Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Közös örömök, azonos gondok

Győrbe látogatott dr. Jozef Venglos, az 1976-ban EB-győztes csehszlovák nemzeti tizenegy kapitánya.
dr. Jozef Venglos
Győrbe látogatott a hét végén dr. Jozef Venglos. Az 1976-ban EB-győztes csehszlovák nemzeti tizenegy egyik szövetségi kapitánya az egyetemi csarnokban rendezett utánpótlástornára érkezett. Napjainkban az UEFA edzőbizottságát vezeti. Bízik a magyar futball felemelkedésében. A III. Unihall–SzéchenyiNyomda-kupa nemzetköziutánpótlás-labdarúgótorna díszvendége a szlovák dr. Jozef Venglos volt, aki a róla elnevezett futballakadémia növendékeit kísérte el a folyók városába. Az interjú elkészítéséhez Miklós Béla, a szlovák labdarúgó-válogatott marketingmenedzsere nyújtott elévülhetetlen segítséget.

EB-győzelem edzőként

Dr. Jozef Venglos elismertszakembernek számít a világ labdarúgásában. Pályafutása soránfutballistaként, de főleg edzőkéntért el komoly sikereket. Tizennégy évig futballozott a SlovanBratislavában, trénerként pedigVáclav Jezekkel együtt Európa-bajnoki címet szerzett a csehszlovák válogatott élén, amelynekkispadján összesen hetvenhét alkalommal foglalt helyet. Az 1976-os EB-döntőnek otthont adó belgrádi stadionban azNSZK együttese volt a csehszlovák gárda ellenfele. Talán soka nemlékeznek rá, a rendes játékidőben 2–2 volt az eredmény.

A tizenegyespárbajban aztán a csehszlovákok 5–3-as győzelmet arattak, többek között Panenka zseniális és emlékezetes büntetőjének köszönhetően. A kezdőcsapatból tíz labdarúgó szlovák volt. A szakember – a teljesség igénye nélkül – megfordult aSporting Lisboa, az Aston Villa,a Fenerbahce, a Celtic Glasgowés a japán JEF United csapatai-nak kispadján, de dolgozott akenguruk földjén, Ausztráliában is. A legutóbbi, 2002-es világbajnokságon ő vezette azt atízfős testületet, amely összeállította a torna All Star csapatát. Dr. Mezey Györggyel együtt ő istagja volt annak a szakmai bizottságnak, amely a 2004-esportugáliai Európa-bajnokságmérkőzéseit elemezte. A pályafutása alapján nyugodtanmondhatjuk, hogy egy nagy tapasztalatokkal rendelkező, elismert és világjárt szakember.

Szép emlékek hazánkról

„Valóban, a világ nagyon sokpontján megfordultam már futballistaként, edzőként vagy azUEFA edzőbizottságának a vezetőjeként – mondta a Kisalföldnek dr. Jozef Venglos.

– Szívesen jöttem Győrbe is, ahová asaját futballakadémiám tehetséges gyerekeit kísértem el. Egyébként nem először járok avárosban és Budapestre is gyakran elutazom.

– Milyen emlékeket őriz a magyar labdarúgásról?

– Nagyon szépeket őrzök,1954-ben az első külföldi mérkőzésemet éppen Budapesten,az akkor még Népstadionnaknevezett arénában játszottam. Abban az időszakban az önöklabdarúgása a csúcson volt. Olyan zseniális futballistákranézhettem fel, mint Tichy Lajos, Puskás Ferenc vagy BukoviMárton.

Természetesen a későbbiek során is játszottam itt aSlovan Bratislava színeiben azMTK vagy éppen a Ferencvárosellen. A kapcsolatot azóta semszakítottam meg a magyar barátaimmal, például Mészöly Kálmánnal, dr. Mezey Györggyel,Bozóky Imrével vagy Berzi Sándorral manapság is rendszeresentalálkozunk.

– Mennyire ismeri a magyarfoci aktuális problémáit?

Képben vagyok a gondokatilletően. Úgy gondolom, hogy aszlovák és a magyar futball problémái közel azonosak. A válogatott szereplése például nagybanfügg a külföldön szereplő légiósokteljesítményétől. Stabilizálni kellene az egyesületek pénzügyi működését és javítani a hazai bajnokság színvonalát. Roppant fontosaz utánpótlás-nevelés és a nézőkmegfelelő szintű kiszolgálása és ittnem csak a színvonalas mérkőzésekre gondolok. Bármerre jártama világban, ezek kulcskérdésekvoltak mindenhol. Hozzáteszem,hogy nyitottnak kell lenni a nemzetközi futballélet irányába. Nálunk és önöknél is nagyon sokanszeretik a focit, s a szurkolók márigazán megérdemelnének egy kiugró sikert, például egy BajnokokLigája-szereplést.

Fontos az anyanyelv

– Ön a világ nagyon sok pontjánedzősködött. Soha nem vetődött felegy esetleges magyar lehetőség?

– Nézze, én Közép-Szlová-kiából származom, ezért mégegy kicsit sem tudok magyarul. Tehát minden bizonnyal kommunikációs nehézségeim lettekvolna, bár igazából nem is kaptam konkrét felkérést. Szerintem az eredményes munkáhozszükséges, hogy a játékosokhoza saját anyanyelvükön szóljak. Ezért amikor megkerestek aSporting Lisboa vezetői, hogylegyek az edzőjük, akkor beiratkoztam egy portugál nyelviskolába és fél év alatt elsajátítottama szakmai zsargont. Nagy-Britanniában pedig én voltam azelső külföldi edző, aki munkátvállalt.

– Mi a véleménye dr. MezeyGyörgy munkájáról, aki köztudottan az edzőképzés felelőse Magyarországon?

– Erős egyéniségnek és felkészült szakembernek tartom, akivelgyakran találkozok, hogy megvitassunk futballal kapcsolatos dolgokat. Az a véleményem, hogy őnagyon sokat tesz a magyar focifelemelkedéséért, pedig egyáltalánnincs könnyű feladata.

Támogatni Matthäust

– Több mint egy éve LotharMatthäus személyében német szövetségi kapitánya van a magyarlabdarúgó-válogatottnak. Mit gondol, az ő segítségével kijuthat anemzeti csapat a 2006-os németországi világbajnokságra?

– Lothar Matthäust jelentősfutballszemélyiségnek tartom, akivel sokat nyert a magyar labdarúgás. Bízom benne, hogy a szakmaistábjának a segítségével sikerre vezeti a válogatottat. Úgy gondolom,hogy az edzői tudásával és a fanatizmusával továbbá összefogássalaz önök labdarúgása újra a régi fényében fog tündökölni. Támogatni kell a munkájában és akkor a jóeredmények sem fognak elmaradni, ebben egészen biztos vagyok. Dr. Jozef Venglos ismert és elismert szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjak a legjobbaknak

A Kisalföld szervezésében látványos műsorral egybekötött rendezvényen adták át a díjakat a tavalyi esztendő legjobb megyei sportolóinak.  A jubileumi, 25.  díjátadásra meghívást kaptak a korábbi évek győztesei is. A győri Patio étterem elegáns különtermében rendezett eseményen részt vett többek között dr. Szakács Imre, Balogh József és Kadler Gusztáv is. Tovább olvasom