Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Kokas abbahagyta, Remsei athénra készül

Kokas Gergely befejezte aktív evezős-pályafutását. Felesége, Remsei Mónika viszont a horvátországi edzőtáborban készül az olimpiára. Szerencsére a betegség már nem hátráltatja a munkában.

Remsei (háttérben) Stift Edit oldalán készül az olimpiára.
Váratlannak tűnő bejelentést tett Kokas Gergely, a Győri Vízügy Spartacus Evezős Klub versenyzője: az olimpia évében lemondta a válogatottságot, s az aktív, versenyszerű sportolásnak is búcsút int. A fiatalember azonban elmondta, aki őt ismeri, az tudja, nem hirtelen elhatározásból született meg a döntés, egy hosszabb folyamat végén jutott el ide a könnyűsúlyúak között világbajnoki bronzéremig is eljutó evezős.

„Már tavaly szeptemberben a kevésbé sikeres világbajnokság után átvillant az agyamon, hogy ilyen szinten nem kívánok evezni. Mára pedig eljutottam oda, hogy ezt meg is lépjem. Nem kell feltétlenül rosszra vagy engem ért negatív élményekre gondolni, egészen egyszerűen elveszett belőlem az a tűz, ami nélkül egy élsportoló nem lehet eredményes."

Átbillent a mérleg

Kokas szerint, ha az ember nem tud száz százalékkal edzeni, a versenyeken sem lesz képes a maximumot nyújtani. Úgy érzi, számára most van itt az a pillanat, hogy döntsön az evezés, illetve a gyógyszerészszakma között. „Hogy stílszerű legyek, a patikamérlegen most már nemcsak a sport szerepel, a másik serpenyőben ott van a munkám is. Tizenöt évet töltöttem az evezéssel, ebből nyolcat válogatott szinten teljesítettem.

A legjobban akkor élveztem az egészet, amíg egyetemre jártam, mert az iskola mellett tényleg nem kellett másra koncentrálnom. Most viszont dolgozom, ráadásul az a szakma, amit választottam, nem olyan, hogy évekig kieshet belőle az ember. Itt folyamatos képzésre van szükség, négy-öt év kihagyás szinte a teljes újrakezdéssel lenne egyenlő."

Nem csömörlött meg

Kokas úgy véli, a lehető legjobb pillanatot választotta a sorsfordító döntés meghozatalához: „Nagyon sok olyan elődömről, pályatársamról tudom, hogy mikor letették a lapátot, az volt az utolsó, hogy a kezükben fogták. Megcsömörlöttek az egésztől. Nálam ez nem következett be, hobbiszinten biztos, hogy evezek még, sőt, még az sem kizárt, hogy idén az ob-n csapathajóban rajthoz állok. Nem szeretném, ha az alapozás során eddig elvégzett kemény munka kárba veszne. Nem bántam meg semmit, nagyon sokat adott nekem az evezés, bár azt nem tagadom, hogy most objektíven végiggondolva nem biztos, hogy belevágok abba, amit négy éve elhatároztam."

Mint ismeretes, Kokas a könnyűsúlyról a normálsúlyra váltott, bár ennek hazai „előzménye" nem nagyon volt. A külföldi tapasztalatok alapján azért megcsinálta a nehéz feladatot a sportoló, de még egyszer nem biztos, hogy végigcsinálná azt, amivel mindez jár.

Kokas Gergő elszakadni már csak azért sem tud az evezéstől, mert felesége, Remsei Mónika, aki szintén a győri klub színeiben versenyez, teljes gőzzel készül az olimpiára. A Sydneyt is megjárt evezős Stift Edittel ül egy hajóban, s jelenleg a horvátországi Kotorban edzőtáborozik, miután sikeresen kigyógyult egy influenzából, majd egy enyhe ételmérgezésből. „Úgy látszik, nincs szerencsém ezekkel az edzőtábori ételekkel. Két éve Dunavarsányban szalmonellafertőzést kaptam, most meg Tatán kapott el egy vírus. Szerencsére ez enyhébb lefolyású volt, s az influenzából is kigyógyultam, így nincs akadálya annak, hogy teljes intenzitással edzzek."

Új hajó, régi remények

A betegség mindenesetre elég volt ahhoz, hogy az ergométeres országos bajnokságot kihagyja a versenyző, bár emiatt igazán nem bánkódik. „Döntenem kellett: vagy az ergométeres országos bajnokság vagy a horvát edzőtábor. Nem sokat gondolkodtam, hiszen az idei jelszavunk: Athén mindenek előtt. Nagyon jók az első benyomásaink a horvátországi körülményekről.

A téli depressziós állapothoz segítő időjárásból most igazi tavaszban edzhetünk, hiszen tizennyolc fokot mutat a hőmérő napközben. Ráadásul megjött az új hajónk, amit eddig úgy fest, nagyon jól eltaláltak. Csakúgy szeli a habokat. Még másfél hétig leszünk kint, remélhetőleg addig sikerül elvégezni azt a munkát, amit előzetesen elterveztünk."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két mérkőzésre tiltották el Roberto Carlost

Megkapta a magáét Roberto Carlos a Real Madrid hátvédje, bár a Bayern elleni BL mérkőzésen a rendes… Tovább olvasom