Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Kitüntették a hegymászókat

Magas állami kitüntetést vehettek át Jánosi György sportminisztertől a napokban hazaérkezett Mount Everest-expedíció tagjai. Várkonyi László, Mezey László, Ács Zoltán, Mécs László és Erőss Zsolt sajtótájékoztatóján a "Vágatlanul" című film segítségével idézte fel a Himalájában töltött két hónap legemlékezetesebb pillanatait.
"Csak két szélcsendes nap kínált lehetőséget arra, hogy feljussunk a tetőre" - folytatta Erőss. "Először oxigénpalack nélkül rohamoztam: ez a kísérlet azonban sajnos nem sikerült. Másodjára már készüléket használtam, és elértem célomat."

Jövőbeni elképzeléseit illetően Erőss azt mondta, hogy szeretne meghódítani egy olyan "névtelen" csúcsot a Himálájában, amelyen előtte még nem járt ember. A Magyar Mount Everest 2002 expedíció a nepáli normál útvonalon indult a 8848 méteres magasság meghódítására. A csapat tagjai - akik közül négyen már jártak nyolcezer méternél magasabb csúcson - önállóan, saját menetrend szerint törtek céljuk felé, s a mászáshoz nem akartak oxigénpalackot használni.

Erőss Zsolt, az eddigi egyetlen magyar Everest-csúcshódító
Május 13-án indultak el először az 5300 méteres alaptáborból a csúcstámadásra, május 16-án 8350-8700 méterig jutottak, de kénytelenek voltak visszatérni az alaptáborba. A következő alkalommal Erőss Zsolt Várkonyi Lászlóval kezdte meg az újabb kísérletet, május 25-én Várkonyi körülbelül 8750 méterig, vagyis a Déli csúcsig ért el oxigénpalack nélkül, míg Erőss Zsolt oxigénpalackkal feljutott a Mount Everestre. Az expedíció költségei meghaladták a százezer dollárt (25 millió forint).

Magas állami kitüntetést adott át az expedíció tagjainak Jánosi György gyermek-, ifjúsági és sportminiszter. Erőss Zsolt - aki első magyarként jutott fel a 8848 méter magas csúcsra - a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét, Várkonyi László az Érdemrend Lovagkeresztjét, míg Ács Zoltán, Mécs László és Mezey László az Arany Érdemkeresztet vehette át. "Sok millió honfitársam nevében szeretnék gratulálni nemcsak a sportteljesítményhez, hanem ahhoz az erőhöz és hithez, amely nélkül nem lehetett volna végrehajtani ezt a csodálatos tettet" - emelte ki Jánosi György.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új center a Postásban

Alig fejeződött be a női kosárlabda-bajnokság, a Soproni Postás-Trabán Trafik együttesénél lassan… Tovább olvasom