Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Klubcserék százezrekért

A megyei futballkeringő az idei nyáron is több tucat Mosonmagyaróvár környéki focistát érintett. A megyei bajnokságokban játszók közül ma már szinte senki sem igazol át ingyen új csapathoz: a meccspénz mellett a százezres aláíráspénz bevett gyakorlat lett.

Mosonmagyaróváron a két patinás múltú csapat, a Mofém és a Kühne megszűnésével a város labdarúgói a környékbeli falvakba igazoltak.
Az MTE-nél a legtöbb ifiből kiöregedett játékos nem fért be az NB II-es csapatba, így kénytelen volt valamelyik megyei első, másod- esetleg harmadosztályú községi gárdába igazolni.

rutinos igazolók

Az utóbbi években néhány magasabb osztályt is megjárt labdarúgónak sikerült bevezettetnie, hogy a legtöbb megyei együttesnél átigazoláskor a játékos aláíráspénzt kapjon. Ma már enélkül egy jobb megyei másod- sőt, harmadosztályú játékos sem akar klubot váltani. Az egyesületek pedig partnerek ebben: különböző szponzorok révén akár százeres nagyságrendű összegeket is hajlandóak kifizetni egy-egy itteni községi „sztárjátékosnak", akik aztán egy év után odébbállnak, és újra csak „kaszálnak". Klubhűségről szó sincs, akad, aki öt év alatt 5–6 csapatnál is megfordult már, s nem titkoltan a pénzért is futballozik.

Meccspénz: fizet a mecénás

Információink szerint a megyei harmadik ligában – ez a legalacsonyabb osztály, ahonnan kiesni sem lehet –, ahol a mosonmagyaróvári körzetben tizenhárom csapat játszik, még szerényebbek ezek az összegek. Egy-egy jobb játékos 30–50 ezer forintért igazol át. Meccspénz – ami a győzelmek után járna – itt a legtöbb helyen még nincs, mivel sok magasabb osztályban játszó gárda második garnitúrája szerepel ebben az osztályban.

Egy kategóriával feljebb – ahol kilenc Mosonmagyaróvár környéki gárda szerepel – már jóval többet lehet keresni. Itt általában több a szponzor, s egy magasabb osztályt is megjárt labdarúgó 100–150 ezer forintot is zsebbe tehet, ha új csapatot választ magának. Ehhez általalában még meccspénz is párosul: átlagban győztes mérkőzésenként ötvenezer forintot osztanak szét a játékosok között. Van olyan újonc csapat is, amely csak néhány futballistáját fizeti: egyikük fix havi összeget kap az egyesülettől, s a két új igazolásukat a pártfogói tagság finanszírozta. Ennél a gárdánál meccspénz a csapat többi tagjának nincs.

Ajánlat 1500 euróra

Talán a legjobban a határon túl, Ausztriában éri meg kergetni játszani. Úgy tudjuk, az egyik NB II-es mosonmagyaróvári futballistának munkahelyet és 1500 eurót (mintegy 400 ezer forintot) ajánlottak nemrégiben a sógorok, ha gárdájukba igazol. Az ottani alsóbb osztályokban, a Re- gionalligában jó néhány magyar játékos szerepel, s itt átlagban 400 eurót (több mint 100 ezer forintot) lehet keresni havonta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb vereség a junior kézilabda világbajnokságon

Vereséggel folytatta szereplését a magyar férfi junior kézilabda-válogatott a Brazíliában zajló… Tovább olvasom