Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Kirúgta a labdát a felső sarokból

Az ETO egyik legidősebb élő játékosa, Cseh Imre januárban töltötte be a nyolcvanadik évét.

A negyvenes években védte az NB I-es csapat kapuját, majd még fiatalon hátat fordított a labdarúgásnak. A munka mellett inkább a tenisz és a sí kötötte le az energiáit.

– Annak idején a tanítóképzőbe jártam és rendszeresen játszottunk a KISOK-bajnokságban. Itt figyeltek fel rám és onnan szerződtetett le az ETO. Akkoriban persze más viszonyok uralkodtak a labdarúgásban. Játékosként például ledolgoztuk a nyolc órát és utána jöhetett csak az edzés. Annyi könnyítést kaptunk, hogy szombaton nem kellett bemennünk a gyárba, elutazhattunk a novákpusztai edzőtáborba. Ez persze az étkezés miatt is lényeges volt, hiszen finom sonkát, kolbászt, sajtokat kaptunk, amik a boltokban általában hiánycikknek számítottak.
Kezdetben az ETO tartalékcsapatában kapott helyet. Egy UTE (ez is győri klub volt) elleni összecsapás különösen emlékezetes maradt, ám elsősorban nem azért, mert ő bizonyult a mezőny legjobbjának.

Az 58. percben 4–1-es vezetésnél ugyanis félbeszakadt a találkozó. Ezt írta a sajtó: „Cseh és Orbán összeakaszkodtak és sportszerűtlen jelenetek sorozata következik. Szotyorit kergetik. A lelátó előtt nagy tumultus és verekedés, melybe a szurkolók is beavatkoznak. Rendezőknek nyoma sincs! Szekeres vérző fejjel fekszik, Kökhert is fején sérült. A zöld-fehéreknél Pécsi és Selmeczi viseli az ütlegek nyomát. Orvosi megállapítás szerint az UTE kapusa (Szekeres – a szerk.) agyrázkódást szenvedett. A játékvezető lefújja a mérkőzést."

Cseh Imre fiatalon is többfajta sportot űzött, például elsőrangú magasugrónak számított, ennek is köszönhette kiváló képességeit.
– A lábfejemmel simán elértem a labdarúgókapu felső lécét és a felső sarokból is ki tudtam rúgni a labdát. Az NB I-ben a Fradi ellen mutatkoztam be. A zöld-fehérek akkortájt tértek haza egy sikeres dél-amerikai túráról, így elég nagy mellénnyel léptek pályára ellenünk. Nekem jól ment a védés, elöl pedig Kovács Lutyi vitte a prímet, aki három gólt szerzett és ezzel legyőztük nagy hírű ellenfelünket.
Később úgy tűnt, nemcsak a kezdet, hanem a folytatás is a Ferencvároshoz köti. Hívta ugyanis a fővárosi klub, ám a szülei nem engedték el Budapestre. Győrben egy ideig biztos pontnak számított a háló előtt.

– Ha jól emlékszem, fejenként négyszáz forintot kaptunk egy-egy győztes mérkőzés után. Egy időben pedig úgy állapították meg a prémiumot, hogy amíg nyerünk, addig minden siker után duplázódik az összeg. Akkoriban Zalaegerszegen katonáskodtam és amikor egy hónap alatt már több mint kétezer forintot kaptam – ami hatalmas összegnek számított –, a honvédségnél gyanús lett a dolog, csempészést gyanítottak mögötte. A politikai tiszt autóba ültetett és meg sem álltunk Győrig, a vagongyárig. Ott aztán igazolták az összeg eredetét...

Hadseregbeli élménye az is, hogy a Rákosi-kupában a döntőben Farkas Mihály honvédelmi miniszter adta át az érmeket.
– Szép emlékként őrzöm ugyan az ETO-s éveket, ám gyorsan véget értek, mert a korábbi kapus, későbbi vezető Pécsi Béla állandóan áskálódott ellenem és én ezt meguntam. Átigazoltam a DAC-ba egy rövid időre, majd hamarosan be is fejeztem a focit. A vagongyárban fejlesztőtechnikusként dolgoztam, évtizedekkel később onnan is mentem nyugdíjba. Meccsekre régóta nem járok, inkább a tévében nézem a jó focit. A teniszezést és a sízést viszont a mai napig nem hagytam abba.
cseh imre napjainkban is jó egészségnek örvend.
egy mateosz elleni mérkőzésen vetődik. A  fotó a korabeli képes sportban jelent meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elutasították a Ferencváros kérését

A Ferencváros labdarúgócsapatának április 9-én, illetve 23-án az eredeti sorsolás szerint 11:30-kor… Tovább olvasom