Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Közepes ősz után elégtelen tavasz

Hatodik lett a Győri ETO FC a labdarúgó-élvonalban. Jobban szerepelt, mint tavaly, de az eredeti célkitűzéstől így is elmaradt. A téli szakmai váltás nem hozott sikereket. A rájátszásban nyeretlenek maradtak a zöld-fehérek.

A szezon előtt a nemzetközi kupaszereplést említette a Győri ETO FC klubvezetése az egyetlen lehetséges célként. Ennek megfelelően alapos bevásárlást csinált a tulajdonos, hiszen több mint egytucatnyi új labdarúgó érkezett a zöld-fehérekhez.

Kiváló rajt, gyenge hajrá

ETO: a bajnokság második felére csak a bukdácsolás maradt.
Tamási Zsolt vezetőedző számára nem maradt sok idő a keret összecsiszolására, hiszen néhány hetes felkészülés után kezdődött a bajnokság. Az erdélyi edzőtábor jól sikerült és a nagyszerű bajnoki rajt – zsinórban négyszer nyert a csapat – is jelentős segítség volt ahhoz, hogy a sok játékos jó csapatot alkosson. Ekkor rendkívül gólerősen, időnként szellemesen játszott a gárda, nyoma sem volt annak, hogy alig egy hónappal azelőtt állt csak össze a keret.
A kezdéssel tekintélyt szerzett magának az együttes, amit az ezt követő első komoly erőpróbán sem rombolt le. Az ETO tartásáról tett tanúbizonyságot, amikor Újpesten gyengébb játékkal is pontot szerzett. A következő fordulóban hazai pályán kikapott ugyan a zöld-fehér gárda a Debrecentől, ám ezt a botlást a Videoton otthonában korrigálni tudta.

Az ősz hátralévő részében már ingadozóbb formát nyújtott a csapat. A kötelező győzelmeket ugyan hozta, a rangadókon viszont már kevesebb babér termett Szanyóéknak. Az őszt ennek ellenére úgy zárta ötödikként az ETO, hogy a tizenhét forduló alatt tizenkétszer az első három hely valamelyikén állt. Tamási Zsolt a jó rajt ellenére is az első hatba jutást tartotta teljesíthető célnak. Többször elmondta, az első két hely megszerzéséhez óriási bravúrra lenne szükség. A csapat hullámvölgyéről pedig úgy vélekedett, hogy ez a győrinél jobb csapatok esetében is előfordul.

Az utolsó fordulókban tapasztalt visszaesés ellenére a bajnokságban megmaradt az esély az előrelépéshez, a Magyar Kupában viszont elszállt minden remény, legalábbis, ami a nemzetközi kupaszereplést illeti. Zalaegerszegen a felszállóágban lévő bajnokcsapat Stark felesleges kiállítása után esélyt sem adott a győrieknek.

Visszatért Varga Zoltán

Úgy tűnt, a januári felkészülés csendben zajlik, Tarsoly Csaba tulajdonos azonban nem volt elégedett az ötödik hellyel, s elhatározta, először szakmai vonalon erősít. Így került vissza a klubhoz a korábban az eredménytelensége miatt távozni kényszerült Varga Zoltán. A téli felkészülés már az új szakmai igazgató irányításával kezdődött. Kilenc nappal később robbant a bomba: lemondott Tamási Zsolt. Utódja Csertői Aurél lett, aki vezetőedzői kinevezése előtt két nappal került az első csapathoz – pályaedzőként.

A télen is több új labdarúgó érkezett a zöld-fehérekhez, s a törökországi edzőtáborozás során és azt követően is Varga Zoltán szakmai igazgató elégedetten nyugtázta az elvégzett munkát, a csapat hozzáállását, s alighanem mindenki optimistán várta a szezonnyitót. Mi sem jelzi ezt jobban, mint hogy a Videoton ellen ötezer néző volt kíváncsi a győri csapatra. A mérkőzés azonban arculcsapás volt mindenkinek.
Hihettük, hogy valóban csak kisiklás volt a 0–4, de a folytatás megmutatta, nincsenek véletlenek – még a magyar futballban sem.
A tavaszi szezon során sorozatban nyújtott elfogadhatatlan produkciót a Győri ETO FC, de hála a Kispesten elért győzelmének – nem mellékesen Varga Zoltánnak tétmérkőzésen azóta is ez az egyetlen sikere visszatérte óta – bejutott a felsőházba.

A rájátszásban a gárda egyetlen meccs megnyerésére sem volt képes, s többségében közönségriasztó játékkal ért el néha döntetlent, de többségében az egy pontnak sem örülhettek a csapat hívei. Ennek ellenére Varga Zoltán többször is elégedetten nyilatkozott, a második félidei játékban szinte mindig látott pozitívumokat. Sajnos ezek azonban a későbbiek során sem párosultak eredménnyel.

A sikertelenségnek a szezon végén meg is lettek a felelősei: a játékosok. Nem kétséges, ahogy a sikerekben, úgy a kudarcokban is megvan a szerepük, de éppen Varga Zoltán nyilatkozta visszatérte után, hogy a csapatösszeállítás, az edzésprogram kidolgozása, az igazolások mellett övé a teljes felelősség. Győrött viszont jelenleg kizárólag a játékosok a sorozatos kudarcok felelősei. Különösen Szanyó Károly esetében furcsa ez, az irányító góljaival – tavaly tizennégy, idén tíz találatig jutott – nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egy éve a klub megmenekült a kieséstől, idén pedig a felsőházban játszhatott.

Új csapat, régi remények

A szakvezető időközben már a jövő csapatát építi. Az új szezon első tétmérkőzésén, az UEFA–Intertotó-kupában – a nemzetközi porond mégiscsak összejött, de aligha erről beszélt a nyári és a téli felkészülés kezdetén Tarsoly Csaba – azonban egyelőre nem látszott semmilyen pozitív változás a tartalékosan felálló ciprusi középcsapat ellen.
Mindenesetre most új idény kezdődik, melyben remélhetőleg már a győzelmekből is kijut a csapatnak és a zöld-fehérek mellett kitartó szurkolóknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Címvédésekre készülnek

A Mosonmagyaróvári Botond SE versenyzői szép sikereket értek el a hazai bajnokságon. A többszörös… Tovább olvasom