Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Kosárlabda: akire az edzője is hallgathat

Iva Ciglar remekül érzi magát Győrben. Az UNI SEAT Győr irányítója szeretne megtanulni magyarul, a pályán pedig minél nagyobb sikereket elérni.
Iva Ciglar, az UNI SEAT Győr horvát irányítója lassan a harmadik hónapját tölti a Rába-parti városban, de valahogy olyan érzése van az embernek, mintha évek óta itt lenne. Hangos, határozott és megtelik élettel az öltöző, amikor megjelenik.

– Édesapja, Zeljko Ciglar kiváló kosárlabdaedző Horvátországban, vagyis akár azt is mondhatnánk, hogy ki volt jelölve az út.
– Valóban nagyon korán, már tizenegy éves koromban elkezdtem kosárlabdázni. A Medvescak Zagreb csapatában nagyon fiatalon együtt dolgozhattam az édesapámmal, aki ott edzősködött. Elvileg ez egy tökéletes szituáció. Ami nagyon jól tud működni, mert hasonlóan gondolkodunk a kosárlabdáról és mindent nagyon alaposan meg tudunk beszélni. Ugyanakkor nehéz is, mivel ha valami rossz dolog történik a pályán, akkor az mindig az én hibám és apám olyankor mindig csak velem kiabál. A mi esetünkben eredményes volt a közös munka, hiszen bajnokságot is tudtunk nyerni.

– A csapat irányítójaként folyamatosan együtt kell működni az edzővel. Milyen a viszonya Fűzy Ákossal?
– Azt hiszem, kölcsönös a tisztelet egymás iránt. Ákos szakmai hozzáértését nagyra becsülöm, viszont próbálok amiatt is segíteni, mert a pályán belülről bizonyos szituációkat én másképpen látok. Igyekszem ezt elmondani és ebből szerencsére még semmilyen konfliktusunk nem volt, tudunk együtt dolgozni. Szentpéterváron egyébként azonnal megéreztem, hogy az ottani stáb nem venné jó néven az észrevételeimet. Nem is szóltam semmit.

Iva Ciglar kezében mindig jó helyen van a labda. Fotó: Molnár Péter
Iva Ciglar kezében mindig jó helyen van a labda. Fotó: Molnár Péter


– Az eddig eltelt hónapok alapján mit gondol, mire lehet képes ez a fiatal csapat?
– A felkészülés alatt nagyon jó munkát végeztünk, ami fantasztikusan összekovácsolta a társaságot. Az előszezonban, különösen a trutnovi tornán remekül ment a játék. Aztán jöttek a sérülések, az új játékosok beépítése és kicsit visszaestünk. Szerintem komoly gond, hogy a nagy feladatok megoldásához kevesen vagyunk, de ha mindenki egészséges és keményen harcolunk, akkor komoly sikereket érhetünk el.

– Gőzerővel tanul magyarul, hogy áll a szókinccsel és miért fontos, hogy valamilyen szinten elsajátítsa a nyelvünket?
– Az egyik legfőbb ok, hogy szeretek beszélgetni és jobban érzem magam a bőrömben, ha meg tudok szólalni annak az országnak a nyelvén, ahol éppen élek. Szükségem van erre és a helybeliek is másképpen viszonyulnak hozzám.

– Mit tart a legjobb és a legrosszabb tulajdonságának?
– A jó, hogy képes vagyok másokat is magammal ragadni és belehajszolni a győzelembe, a rossz pedig, hogy türelmetlen vagyok. De a kettő valahol össze is függ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáláztak az ETO-legendák

Lébényben kispályás teremtornán játszott gálameccset a Győri ETO Legendák. Tovább olvasom