Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Kinek érdeke a botrány?

A TE 1904 labdarúgó-szakosztálya csaknem tizenötmillió forintos adósságot halmozott fel.

Többször is beszámoltunk arról, hogy anyagi gondokkal küzd az NB I/B-s MTE 1904 labdarúgó-szakosztálya. A legutóbbi közgyűlésén kiderült, a klubnak csaknem 15 millió forintos tartozása van, így többek közt a társadalombiztosítónak, valamint az MLSZ-nek is adósa. Emiatt az ügyészség eljárást kezdeményezett, a novemberben megválasztott új elnök pedig a vizsgálat lezártáig nem veszi át az egyesületet.
Az elmúlt hetekben gyakran szóba került a klub labdarúgó-szakosztályának vezetője, aki elmondta a Kisalföldnek, szerinte miért robbant ki botrány a sportegyesület körül.

Változatlan költségvetés

Kiss Zsolt szakosztályvezető: „Nem volt titok, szinte mindenki tudta, hogy több millió forint adósság halmozódott fel. Úgy gondolom, ezen nem is lehet csodálkozni, mivel a másodosztályú futballcsapat NB II-es költségvetéssel vágott neki a magasabb osztálynak. Az NB I/B-ben nagyobb távolságokra kell utazni, magasabbak a nevezési, játékvezetői díjak, arról nem is beszélve, hogy ebben az osztályban az utánpótlás versenyeztetése is sokkal többe kerül. Úgy gondolom, ha nyugalom lesz a csapat körül, újabb támogatók segítségével, akik már jelentkeztek is, megoldható ez a probléma."

A megjelent írásokban többen is megemlítik, hogy a vizsgálat által is kimutatott hiányosságokért a szakosztályvezető lehet a felelős. Nemrég az összehívott közgyűlés Guba István személyében egy ügyvivőt választott. „Csak benne bízom meg" – mondta róla Stipkovits Pál mosonmagyaróvári polgármester.

„ Előfordultak hiányosságok, amelyekre, gondolom, majd felhívják a figyelmünket, de furcsa, hogy egyes felelős beosztású emberek előre kijelentették azt, hogy törvénytelenül működik az egyesület. Biztos vagyok benne, a vizsgálat éppen az ellenkezőjét állapítja majd meg. Érdekesség az is, hogy ennek során hiányolták a pénzügyi mérlegünket, pedig úgy tudom, egy sportegyesületnek ilyet nem kell készíteni. Év végi beszámolót kell tartanunk, amely minden esztendőben meg is történt. Egyébként a polgármester úr ügyvivővel kapcsolatos megjegyzése célba ért, tudomásul veszem.

Annyit még elmondanék, hogy a klubnál gyakorlatilag jóváhagyási jogom nem volt. Csak két ember, az elnök és az elnökhelyettes engedélyezhetett kifizetéseket. Pénzügyekben egyáltalán nem dönthettem, kivétel, amikor saját zsebből fizettem. A nevezéshez még hitelt is biztosítottam, mert enélkül talán nem indulhattunk volna. Arról pedig, hogy nem minden pénz jutott a megfe lelő helyre, csak annyit: akinek tudnia kellett róla, az tudta is, hogy arra költöttük el a pénzt, amiben megállapodtunk. Aki nem ezt állítja, nem akar igazat mondani."

Visszatartott támogatás

Kiss Zsolt szerint az egész ügy kirobbantása azt a célt szolgálta, hogy őt eltávolítsák a klub szakosztály-vezetői székéből.
„ Vannak személyek, és sajnos azt kell mondanom, hogy pont a város vezetői között, akiknek érdekük volt, hogy botrány legyen az MTE-nél, nemhogy segítették volna a munkákat, inkább hátráltatták azt. Valaki azt szeretné, hogy főállású elnök kerüljön a klub élére, szerintem pedig nem erre, hanem minél több támogatóra lenne szükség, az elnöki teendőket társadalmi munkában is el lehet látni."

A múlt év végén és az idei esztendő elején az önkormányzat többhavi támogatást is visszatartott, saját hatáskörben fizette ki a közüzemi számlákat és az egyéb költségeket is. Az ügyvivő kinevezése után ismét a klubhoz érkezik a pénz, ennek elosztása, továbbutalása az ő hatáskörébe tartozik. Korábban egyébként előfordult, hogy a sporttelepen kikapcsolták a villanyt, legutóbb épp az egyesület kerékpárosai maradtak áram nélkül.

Rendeződhet a helyzet

„ Nem értem a kerekesek vezetőjének, ifj. Tóth István tegnapi nyilatkozatát, túlzás, hogy a labdarúgók bűneiért ők felelnének. Tudtommal több mint hatvanezer forint adósságuk van, külön elszámolás alapján működnek, ráadásul tavaly egy alkalommal mi fizettük ki helyettük is az elektromos díjat. A villanyt egyébként múltkor jogosan kapcsolta ki a szolgáltató, persze azt azért tudni kell, hogy akkor már nem nekünk, hanem az önkormányzat illetékesének kellett volna kiegyenlítenie a számlát."

Igaz, az ügyészségi vizsgálat még nem zárult le, de Kiss Zsolt szerint van remény, hogy hamarosan rendeződjön a klub anyagi helyzete. Az önkormányzati támogatás mellett szponzorok segítségével előteremthetik a hiányzó összegeket.

„ Velünk együtt a város polgármestere és az újonnan megválasztott elnök, Szeredi Ádám is azon dolgozik, hogy megszűnjön ez az állapot. A városnak, a szurkolóknak is szükségük van egy másodosztályú csapatra. Tizenkilenc év után sikerült kiharcolni, hogy ismét magasabb osztályban indulhasson az együttes, ha egyszer úgy döntött a település vezetése, hogy kell neki egy olyan futballcsapat, amely hírét viszi az egész országban, akkor mellé kell állni a nehezebb körülmények között is. Félre ne értsen, nem hibáztatok senkit, hiszen a város így is nagyon sokat segít. Személyesen nekem is fontos a klub, rengeteg energiám, munkám fekszik benne, hogy idáig eljutott ez a társaság, nem szeretném, ha mindez most a semmibe veszne..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh András az új kapitány

Németh András, a Ferencváros edzője lett a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A szövetség elnöksége egyhangúlag szavazott bizalmat az 52 éves trénernek, akinek megbízatása a 2008-as pekingi olimpia végéig szól. Németh szerződése az FTC-nél 2006. június 30-ig érvényes, addig maradhat a klubnál. Tovább olvasom