Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Közgyűlés vitával

Kitüntetések átadásával kezdődött a MOB közgyűlése, majd az athéni játékokra kapott meghívás elfogadása után a sporttörvényről vitáztak, s elfogadták a 2,34 milliárdos költségvetést.

Két kitűnő, többszörös olimpiai bajnok sportember, Keleti Ágnes és Jeney László is átvehette a Magyar Olimpiai Bizottság Érdemérmét a testület évzáró közgyűlésén. Keleti az 1952-es helsinki játékokon talajon lett első, négy évvel később Melbourne-ben pedig négy aranyérmet szerzett. Jeney ugyanezen a két olimpián volt tagja a győztes vízilabda-válogatottnak.
Rajtuk kívül MOB Érdemérmet kapott Boskovics Jenő, a Magyar Sportújságíró Szövetség alelnöke és a Westel Mobil Távközlési Rt., amelynek díját Sugár András vezérigazgató vette át.

A Magyar Olimpiai Bizottság szombati közgyűlésén elfogadták az athéni játékokra kapott meghívást, meghallgatták Schmitt Pál elnöki beszámolóját és Gyurcsány Ferenc sportminiszter tájékoztatóját, tárgyaltak az athéni előkészületekről, továbbá elfogadták a testület jövő évi, 2,34 milliárd forintos költségvetését. A sporttörvénnyel kapcsolatban Schmitt Pál a parlamentben rendezett nyílt vita során leszögezett testületi álláspontot ismertette.

Ahogyan akkor, most is egyetértését hangoztatta az előírások csökkentésével, a törvény egyszerűsítésével. Elégedetten szólt arról, hogy a támogatás rendje, a finanszírozás technikája az olimpiai felkészülés zavartalansága érdekében 2004- ben változatlan marad. Határozottan kifogásolta viszont, hogy a korábban egyeztetett és a MOB hatáskörére vonatkozóan elfogadott szöveg menet közben a testület hátrányára változott, korlátozza a MOB hatáskörét.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a sporttörvény szövegében csak pontosítás történt. Véleménye szerint a sportra fordított állami támogatás elosztásának a jövőben, 2005 januárjától kezdve három lépcsőben kell történnie. A megalakítandó Nemzeti Sporttanács feladatkörébe tartozik majd, hogy az állami támogatásból mennyit kap a szabadidősport, a diáksport, a versenysport, mennyi jusson beruházásokra, karbantartásokra és a további feladatokra.

A második lépcsőben a versenysportra szánt források felosztása a MOB, a Nemzeti Sportszövetség és a Sportegyesületek Országos Szövetsége vezetőire vár, míg a harmadik lépcsőben a MOB jogosult az olimpiai felkészülés és részvétel költségeire szánt források elosztására. Mindezt azzal indokolta, hogy a közös felelősség alapján közös szerepvállalásra van szükség.
Gémesi György, a MOB alelnöke az eddig jól működő rendszer indokolatlan megszüntetését a MOB mozgásterének jelentős korlátozásaként minősítette.

Gyenesei István elnökségi tag véleménye szerint viszont az elosztásnak ebben a bizonyos második lépcsőjében a MOB érvényesíteni tudja majd akaratát.

Schmitt Pál az elnökség által egyhangúlag, ellenszavazat nélkül elfogadott határozat alapján javasolta, hogy a sporttárca által is célnak tekintett egycsatornás finanszírozási rendszerhez alkalmazkodva a MOB hatáskörébe utalják az olimpiai játékok műsorán szereplő sportágak teljes finanszírozását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét a svédekkel selejtezünk

A 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság selejtezőjének frankfurti sorsolásán eldőlt, hogy a… Tovább olvasom