Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Konkoly Csaba: `Ne szaladjunk a késbe´ - ETO-Zvezda online este

Az Audi-ETO idei Bajnokok Ligája menetelése szempontjából sorsdöntő, Zvezda elleni összecsapást megelőzően Konkoly Csaba így látja csapata esélyeit. Interjú.

A handball.hu Konkoly Csaba vezetőedző segítségével tekintett vissza az őszi fordulókra, valamint csapata jelenlegi fizikális és érzelmi felkészültségére. Interjú a győriek mesterével.


A Győri Audi ETO KC-HK Zvezda Zvenyigorod BL-meccsről élőben tudósít a Magvassy-csarnokból a kisalfold.hu 17 óra 15 perctől!  


"Igen gyorsan harcra készekké váltak, mert folyamatosan edzettünk"

handball.hu:
Milyen állapotban érkeztek vissza a válogatott játékosok a csapatba a világbajnokság után?

Konkoly Csaba: Viszonylag keveset játszottak, gondolok itt Orbán Adriennre, Vérten Orsolya és Kovacsics Anikó pedig sérülése miatt töltött kevés időt a pályán. Talán Tomori Zsuzsanna volt a legnagyobb terhelésnek kitéve Kínában a magyar válogatott kézilabdázóink közül.

Törvényszerű, hogy a játékkal teli két hét alatt, amikor komolyabb edzésre sincs lehetőség, csak taktikai finomításra, az ilyen tortúráknak megfelelő állapotban kaptam vissza a lányokat. Maga a távolság is ellenünk dolgozott minden szempontból, hiszen oda és visszafelé is hét-hét óra időeltolódást kellett elviselniük, feldolgozniuk a játékosoknak.


Ha jól játszanak és nyernek a csajok, vasárnap este is nagy ünneplés lesz.
Ha jól játszanak és nyernek a csajok, vasárnap este is nagy ünneplés lesz.


Visszatérésük után nem is vártam a kint járt lányoktól többet, ám igen gyorsan harcra készekké váltak, mert folyamatosan edzettünk, a világversenyek után megszokott módszer szerint. Spiridon és Amorim hasonló cipőben jár, mint magyar társai.

A Kínába utazó játékosok eltérő munkát végeztek azokhoz képest, akik végig velünk dolgoztak. Távollétük nem zavarta meg a felkészülésünket olyan szempontból, hogy ez már egy évek óta megszokott helyzet.

handball.hu: Bradeanu az ősszel tért vissza, Vérten a vb előtt és alatt is sérüléssel bajlódott, Kovacsics és Pálinger is sérült volt, Görbicz is nemrég lett újra bevethető. Mennyire terhelhetőek ők jelenleg?

Konkoly: Remélem, hogy a vasárnapi időpont lesz az, amelyre összeáll a kép. A szülés után visszatérő Bradeanunak – Görbiczhez hasonlóan – az állóképességét kellett visszaszereznie, a Szabella-kupa ilyen értelemben erre jó lehetőség volt.

Szeretném, ha a Vác elleni MK- illetve bajnoki győzelmünkhöz hasonló sikert érnénk el a Zvezda ellen, bár fejben úgy készülünk, hogy ne keverjük össze a Bajnokok Ligáját a magyar bajnokikkal, hogy ne érjen minket meglepetés, hogy jóval gyorsabban, koncentráltabban és hatékonyabban kézilabdázzunk, annak érdekében, hogy egy BL-rangadót nyerjünk.

Ezek a "hazai" találkozók azonban azt mutatták, hogy kezd összerázódni a társaság.

"A Podgorica ellen szintén az volt a gond, hogy egyrészt elfelejtettük, hogy nemzetközi mérkőzést játszunk"

handball.hu: A felkészülés részeként december végén, a Szabella-kupán egy komolyabbnak tűnő vereséget szenvedtetek a podgoricaiaktól, viszont ezt megelőzően, és ezt követően is hoztátok a tétmeccseket a Vác ellen. Így, utólag visszagondolva, mi volt akkor a probléma, és túl tudtatok-e már rajta lépni?

Konkoly: A Podgorica ellen szintén az volt a gond, hogy egyrészt elfelejtettük, hogy nemzetközi mérkőzést játszunk, másrészt pedig azok a játékosok, akikre kíváncsiak lettünk volna olyan szempontból, hogy még mit tudnak hozzátenni a csapat egységéhez, azok nem igazán feleltek meg.

