Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Kinek van több pénz a kosarában?

Kosárlabda - A női bajnokság legjobbjai szinte mindenhol jelentős támogatást kapnak a helyi önkormányzattól. A női bajnokság alapszakaszának első hat helyezett csapatát hasonlítottuk össze a költségvetés és az önkormányzati támogatás nagysága szerint.
A gazdasági válság az élcsapatokat csak enyhén vagy egyáltalán nem érintette eddig. A női bajnokság alapszakaszának első hat helyezett csapatát hasonlítottuk össze a költségvetés és az önkormányzati támogatás nagysága szerint. Arra is kíváncsiak voltunk, vajon a gazdasági válság érinti-e a csapatok helyzetét, és ha igen, mennyire befolyásolja a következő évi terveket.

220 millió a bajnoknál

AZ MKB-Euroleasing Sopron költségvetése 220 millió forint, amihez az önkormányzat 45 millió forinttal járult hozzá. Erről Török Zoltán, a klub ügyvezetője tájékoztatta lapunkat.

„Az önkormányzati támogatás összegéből húszmillió forintot az utánpótlásra fordítunk – tette hozzá a klubvezető. – A közelmúltban hosszabbítottunk a névadó szponzorokkal, ami a jó szereplés miatt nem volt nehéz, hiszen bajnoki címeket nyertünk és bejutottunk a Final Fourba. Emellett a tervezett generációváltást is sikeresen végrehajtottuk, így mondhatjuk, hogy megvalósultak kitűzött céljaink, sőt, eredményesség szempontjából felül is múltuk azokat. Szerencsére támogatóink érzelmileg is elkötelezettek, nem csak üzleti alapon közelítenek a klubhoz. Ami komoly gondot okoz, hogy a kis és közepes támogatóink körében jelentős kintlévőségeink vannak. Ez valószínűleg már a gazdasági válság hatása."

A soproni képviselő-testület által elfogadott sportkoncepció alapján jövőre már 75 millió forint jut a kosárlabdacsapatnak.

Gond a forint gyengülése

„A MiZo-Pécs 2010 költségvetése kétszázmillió forint körül mozog, ebből negyvenötmillió forint az önkormányzati támogatás" – mondta lapunknak Rózsa Gábor ügyvezető, aki hozzátette, az önkormányzat 49 százalékban tulajdonosa a csapatot üzemeltető Pécsi Női Kosárlabda Kft.-nek. A válság hatását megérzik a Mecsekalján is, de egyelőre még nem nagy mértékben. „Pár támogató távozott, de a kiesett összeg eddig nem több két-három millió forintnál. Kicsit pesszimisták vagyunk, de bízunk, benne, hogy a támogatók kitartanak mellettünk. Sokat segít megnyerésükben a kupagyőzelem, hiszen ezzel bizonyított a csapat. Ami gondot okoz, az a forint gyengülése, az árfolyamváltozás érzékenyen érint bennünket is."


90-ből 41 millió

A Szeviép-Szeged körülbelül 85 millió forintból gazdálkodik, az önkormányzat 18 millió forinttal és 5 millió forintos prémiummal járul hozzá a költségvetéshez. (A kupában szerzett bronzérem és a bajnoki döntő után várhatóan ezt az összeget is kifizeti az önkormányzat.) Domokos Mihály ügyvezető tájékoztatása szerint a négy főtámogató kitart a csapat mellett, de az előrelépéshez nehéz új szponzorokat bevonni.

„A SEAT Foton Győr csapatának költségvetése nagyságrendileg kilencvenmillió forint, ehhez az önkormányzat negyvenegymillió forinttal járul hozzá – mondta lapunknak Fűzy András, a klub ügyvezetője. – Mivel kiemelt támogatást kapunk, ezért az utánpótlás-nevelés finanszírozására már nem pályázhatunk, így ebből az összegből álljuk az utánpótlás költségeit is. Új szponzorok belépésére nincs reális esély a mostani gazdasági helyzetben, a legfontosabb feladatunk a meglévő támogatók megtartása és kiszolgálása. A csapat az idei teljesítményével tesz is ezért, így várhatóan ez sikerülni fog."

„A nagyok árnyékában"

A BSE nem kívánta megosztani gazdálkodásának fő sarokszámait a nyilvánossággal. A fővárosi önkormányzat honlapjának adatai szerint a közgyűlés 2008-ban 32 millió forinttal támogatta a BSE-t (a 15/2008-as és a 29/2008-as számú közgyűlési rendelet alapján). Emellett a csapat főszponzora, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., melynek tulajdonosa szintén a főváros.

A válság az első hat helyezett csapat közül leginkább a Zala Volán ZTE-t érintette. Tóth László ügyvezető kedvezőtlen hírekről számolt be klubjával kapcsolatban.

„Az idei költségvetésünk körülbelül hetvenmillió forint volt, de a következő évre már csak ötvenmilliót tervezhetünk. Jelentősen csökken a szponzori támogatás, ez egyértelműen a gazdasági helyzet hatása. Az önkormányzat körülbelül 10 százalékát állja a költségvetésnek, amelynek nagy része főszponzorunktól, a Zala Volántól származik."

Olvasóink írták

  • 2. Tikky19 2009. április 28. 17:20
    „És a férfiakat miért nem támogatja az önkormányzat? Lehet, hogy csak "8"-ba kerültek be, de nagyon jó csapat, és sopronnak igenis kell a férfi kosárlabda!!!!! Teltházas mérkőzések! Ez jelent valamit!”
  • 1. wert 2009. április 23. 08:58
    „a költségvetés szerint 2008-ban a soproni női kosár 93milliót kapott, plusz 20milliót utánpótlásra. ha csak 45 milliót kaptak, hova lett a különbség?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futás 45 fokban: a kisalföldi vasember 3. lett Kínában

Győr-Kína - Major József négyszeres ironman magyar bajnok, az Arizona Ironman győztese bronzérmes… Tovább olvasom