Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Közösségépítő Győrasszonyfán

Egy község, egy sportember címmel a Kisalföld egy hosszú sorozatot indított. Ebben Győr-Moson-Sopron megye 184 községéből olyan egyéniségeket mutatunk be, akik sokat tettek vagy tesznek a településük sportjáért. (52.)
Szurics Péter (48) egyike azon vidéki pedagógusoknak, aki testnevelő tanári diplomával a zsebében hazatért, Győrasszonyfán előbb futballozott, majd pedig edzőként, sportvezetőként szolgálta-szolgálja szeretett községének sportéletét.

– Nagy elismerés volt számomra, amikor tizennégy évesen a győrasszonyfai csapat ifijátékosa lehettem. Meghatározó élmény volt az első bajnoki mérkőzésem, sőt, az akkori igazolásomat a mai napig őrzöm – mondja Szurics Péter. – A sport iránti érdeklődésem meghatározta a pályaválasztásomat is. A Bercsényi-gimnázium testnevelés tagozata a mozgás szeretetére, a sport alázatára nevelt. Sokat köszönhetek Tóth Béla tanár úrnak, osztályfőnökömnek. Főiskolás éveim alatt, 1982-ben az újjáalakult győrasszonyfai egyesületbe Kósa Imre és Vas János hívó szavára azonnal hazajöttem.

Győrasszonyfán a helyi sportélet meghatározó alakja lett.
– Az akkori szegényes körülményeket a kiváló csapatszellem, az összetartó közösség kompenzálta számunkra. Több éven keresztül a körzeti és járási bajnokságokban dobogós helyezéseket értünk el. Feljutásunkat a magasabb osztályba gyakran az anyagi lehetőségek nem tették lehetővé. Kollektívánk erejét jellemezte, hogy bár több társamat hívták magasabb osztályba kiváló csapatokhoz, ők a helyi közösséget választották. Szenvedélyünkké vált a sport, a felszerelésünket magunk mostuk, a pálya karbantartását is mi végeztük, az utazást saját kocsikkal tettük. Gyakran edző nélkül is nekivágtunk a bajnokságnak.

Az aktív labdarúgás befejezése után sem tudott a focitól elszakadni, edzői képesítést szerzett.

– Az első években a tartalékcsapattal foglalkoztam, és többször értünk el dobogós helyezést. Számomra ezen a szinten a 2005/2006-os év volt a csúcs, amikor a felnőtt- és a tartalékcsapat edzőjeként is bajnokságot nyertünk. Pedagógusként, testnevelőként úgy éreztem, többet kell tennem az utánpótlás-nevelésben, teljes mellszélességgel a fiatal focistapalánták képzése felé fordultam. A helyi egyesület, a szülők támogatásával bekapcsolódtunk a Bozsik-programba, táborokat is szervezünk. Hatvanöt igazolt utánpótlás-játékosunk van, ami úgy gondolom, megyei harmadosztályú szinten, kistelepülési lehetőségeink között nem rossz eredmény. Büszkén mondhatjuk el, hogy napjainkban Győrasszonyfán az óvodásoktól az öregfiúkig minden korcsoportban tudunk csapatot kiállítani. Az utóbbi időben segítem a környékbeli fiatal tehetségek bekerülését a Győri ETO Talentum-programjába.

Munkáját hivatalosan is elismerték az utóbbi időben.
– A negyedszázados pedagógusi, edzői pályafutásom során Győrasszonyfán sok fiatallal sikerült megszerettetni a mozgás örömét, akik napjainkban amatőr sportolóként, néhányan pedig kollégaként köszöntenek. Munkám elismeréseként tavaly a megye szolgálatáért sport tagozatának kitüntetését kaptam, ami további munkára ösztönöz, egyúttal elismerést jelent szűkebb környezetem számára is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futsal: Kellett a jó Rába-hajrá

A címvédő Rába ETO magabiztos győzelmet aratott Veszprémben a 10. fordulóban.
Tovább olvasom