Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Kosarasok tragédiája - Moszkvai gesztus az emlékmeccsen

A belépők megváltásával a nézők Tapodi Péter és Fűzy Ákos családját, valamint a sérült játékosok rehabilitációját segítették.

Moszkvai gesztus

Nemes gesztus vezette fel a Fűzy Ákos–Tapodi Péter-emlékmérkőzést az Uniqa-Euroleasing Sopron és a Szpartak Moszkva között.

Steve Kostalas, az orosz gárda elnöke – aki egyébként játékosként megfordult az NBA-ben, a Toronto Raptors játékosa volt – virágcsokrot adott át a győri játékosoknak, ami egyben egy üzenet is volt feléjük:

„Olyan emberek távoztak közülünk, akiket mi is nagyon szerettünk. Az a virág, amelyet most jelképesen átadtunk, azt jelenti, hogy folytatniuk kell."
Az orosz gárda emellett a győri csapat mezében melegített be.

A találkozón a soproniak tizenöt percig jól tartották magukat, akkor az orosz gárda nyolc-tíz ponttal ellépett, s ezt a különbséget tartani is tudta, s végül 64–57-re nyert.

Szpartak Moszkva–Uniqa-Euroleasing Sopron 64–57 (18–17, 17–10, 15–17, 14–13)

Sopron: Fegyverneky 10, Zsovár 5/3, Licskai 9/3, Tetemendová 5/3, Krnjic 10. Cs.: Simon 10/3, Stankovic 6, Böröndy 2, Kuttor, Weninger. Edző: Igor Polenek.

A Moszkva legjobb dobói: Beljakova 19/12, Vieru 14.

Moszkvai siker a második emlékmeccsen

A szeptember 7-én közúti balesetet szenvedett HAT-AGRO UNI Győr női kosárlabdacsapatának néhány tagja csütörtök után pénteken is a helyszínen tekintette meg a szerencsétlenségben elhunyt Tapodi Péter klubigazgató és Fűzy Ákos vezetőedző emlékére rendezett bemutatómeccset.

A győri egyetemi csarnokban játszott második találkozón a háromszoros Euroliga-győztes orosz Szpartak Moszkva 64-57-re legyőzte a magyar bajnok Uniqa-Euroleasing Sopront, amely egy nappal korábban a PINKK Pécsi 424-től kapott ki 79-72-re. Az orosz elitcsapat - nagy sikert aratva - győri mezben jött ki a melegítésre, és virággal köszöntötte a helyi csapat játékosait.

Az 1000 forintos belépők megváltásával a nézők Tapodi Péter és Fűzy Ákos családját, valamint a sérült játékosok rehabilitációját segítették, a két nap teljes bevételét erre fordítja a klub. A győri csapatot egy soproni mérkőzésre szállító autóbusz Kapuvárnál ütközött össze egy személyautóval. A szerencsétlenség helyszínén meghalt Tapodi Péter klubigazgató, Fűzy Ákos vezetőedző a győri kórházban vesztette életét, a szerb Natasa Kovacevicnek pedig térd alatt amputálni kellett a lábát.

Korábban

Szomorú hangulat költözött csütörtökön a győri egyetemi csarnokba, pedig mikor eldőlt, hogy rangos csapatok lépnek pályára Győrben szeptember közepén, mindenki egy nívós felkészülési tornát képzelt ide. Ráadásul itt az utolsó simításokat lehetett volna elvégezni, hiszen úgy volt, egy héttel később a Novi Zagreb otthonában lép pályára Közép-Európa Liga meccsen a Hat Agro-UNI Győr csapata...

Sajnos ez nem következik be, a sors szeptember 7-én durván átírta ezt a forgatókönyvet, így az Uniqa-Euroleasing Sopron, a PINKK 424 és ma az orosz Szpartak Moszkva a Fűzy Ákos–Tapodi Péter-emlékmeccsen lép pályára.

A Hat Agro-UNI Győr elnöke, Fűzy András a csütörtökön meccs előtt úgy fogalmazott: menni kell tovább.

„A labda pattog tovább, biztosak vagyunk benne, hogy Ákos és Péter sem szeretné ezt másként. Köszönjük mindenkinek, akik kilátogattak a mérkőzésre, s eddig is segítettek abban, hogy ezt a nehéz időszakot átvészeljük" – mondta az elnök, majd a közönség vastapssal köszöntötte az eseményre kilátogató győri csapat tagjait.

Kosarasok tragédiája - Újra együtt a csarnokban a csapat


Mielőtt kezdetét vette volna a soproniak és a pécsiek összecsapása, felcsendült a Heaven Street Seven Menni kell tovább című száma, majd az egyperces megemlékezés után útjára indult a labda, s bár a két csapat tagjai a játék közben láthatóan egy kissé megfeledkeztek arról, hogy hol is vannak – vagy inkább szerették volna azt hinni, hogy ez az a torna, melyet jó egy hónappal ezelőtt lekötöttek –, azért a hangulaton érződött, hogy azon a szeptember 7-i délutánon valami örökre megváltozott...

A krónikához tartozik, hogy a találkozót némi meglepetésre a PINKK végig vezetve megnyerte 79–72-re.

PINKK 424–Uniqa-Euro-leasing Sopron 79–72 (27–20, 22–17, 12–15, 18–20)

Sopron: Fegyverneky 20/3, Simon 8, Licskai 8, Zsovár 11/3, Krnjic 18. Cs.: Stankovic 2, Tetemendová 3/3, Weninger 2. Edző: Igor Polenek.

A PINKK legjobb dobói: Tomlinson 17, Ajdukovic 16.