Ha tényleg csak ennyire képesek, akkor nem tudom őket szerepeltetni a nemzetközi mérkőzéseken. Görbicz Anita az általam előzetesen gondoltnál többet játszott a Vác ellen, egyrészt annyira ment neki a játék, hogy tudott lendíteni, segíteni a csapaton, másrészt pedig bírta is a terhelést, így ő sem szerepelt a Podgorica ellen.

Vérten Orsolyát húzódása miatt folyamatosan terheltük, illetve pihentettük, a Vác ellen ő is végig játszott. Pálinger vállsérüléssel küzdött, így a Magyar Kupa-mérkőzésen a két fiatal kapus védett, tehát négy ember az én döntésemből fakadóan maradt ki a Podgorica ellen, az ötödik Mravíková volt.

Nem azt mondom, hogy emiatt kaptunk ki, hanem azt, hogy a pályára lépő emberek nem mutatták meg azt a teljesítményt, amire kíváncsi voltam.

"Eredménykényszer alatt vagyunk"

handball.hu: Az ősz folyamán belecsúsztatok egy-két olyan mérkőzésbe, ami most alaposan megnehezíti a helyzeteteket, hiszen a sok-sok klasszist felvonultató Zvezda és Oltchim ellen, ki-ki meccseken fog eldőlni a csoportból való továbbjutás sorsa… Hogyan tudjátok feldolgozni ezt a terhet? Mekkora a nyomás a csapaton?

Konkoly: Eredménykényszer alatt vagyunk. Mindenki tudja, hogy ezt magunknak okoztuk. Az Itxako elleni idegenbeli bravúros győzelemre építhetünk. Hibának tartom, hogy mivel eddig a Zvezda otthonában nyertünk, kicsit ebben a tudatban utaztunk ezúttal is hozzájuk.

Remélem, hogy ez most egy kicsit átértékelődött bennünk, és ha nem is az eredménykényszer miatt leszünk jobbak, hanem annak érdekében, hogy jóval precízebbek, pontosabbak, hatékonyabbak tudjunk lenni védekezésben és támadásban is az igen fegyelmezett kézilabdát játszó Zvezda ellen, hogy a világbajnok orosz válogatott gerincét adó klubcsapatot le tudjuk győzni itthon.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy még ez esetben sem dőlhetünk hátra, mert innentől kezdve sem az ünneplésről szólna az életünk, hanem arról, hogy igen fegyelmezetten felkészüljünk a Valcea ellen is, mert hazai pályán ellenük is nyerni kell, hogy továbbjuthassunk.

"Az első félidőben még minimális volt a különbség a két csapat között, tehát mindenképpen a védekezés keménységére és hatékonyságára kell építenünk"

handball.hu: Az első idei BL-ellenfél a Zvezda csapata lesz, akikről nemcsak azt tudjuk, hogy állományának jó része vb-címet nyert decemberben, hanem azt is, hogy az elmúlt években többször mértétek össze erőtőket velük. Az őszi, csehovi elvesztett csatát csak az utolsó periódusban Magatokra találva úsztátok meg behozható gólkülönbséggel. Mennyire él még élénken az emlékeitekben mindez, illetve mivel tudod a játékosok gondolatait elterelni erről?

Konkoly: Bennem mélyen élnek a meccs emlékei, hiszen a legfontosabb játékelemben, a visszarendeződésben maradtunk alul. Ez volt annak is az oka, hogy már tíz góllal is vezetett ellenünk a Zvezda, amely rendkívül könnyű gólokat tudott szerezni indulásból.

Az első félidőben még minimális volt a különbség a két csapat között, tehát mindenképpen a védekezés keménységére és hatékonyságára kell építenünk - aminek egyik nagyon fontos eleme a visszarendeződés -, hogy ne szaladjunk bele a késbe.

"A fiatalokat kiválóan ötvözi Trefilov mester az idősebb játékosok rutinjával"

handball.hu: Kielemezve ezt a találkozót, találtál rajtuk olyan gyenge pontot az oroszokon, amit ki lehetne használni?

Konkoly: Egy kiváló csapatról van szó, amely az elmúlt évektől eltérően viszonylag új taktikával kézilabdázik.

