Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

Kimaradt helyzetek, fájó vereség

Vereséggel mutatkozott be hazai pályán az új szezonban az FC Sopron csapata. A Détári Lajos eltiltott szakvezető által a kispad helyett a lelátóról irányított soproni gárda a kupagyőztes Honvédtól kapott ki 1–0-ra.
Lényegében annyi történt, hogy egy rutinos gárda nyert egy fiatal, formálódó együttes ellen vasárnap délután.

Sifter Tamás, a soproniak saját nevelésű játékosa mind a nyitófordulóban Kaposvárott, mind pedig a Honvéd ellen oszlopa volt a teljesen átalakult soproni védelemnek. Pintér Zoltán csapatkapitánnyal egyetemben vezéregyénisége volt a Sopronnak. Így értékelte a vasárnapi, vereséggel végződött hazai premiert:

„Abszolút döntetlen jellegű, tipikus egygólos mérkőzés volt, sajnos azt az egy gólt nem mi szereztük. Egy pillanatig sem játszottunk alárendelt szerepet a kupagyőztes ellen, amely gyakorlatilag helyzet nélkül tudott nyerni úgy, hogy egy pontrúgásnál figyelmetlenek voltunk, s ezt ellenfelünk kihasználta. Pedig talán nekünk voltak nagyobb lehetőségeink, gondolok itt elsősorban Pintér Zoli kapufájára vagy Sira Pista remek lövésére, amelyet bravúrral védett a kapus. A végén pedig Farkas Attila egyenlíthetett volna, sajnos nem sikerült."

Arról az időszakról, amikor hátrányban volt a soproni csapat, így vélekedett a hátvéd:
„Próbáltunk egyenlíteni, menni előre, de ekkor látszott, hogy ellenfelünk jelen pillanatban rutinosabb és összeszokottabb csapat, mint mi. Nem szabad elkeseredni, tanulni kell ebből a vereségből s továbbra is tenni kell mindenkinek a dolgát. Bízom benne, hogy hamarosan összerázódik a társaság, s ez majd az eredményekben is megmutatkozik. Akár már a jövő héten a Vasas otthonában, ahol bravúrra készülünk, győzni akarunk."

Ahogy Kaposvárott, vasárnap a Honvéd elleni meccs után is kerültek a soproni együttessel kapcsolatos feljegyzések a mérkőzés jegyzőkönyvébe. A dokumentum másolata az egyik érintett, Ambrus András alelnök birtokában van, ő tájékoztatott a jegyzőkönyvbe írt játékvezetői kiegészítésről.

Először Détári Lajosról szól a feljegyzés. A lefújás után a soproni csapat eltiltott, s a mérkőzés jegyzőkönyvében nem szereplő vezetőedzője – a játékvezetőknek nem kell tudni, hogy Simon Tibor halála óta Sopronban a szakmai munka első számú irányítója mindig edző –, Détári Lajos a játéktéren odament a játékvezetőkhöz, s annyit mondott: „Köszönöm szépen. Most inkább nem mondok semmit, de mindig ellenünk vagytok a legrosszabb formában."

Ambrus András sokkal sarkosabban fogalmazott az öltözőfolyosón. Az ő véleményét a negyedik játékvezető hallotta, majd – mivel nem ismerte személyesen a soproni alelnököt – megkérdezte: milyen minőségben formál véleményt. Innentől idézzük a jegyzőkönyvet: „Én vagyok a klub alelnöke, és nyugodtan írjátok be a jegyzőkönyvbe, hogy megverettetek minket."

Beírták. Egy nappal a találkozó után kérdeztük az alelnököt, fenntartja-e a véleményét. Nos, Ambrus András fenntartotta, továbbra is állítja, a játékvezetők ténykedésének szerepe volt a soproni csapat vereségében. Természetesen konkrét esetekre is kíváncsiak voltunk, s Ambrus mondta is. „Az első félidőben Hercegfalvi igen magasra emelt, nyújtott lábbal kis híján lerúgta Ködöböcz fejét. Csak sárga lapot kapott érte, pedig ez jóval brutálisabb szabálytalanság volt, mint amilyenért az első meccsünkön Kaposvárott a román védőnket, Giurát kiállították. Ott szólt a negyedik játékvezető, s az ő javaslatára a mi játékosunknál a sárga lapot pirosra változtatta a bíró. A következő eset bő negyedórával a vége előtt történt, amikor Fehér szabálytalankodott Vinczével szemben, aki a földön fekve visszarúgott, tehát törlesztett. Úgy érzem, mindkét esetben – akár a partjelző vagy a negyedik játékvezető segítségével is, de – jogos lett volna a kiállítás, s ha ezeket így ítéli meg a játékvezető, biztosan máshogy alakult volna a mérkőzés, ezért mondtam s tartom fenn, hogy a bírák számunkra kedvezőtlenül befolyásolták a meccs végeredmé-
nyét. Erre utaltam, amikor azt mondtam, megverették a csapatot. A gól előtt tény, hogy hibáztunk, de a Honvéd helyzet nélkül nyert, a lehetőségek alapján nekünk kellett volna nyerni."

Ambrus András még két dolgot tett hozzá: az egyik, hogy nem érti, mivel érdemelték ezt ki, a másik pedig, hogy annak azért örült, hogy sok néző volt kint a mérkőzésen, s a soproni szurkolók értékelték a csapat erőfeszítéseit, ugyanis a vereség ellenére megtapsolták a játékosokat.

Botár László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy pontrúgás döntött, Détári Lajos a bírót bírálja

Kellemes labdarúgóidő és remekül előkészített pálya fogadta a csapatokat. A gyönyörűen felújított… Tovább olvasom