A pécsiek csapatkapitánya, Iványi Dalma szerint ez a meccs Fűzy Ákoséknak is tetszett volna: „Azt gondolom, azért nagyszerű dolog a sport, mert ilyen helyzetekben el tudja feledni a szomorú apropót. A mérkőzés alatt nem is gondolkoztam, hogy ez egy emlékmeccs, előtte és utána azért nehéz pillanatok vannak, s ez egy ideig még biztosan így lesz. Úgy érzem egyébként, hogy méltó meccset játszottunk Ákos és Péter emlékére, szerintem nekik is tetszett volna, ha itt lettek volna közöttünk."

Korábban

A szeptember 7-i tragikus balesetet követően sporteseményen először lesz együtt a Hat Agro-UNI Győr csapata. Legalábbis az a része, mely már nem szorul kórházi vagy otthoni ápolásra. Ma és holnap ugyanis a Fűzy Ákos–Tapodi Péter-emlékmérkőzéseket rendezik az egyetemi csarnokban.

Ma 18 órakor a magyar bajnok és kupagyőztes Uniqa-Euroleasing Sopron és a PINKK 424, holnap ugyancsak este hattól a Sopron és az orosz Szpartak Moszkva lép pályára. Mindkét mérkőzésre egységesen ezer forint a belépő, melynek megvásárlásával Fűzy Ákos és Tapodi Péter családját, valamint a sérült játékosok rehabilitációját segítik a kilátogatók.
Az eredeti tervek szerint a győri csapat is szerepelt volna a tornának tervezett eseményen, ez lett volna az újjáalakult győriek első hazai felkészülési mérkőzése a szezonban, de a sors sajnos közbeszólt.
Ennek ellenére a játékosok egy része természetesen ott lesz a csarnokban, ezzel is segítve egymást a gyógyulás – elsősorban lelki értelemben – útján. Szentendrei Áron megbízott edző legalábbis úgy látja, jót tesz a lányoknak, ha együtt vannak, s ő is akkor érzi jobban magát, ha a csarnokban van és edzést tarthat.

„Már négyen edzünk a hét második felétől, az amerikai Daniella Diamant mellett már edz Laklóth Anna, Mansaré Manty és Dobos Ágnes. A légiós, aki nem volt részese a balesetnek, teljes értékű technikai edzést tud végezni, a másik három játékos elsősorban erősít, valamint a rehabilitációs gyakorlatokat végzi. Ami a többieket illeti, Czirják Noémi még odahaza gyógyul, Pénzes Kingának szétnyílt a sebe, így az eredetileg tervezettnél egy héttel később tud csak csatlakozni hozzánk.

Semsei Barbara viszont már a csütörtöki meccsen itt lesz, s lassan bekapcsolódhat a munkába. Ugyancsak eljön a két meccsre Kovács Krisztina, de mint tudjuk, ő biztosan nem kosarazik már. A többiek sajnos még mindig nincsenek olyan állapotban, hogy személyesen jelen legyenek a két találkozón. Azt látom a játékosokon, hogy keresik egymás társaságát, a nehézségeken közösen próbálnak túljutni, s ha edzés van, akkor oldottabb is a hangulat. Így vagyok ezzel én is, a munka egy kicsit elfeledteti velem a szomorúságot, a gondokat" – mondta Szentendrei Áron.

A játékosokkal egyébként az ismert pszichiáter, dr. Csernus Imre is foglalkozik, ő is segíti a lányokat, hogy amennyire csak lehet, mielőbb átvészeljék a nehéz időszakot.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Olvasóink írták

  • 2. dzsoni 2013. szeptember 21. 15:06
    „Elég szomorú a tragédia ami történt. Talán, ha az emberekre bízták volna, hogy akarnak e adakozni a bejáratnál és mellette ingyenes lett volna a torna és az edzők az edzések helyett a gyerekeket kivitték volna, akkor nem lett volna ennyi üres hely. Sajnálom a családokat, akik hozzátartozói meghaltak, de én a kis fizetésemből nem biztos, hogy megtehetem, hogy segítsek nekik, nem beszélve arról, hogy elég szép pénzt kerestek ők azokon a posztokon amikben dolgoztak!”
  • 1. mojóka 2013. szeptember 20. 18:23
    „Szomorúságom meg duplázódott!
    Maga az eltörölhetetlen tény, a tragédia az egyik. A másik pedig Győr város közönségének érdektelensége volt megdöbbentő!! Kb 100-an voltunk a csarnokban. Egyik média sem írt róla, hogy csak ennyien vállaltak szolidalitást ez ügyben, ennyien érezték szükségét hogy eljöjjenek.Nyilván tapintatból- Nyomasztó volt, és kicsit szégyelltem magam. Még olyan arcok sem voltak jelen akik rendszeresen járnak a meccsekre. Egyetlen utánpótlásban szereplő gyermek sem volt ott, pedig tudtommal százak kosaraznak az iskolákban és az egyesületekben.Edzők és pedagógusok, így nevelünk? Mellesleg a sportértéke sem volt kicsi a rendezvénynek. De nem is ez volt a lényeg. És talán nem is az anyagi támogatást, az 1000Ftos belépő megvételét hiányolom, hanem a személyes "részt-vétet. ILL. ANNAK KINYILVÁNÍTÁSÁT A MEGJELENT KOSARAS LÁNYOK IRÁNYÁBAN. A Moszkvaiak saját költségükön fejezik ki részvétüket,mi pedig sehogyan sem? Szomorú!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balázs és Bukta is menetel tenisz ob-n

Az első helyen kiemelt Balázs Attila, illetve Bukta Ágnes is simán jutott be az elődöntőbe pénteken… Tovább olvasom