Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Kolumbiai klub egy soproni edző nevével

Ágoston Sándor labdarúgóedző a közelmúltban Kolumbiában járt. Az egyik helyi utánpótláscsapatnak egy garnitúra mezt ajándékozott. Az egyesület felvette a nevét: Club Deportivo Ágostonnak hívják.
A soproni Ágoston Sándor itthon több klubban dolgozott edzőként és bár már régóta nincs a szakmában, a sportág iránti szeretet megmaradt nála.
Egy Dél-Amerikában élő labdarúgó-menedzser barátja révén a közelmúltban Kolumbiában járt, ahol fantasztikus élményekben volt része.

„Nagy örömmel utaztam abba az országba, amelynek válogatottja oly kitűnően szerepelt a legutóbbi világbajnokságon – meséli Ágoston Sándor. – Radamel Falcao, James Rodríguez, Camilo Zúniga hazájában imádják a futballt az emberek. A különböző kis klubok ontják a tehetségeket."

Bogotától egyórás repülőútra van Pereira, onnan nem messze található Cartago városa, a magyar edzőt oda vitték el egy futballiskolába.
„Ez egy akadémia, de nem úgy kell elképzelni, mint ahogy nálunk általában van, mint egy állami pénzekkel is finanszírozott, nagyszerű körülmények között működő iskolát – folytatja a szakember. – Ez a klub az Andokban mostoha körülmények között létezik, a junior játékosoknál mindennapos viselet a kopott dorgó és a vásott futballcipő. A barátom kérésére vittem egy garnitúra piros-fehér-zöld mezt a csapatnak. Látni kellett volna a gyerekek arcán a boldogságot, amikor átadtuk nekik a vadonatúj szerelést. A magyar futball iránti tiszteletből ez a klub felvette a nevemet és a mezeken is ez olvasható: Club Deportivo Ágoston."
A soproni tréner részt vett több edzésen és két mérkőzésen is. Azt mondja, ezeken több érdekességet tapasztalt.„Az edzéseket és a meccseket is hatalmas fanatizmus hatja át – mondja.

– A gyakorlások előtt az edző a pályára menet kérdezi ki a tanultakat. A kérdésekre a játékosok hangosan, kórusban válaszolnak. Így sulykolják beléjük a taktikai elemeket, kinek mit kell csinálni a mérkőzéseken. Amennyit megismertem a képzésből, technikailag mindenki nagyon ügyes, a fiatalok valamennyien jól bánnak a labdával. Mindegyiküknek az a célja, hogy idővel átkerüljenek Európába és itt váljanak ismert és jól fizetett játékossá. Példaképek vannak előttük, hiszen valamikor a sztárjaik is így kezdték. Ami tetszik, hogy tudomásom szerint Falcaóék anyagilag is támogatják azokat az iskolákat és klubokat, ahonnan elindult a karrierjük."

A kolumbiai gyerekekkel szép reményű terveik is vannak.
„Ahogy beszélgettünk velük, a fiatalok szívesen jönnének magyar csapatokba is. Bár azért azt el kell mondani, nagy különbséget nem tudnak tenni a kisebb európai országok labdarúgása között. FIFA-licences ügynök barátommal abban szeretnék segíteni nekik, hogy a legjobbak átjöhessenek Európába. Felveszem magyar klubokkal a kapcsolatot és a szigorú kolumbiai törvények betartásával akarunk tehetségeket hozni Magyarországra, hogy aztán a legjobbak innen továbbmehessenek nagyobb nyugat-európai klubokba" – mondta végül Ágoston Sándor.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autósport - Izgalmas futamok a Rábaringen

Szeptember 13-án 13. alkalommal rendezte meg az Arrabona Rally Club a Horváth Boci-emlékversenyt az… Tovább olvasom