Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 19°C

Kosárlabda: új alapokon épül újjá a győri csapat

A Hat Agro-UNI Győr viszontagságos évet zárt, a bajnoki és a kupaezüst ellenére nem túl jó hírek láttak napvilágot a klubról a szezon során.

Fűzy András elnök szerint azonban szó sincs arról, hogy megszűnne a klub.

A tavaly bajnokságot nyert győri női csapat idei éve ugyan szakmailag nem nevezhető sikertelennek – döntőbe jutottak a bajnokságban és a Magyar Kupában, a klub története során pedig először az Euroligában a rájátszásba –, a szezon mégis a távozó játékosoktól és a bizonytalan jövőképtől volt hangos. A közvélemény egy része már a klub megszűnéséről is beszélt, de mint azt Fűzy András társadalmi elnök elmondta: ez biztosan nem történik meg.

– Csapjunk a közepébe, lesz csapat jövőre vagy sem? – tettük fel a kérdést Fűzy Andrásnak.

– Miért ne lenne? Előfordulhat, hogy többen is szeretnék ennek az ellenkezőjét, azonban új alapokon építjük a jövő csapatát. Az előző évekből tanulva sokkal következetesebb, szigorúbb költségvetés mellett egy fiatal, sikeréhes csapat kialakítását kezdtük meg a napokban.

– Adódik a kérdés: eddig hiányzott a pénzügyi fegyelem?

– Természetesen nem, de több hibát is elkövettünk. Ilyen például, hogy korábban alakítottuk ki a keretet, mint hogy előre láttuk volna a költségvetést. Hozzáteszem, a mostani helyzet közel sem olyan rossz, mint tavaly ilyenkor. Akkor sokkal több kötelezettségünk volt a játékosok felé, mint most. A külföldiek például ki vannak fizetve, s a magyarok felé is csak minimális a csúszás. A stábbal szemben nagyobb a tartozás, de ezt is szeretnénk mihamarabb rendezni. Amint a kintlévőségeink befolynak a számlánkra, gyakorlatilag ki tudjuk fizetni az elmaradásainkat. Az is az igazsághoz tartozik, hogy egy éve jelentős szponzorok távoztak, nem kis űr keletkezett ezáltal a büdzsénkben, melyet újabb támogatók bevonásával próbáltunk pótolni, de ez nem volt olyan egyszerű.

– A napokban Rasheed Rita jelentette be, hogy nem kíván tovább Győrben kosarazni, s több játékos is foglalkozik a távozás gondolatával.

– Valóban így van, de például Rasheed sem pénzügyi, hanem emberi okok miatt bontotta fel szerződését, erről azonban nem szeretnék a nyilvánosság előtt beszélni. A többiek kapcsán egyelőre még nem beszélnék nevekről, mert egyeztetések kezdődtek a közelmúltban, s akad, aki szívesen játszana továbbra is Győrben. A cél, mint már említettem, egy fiatal társaság kialakítása. Hároméves koncepció mentén olyan együttest szeretnénk felépíteni, melyben a saját neveléseink is mielőbb helyet kapnak. Mert a bennünket támadók arról például előszeretettel hallgatnak, hogy komoly utánpótlás-nevelő munka van nálunk, a korosztályos válogatottakban tíz-tizenkét gyerekünk szerepel. Egy éve kezdődött el az akadémiai rendszer, s ez csak tovább erősödik majd.

Laklóth Anna és Raksányi Krisztina már a jövőt fürkészi, ami lehet, hogy továbbra is a Győrt jelenti? Fotó: M. D.
Laklóth Anna és Raksányi Krisztina már a jövőt fürkészi, ami lehet, hogy továbbra is a Győrt jelenti? Fotó: M. D.


– A történtek után mennyi hitele maradt még a játékosok felé a klubnak?

– Nyilván aki ebben a közegben él, az hall bizonyos dolgokat, melyek egy része igaz, egy része nem. Nagyon sok támadás kívülről ért bennünket, valószínűleg ehhez egyéb érdekek is fűződtek. Ezek nem mindegyike volt helytálló, bomlasztáshoz azonban elegendőnek bizonyultak. Nyilván van némi hitelességi válság, amit szeretnénk rendezni. Ebben segíthet, ha a jövőben addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. Levontuk a konzekvenciákat a múltból, s az új szemléletnek megfelelően dolgozunk tovább.

– A korábbi szakmai stábbal?

– Írásos szerződés még nincs, de Fűzy Ákos vezetőedzővel együtt kezdtük meg a jövő évi keret kialakítását. Úgy gondolom, szakmailag nagyon jó alapokon nyugszik a klub, most szeretnénk, ha anyagilag is elérnénk ezt. A múlt héten ennek szellemében éjszakába nyúló elnökségi ülésen tételesen átnéztünk minden szerződést, számlát, megnéztük, mennyi pénz van már most a jövő évre, hogy tervezni tudjunk. Ez volt az első lépés a megújulás felé.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Labdarúgás: első a Bercsényi

A győri Barátság sportparkban rendezték a városi kispályás középiskolai bajnokság rájátszásának… Tovább olvasom