Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Király Beáta, az íjászok királynője

Íjászat - A soproni Király Beátát választották az év íjászának. Tavaly világbajnok lett és megnyerte az Európa-kupát is. A fiatal versenyző karatézik is, ám ott nem versenyez. Az olimpiai számban nem érzi jól magát. Nyáron EB-t szeretne nyerni.
A Soproni Lövér Íjász Sport Club ifjú versenyzőjét, Király Beátát választották a szakemberek a tavalyi év legjobb magyar női íjászának. A fiatal soproni sportoló duplázott. Egyrészt saját fegyvernemében, a vadászíjászok között lett a legjobb, másrészt az összes kategória magyar női versenyzői között is ő vitte el a pálmát.

Király Beáta tavaly megnyerte a FITA háromdimenziós (3D) világbajnokságot, s ugyanebben a kategóriában az Európa-kupa-sorozaton is a legjobbnak bizonyult. Egy másik versenyosztály, az IFAA világbajnokságán 4. lett. A soproni íjász hölgy teljesítményének értékét növeli, hogy csak decemberben múlt 18 éves, így az előbb említett sikereit még juniorkorúként érte el.

Érdeklődésünkre a ifjú sportoló hölgy elmondta: nagyapja és édesapja is vadászott, s ő már egészen kicsi lányként játék íjjal próbálkozott. Később kiderült: nem kevés tehetség is szorult belé, emellett egyre többet és egyre intenzívebben kezdett el edzeni. Mindez sikerekkel párosult, melynek csúcsa a már említett 2007-es sikersorozat.

A soproniak versenyzője tavaly két nagy versenyen is a legjobbnak bizonyult, idén is folytatná a sikersorozatot. Fotó: Németh Péter


A háromdimenziós vadászíjászat nem olimpiai szakág. Mivel nálunk – tesszük hozzá, sajnos – a siker igazi mércéje az olimpiai eredményesség, felvetődhet a kérdés, nem szeretné-e Király Beáta az olimpiai pályaíjászatban is kipróbálni magát. Erről a következőket mondta: „Ezzel kapcsolatban már a sportágból is érdeklődtek. Akkor is azt tudtam mondani, amit most, teljesen kizárni nem lehet, de az a kategória, amelyben én versenyzem, sokkal közelebb áll hozzám. Itt kint vagyunk a természetben, jövünk-megyünk az erdőben. Nekem ez sokkal érdekesebb, változatosabb, mint céltáblára lőni."

Télen azonban más lehetőség híján „kénytelen" táblára lőni. Erről az időszakról a következőket mondta a világbajnoknő: „Ilyenkor hetente egyszer tudunk íjászedzéseket tartani a Lackner Kristóf utcai általános iskola tornatermében. Ebben az időszakban a kevesebb s más jellegű lövőedzések miatt látványosan vissza szoktak esni az eredményeim, ám lesz majd idő felkészülni a versenyidőszakban."

Persze nem csak lövőedzésekből áll a világbajnoknő felkészülése. Mint mondta, a sportághoz  nélkülözhetetlen hátizmot rugós expanderrel végzett gyakorlatokkal erősíti. Emellett kiegészítő sportágat is hetente háromszor kyokushin karatéra jár a Soproni Harcművészeti Klubba. Nagyon szereti, jól egészíti ki az íjászatot, de itt versenyezni nem akar.
Amellett, hogy íjászvilágbajnok és karatézni jár, Király Beáta informatikusnak tanul a Vas-Villá’-ban. A sokoldalú sportoló fő célja, hogy sikeresen szerepeljen a 2008-as esztendő fő íjászversenyén saját kategóriájában. Nyáron Európa-bajnokságot rendeznek Észtországban, s a tavalyi sikereit idén sem szeretné alábbadni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sima MKB-vereség

Kosárlabda - Az MKB-Euroleasing Sopron sima 69-47-es vereséget szenvedett a francia Bourges… Tovább olvasom