A fiatalokat kiválóan ötvözi Trefilov mester az idősebb játékosok rutinjával, gondolok itt Andrjusina, Poljanova és Szuszlina hármasára, esetleg Koroljevával kiegészülve – bár, ő inkább fiatalabbnak számít. Szasurkova és Dmitrijeva még az idősebb korosztály képviselői.

Ez tehát egy bombaerős együttes, nem véletlenül nyerték meg a világbajnokságot decemberben. Nagyon kevés a sebezhető területük, ám remélem, hogy ezeket megtaláljuk majd. A pénteki és szombati edzéseken is igyekeztünk, igyekszünk ezekre építeni, aztán majd meglátjuk, mi sül ki belőle.

handball.hu: A frissen nyert világbajnoki cím véleményed szerint adhat plusz önbizalmat az ellenfélnek?

Konkoly: Nem tudom, hiszen az utóbbi két bajnoki mérkőzésüket elveszítették, tehát valószínűleg sok energiájukat felemésztette a világbajnokság.

Biztosan ad önbizalmat a vb-cím, de lehet, hogy ezt valamilyen értelemben fáradtabban dolgozták fel. Ha én például BL-győztes edzőnek mondhatnám magamat, valószínűleg még ennyire sem tartanék tőlük.

Ők a világ legjobbjai, mi pedig igyekszünk őket legyőzni, hogy bebizonyítsuk, ott van a helyünk a második körben.

"A tavalyi döntő már csak történelem, de ilyen a világ rendje"

handball.hu: Akár Ti is lehetnétek a világ legjobb klubcsapata…

Konkoly: Ez most nagyon messzinek tűnik. A tavalyi döntő már csak történelem, de ilyen a világ rendje.

handball.hu: Sok idő telt el a legutóbbi Bajnokok Ligája-találkozótok óta. Mennyire tudtad a lányokat BL-hangulatra és koncentrációra hangolni?

Konkoly: Edzünk, edzünk, edzünk, meg kiabálok… Ez az egyik fele, a másik pedig, hogy az eddigi egy-két alkalomhoz képest sokat videóztunk - vasárnap már a harmadiknál fogunk tartani. Ez az Itxako ellen bevált.

A magyar bajnokik előtt egy videót nézünk meg, ha nagyon-nagyon komoly rájátszásbeli meccsről van szó, akkor esetleg kettőt. Hétfőn kétszer edzettünk, kedden is két egyéni képzéses tréningünk volt, szerdán bajnoki meccset vívtunk, csütörtökön két egyéni képzésre került sor, pénteken és szombaton pedig egy edzésünk volt.

Az egyéni képzésekre helyeztük a súlyt, amely a játékost és engem is motivál.

Itt azokon a taktikai elemeken volt a fő hangsúly, amelyeket kifejezetten a Vác, illetve a Zvezda ellen kell bevetnie egy-egy játékosnak.

Olvasóink írták

 • 6. XXXXL 2010. január 10. 13:42
  „Remélhetőleg, idén is a BL be jutunk legalább és nem kell másik kupában szerepelnünk.......Hajrá ETO”
 • 5. Gabsi 2010. január 10. 13:00
  „Hajrá Magyarország, hajrá Magyarok, és persze hajrá ETO!:)”
 • 4. hablaty 2010. január 10. 11:51
  „Remélem a szurkolók nem csak a neten szurkolnak, hanem a csarnokban is!!!
  Mostanában sajnos sokat csökkent a hangerő a mérkőzéseken.”
 • 3. dudi1977 2010. január 10. 11:49
  „Az idegenbeli spanyol győzelem óta mindenki ezt a meccset várja, és várta!

  Eljött a nap, és rajtunk szurkolókon nem fog múlni, ma "először a sorsolás óta" továbbjutó helyen kell zárni a napot.

  Hajrá ETO!!!!!”
 • 2. HajraETO 2010. január 10. 11:28
  „Poto! Így igaz, mi szurkolók veletek vagyunk!! HAJRÁ ETO! MEG TUDJÁTOK CSINÁLNI!”
 • 1. poto 2010. január 10. 10:41
  „Mi szurkolók veletek vagyunk !!
  Hajró ETO !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alonso hétfőn talpig Ferrariba öltözik

Hétfőn először jelenik meg hivatalosan a Forma-1-es Ferrari színeiben Fernando Alonso a nyilvánosság… Tovább olvasom