barcza Arnoldról, Szabó Gyuláról, Szőnyi Lászlóról, Glózer Ferencről, Papszt Vilmosról és Zámolyi-Zemanek Györgyről. Érdekesség, hogy Csiffáry Mátyásnak tudomásom szerint nincs egyenes ági leszármazottja, győri sírját egy napjainkban a Balaton mellett élő zenetanárnő gondozza, aki egykoron náluk lakott.

Az ETO 1945 előtti dokumentumai nem fellelhetők, valószínű, megsemmisültek a második világháború idején. Így a most megtalált vagongyári iratok fontos és unikális képet adnak a korabeli sportéletről is.
– A napokban megtaláltam Glózer Ferenc mérnök – az ETO ügyvezető elnöke volt 1939. február és augusztus között – lányát, aki Svédországban él, és mondta, hogy az édesapja 1945-ben a háború alatt valószínű, hadifogolytáborban halt meg. Nagyon örült a megkeresésemnek – említi Biczó Zalán, aki kisgyermekkora óta szurkolója és elkötelezett híve az ETO-nak: – Szeretném, ha a szurkolók minél nagyobb számban ismernék meg a klub kezdetének történetét.

Mert fontosnak gondolom a hagyományok tiszteletét és azt, hogy megemlékezzünk a régmúltban az ETO-ért dolgozó szorgalmas és tevékeny emberekről, akiknek ez a klub életük jelentős része volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyirmót FC Győr - Gólokkal előre

Magasföldi József két góllal segítette sikerhez a Gyirmót FC Győrt a Soroksár ellen.
Tovább olvasom