Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Kispestiek zöld-fehérben

Noha Gyimesi László és Urbányi István között kilenc év a korkülönbség, a két egykori futballistát rengeteg szál köti össze. Mindketten a Honvédban játszottak és onnan kerültek a Rába ETO-ba.
Mindketten válogatott labdarúgók, s mindketten szakkommentátorként is dolgoznak. S még egy közös vonás, Gyimesi és Urbányi kíváncsian várja a szerdai Győri ETO–Bp. Honvéd összecsapást.

Gyimesi László került előbb a Rába ETO-ba. Az egykori kiváló középpályás 1987 nyarán szerződött Győrbe.

– Életem legszebb időszakának tekintem a győri kilenc mérkőzést – emlékezett Gyimesi László. – Noha bajnokságot nyertem a Honvéddal, alapembere voltam a csapatnak, Komora „elvtárs" nem kedvelt, híre ment az antipátiának, így aztán megkeresett Szániel János, az ETO akkori irányítója, s neki köszönhetem, hogy Győrbe szerződtem. Emlékszem, rossz passzban volt akkor a csapat, pedig többen játszottak még a kétszer is bajnokságot nyert együttesből. Végül is, talán a játékomnak is köszönhetően elkerültük a kiesést, sőt, megindult az együttes fölfelé. Büszke vagyok a mérlegre, hiszen kilenc meccsből hatot nyertünk, kétszer játszottunk döntetlent, s csupán egyszer kaptunk ki.

Bár Gyimesi László jól érezte magát Győrben, visszarendelte a Honvéd a korábban kegyvesztett labdarúgót.

– Maradni akartam, s mindent elkövettünk a győriekkel, ám nem sikerült – folytatta Gyimesi László. – Sajnálom, mert megkedveltem a várost, az ott élő embereket.

Az egykori középpályás ért a futballhoz, s mert érthetően és világosan fogalmaz, az egyik kereskedelmi adó alkalmazásába állt, s hétről hétre a mérkőzések elemzésével foglalkozik.

– Élvezem, amit csinálok, hiszen szeretem a futballt, s beszélni meg mintha könnyebb is lenne róla, mint csinálni – mondta nevetve Gyimesi László. – Figyelem persze az ETO és a Honvéd játékát is, s remélem, szerdán jó meccset láthatunk. A Honvéd egyre markánsabb s a Győr is kezd magára találni, úgyhogy jó meccsre van kilátás.

Urbányi egy évvel Gyimesi után érkezett a Rába ETO-hoz, s két évet húzott le Győrben.

– Olyan volt nekem az ETO akkor, mintha Nyugatra igazoltam volna – mondta Urbányi István. – Csodás körülmények fogadtak, ott váltam igazán profi labdarúgóvá. Emlékszem a szerződésem egyik pontjára, arról szólt, csak akkor kapok célprémiumot, ha az átlagnézőszám eléri a kilencezret. De a profi szerződésen kívül a feleségemet és sok-sok barátot is Győrnek köszönhetek. A Honvédban tíz válogatott közé csöppentem, az ETO-ba meg egy olyan csapatba, ahol Szabó Ottó és Hajszán Gyula játszott a csatársorban, a védelemben meg Hlagyvik Gábor. Amikor először a stadionba léptem, elakadt a lélegzetem. Két évig szolgáltam az ETO-t, aztán visszatértem a Honvédhoz, s bár rég volt, de az emlékek megmaradnak.

Urbányi István mellőzve a minősítést szólt a jelenlegi ETO-ról és a Honvédról is.

– Mind a két csapat saját arcát keresi. Győrben és Kispesten is nyugodt a labdarúgást övező háttér, áldozatkész tulajdonosok kezében a klub, de valahogy egyik sem találja arculatát. Pedig hát a tradíciók, a sikeres múlt sok mindenre kötelez, például arra, hogy ismét tele legyenek a lelátók. Hiszem, hogy ha annyian nem is, mint a mi időnkben, de azért sokan lesznek kíváncsiak az ETO–Honvéd összecsapásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keddi tipp: Szany II. - Fertőszéplak

A megyei III. osztály soproni csoportjában a bronzérem sorsa dőlhet el ezen a meccsen. Tovább olvasom