Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Kocsis újratemetése: az Aranycsapat minden elhunyt tagja itthon nyugszik

Kocsis Sándor hamvainak hazahozatalával a legendás Aranycsapat minden elhunyt tagja Magyarországon nyugszik.
13:35 - Kocsis Sándor hamvainak hazahozatalával a legendás Aranycsapat minden elhunyt tagja Magyarországon nyugszik.

Kocsis újratemetését a korábbi kiváló labdarúgó, Kű Lajos jelentette be februárban, a Grosics Gyula 86. születésnapja alkalmából tartott ünnepségen, amelyen Tarlós István, Budapest főpolgármestere támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

"Hadd jelentsem be, hogy teljessé válik itthon az Aranycsapat, mert Lóránt Gyula után Kocsis Sándor hamvait is hazahozzuk. A család jóváhagyását már megkaptam, innentől a részletek kidolgozása következik" - mondta akkor Kű Lajost.

A születésének 83. évfordulóján sorra kerülő temetésre a Szent István-bazilika altemplomában, Puskás Ferenc síremléke mellett kerül sor. Mivel koporsós temetésre a bazilika altemplomában nincs lehetőség, ezért a barcelonai exhumálás után a holttestet elhamvasztották, s az urnát Kocsis Sándor fia hozta Magyarországra.

Kocsis Sándor, az 1954-es világbajnokság gólkirálya (11 gól) 1979-ben Barcelonában hunyt el. Pályafutása során a Ferencvárosban, a Budapesti Honvédban, a svájci Young Fellows Zürichben és az FC Barcelonában játszott.

A Magyarországon Kockának, Spanyolországban pedig Aranyfejnek becézett csatár a válogatottban 68 mérkőzésen 75 gólt szerzett, a magyar bajnokságban, a Ferencvárosban és a Honvédban 247-szer, míg a spanyolban 42-szer volt eredményes. Az 1954-es vb-n meccsenként átlagban szerzett 2,2 gólja a mai napig a leghatékonyabb csatárteljesítmény a világbajnokságok történetében.

13:28 - A budapesti Szent István-bazilikában pénteken délben megkezdődött Kocsis Sándornak, az Aranycsapat legendás, 1979-ben Barcelonában elhunyt labdarúgójának búcsúztatása.

Délután 4 óráig különböző szervezetek, iskolák, csoportok képviselői állnak díszőrséget a 68-szoros magyar válogatott csatár urnája előtt, amely mellett Kocsis egy fiatalkori fényképe áll. Az urna mellé az érkezők egy-egy virágot, koszorút, fényképet, különböző emléktárgyakat helyeznek el.

Volt olyan idősebb szurkoló, aki ritkán látható, 8-as számú, Kocsis feliratú Barcelona mezben érkezett. Az idősebb korosztály többsége könnyeivel küszködve emlékezett a Magyarországon Kockának, Spanyolországban Aranyfejnek becézett futballistára: "Ötvennégyben is sírtunk, amikor kikaptunk a világbajnoki döntőben, én akkor 17 éves voltam. Elképesztő futballista volt, szerintem minden idők egyik legjobb csatára" - mondta az MTI-nek az egyik gyászoló.

A sorban többször is lehetett hallani egy-egy régi történetet Kocsisról, fejjátékára eképpen emlékezett egy idősebb szurkoló: "Emlékszem, az osztrákok ellen egyszer olyan erővel fejelte meg a labdát, hogy az odanyomta a kapus kezét a kapufához, a hálóőrnek pedig eltört a keze."
Kocsis Sándor, az 1954-es világbajnokság gólkirálya (11 gól) volt. Pályafutása során a Ferencvárosban, a Budapesti Honvédban, a svájci Young Fellows Zürichben és az FC Barcelonában játszott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kemény Dénes nem folytatja szövetségi kapitányként

Kemény Dénes, a Sydneyben, Athénban és Pekingben olimpiai bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott… Tovább olvasom