Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kilenc klub összefogott a futballért

Labdarúgás - Kilenc győri klub szindikátusi szerződést kötött a labdarúgó-utánpótlás-nevelés hatékonysága érdekében, melyet az önkormányzat is támogat.
Napjaink (futball)világára inkább a széthúzás, mint az összefogás a jellemző, ezért is örvendetes annak a szindikátusi szerződésnek a létrejötte, amelyet szerdán szentesített minden fél.
Kilenc győri klub – ETO, Integrál-DAC, Gyirmót SE, Dózsa, Üstökös FC, ESK Ménfőcsanak, Győrszentiván SE, Bácsa FC, Ovifoci- klub – hozta létre az együttműködési megállapodást, melynek célja a városi labdarúgó-utánpótlás-nevelés színvonalának emelése. A szerződés kiterjed a szakmai együttműködésre, a tehetséggondozásra, a kiválasztásra, a területi integrációra, az érdekérvényesítésre, a közös képzési és nevelési program megvalósítására, a játékosok átigazolására. A résztvevők feladatuknak tekintik a győri labdarúgó-utánpótlás koncepciójának kidolgozását és elismerik az ETO vezető szerepét a városi elit képzésben.

Bolla Péter, a győri önkormányzat kabinetfőnöke: „Borkai Zsolt polgármesteri programjában szerepelt a labdarúgó-utánpótlás támogatása, ez valósul meg most a városi sportkoncepció részeként. Korábban magam is küzdöttem érte, tizenhét évnek kellett eltelnie, hogy a város erre is fordítson pénzt. Kezdetben csak az ETO FC utánpótlásáról volt szó, de úgy döntöttünk, mind a kilenc utánpótlással foglalkozó futballklubot támogassuk úgy, hogy mint a kiemelkedően legnagyobb, a piramisrendszer csúcsán álló ETO vállalja a koordináló szerepet. Keményen ellenőrizni fogjuk, hogy a klubok arra költik-e a pénzt, amire az önkormányzat adja, erre Horváth László, a városi sportigazgatóság munkatársa a személyes megbízott."

Csütörtöktől valószínű a labdarúgás sem lesz mostohagyerek a győri sportpalettán.
Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum

Klement Tibor, a Győri ETO ügyvezetője: „Nagyon örülök, hogy sikerült létrehozni a Győr, de talán a magyar labdarúgás történetében is páratlan szindikátusi szerződést. Biztos vagyok benne, hogy ez a modell jól működik a jövőben és minden klub csak a hasznát látja majd."
A lényege egyebek mellett abban áll, hogy tizenkét éves koráig minden gyerek a lakóhelyéhez legközelebb lévő egyesületben focizik. Az ETO minden évben felméri őket és a legjobbakat átigazolja. A szerződő felek nem fizetnek nevelési költségtérítést egymásnak. Az egységes képzést az biztosítja, hogy minden klubban az ETO által kidolgozott szakmai tervek szerint dolgoznak az edzők. Az egyesületek több módon felkarolják az Ovifociklubot.

Horváth Zsolt, a Győri Dózsa elnöke: „Remek lehetőségnek tartjuk a szindikátus létrejöttét, szerintem ebből minden klub csak profitálhat. Most először kapunk városi támogatást a labdarúgó-utánpótlásunkra. Úgy érzem, ezzel elismerik azokat az erőfeszítéseinket is, amiket az elmúlt években tettünk a feltételek megteremtésével."
A győri önkormányzat ma tárgyalja a jövő évi városi sportkoncepciót, amelyben 60 millió forinttal szerepel a labdarúgó-utánpótlás-nevelés kiemelt támogatása. A szindikátus javaslata szerint ennek 57 százalékát kapja az ETO, 10 százalék körül kap a Gyirmót, az Integrál-DAC és a Dózsa, ennél kisebb arányban az Üstökös FC, a Ménfőcsanak, a Győrszentiván és a Bácsa. Az Ovifociklub támogatása más forrásból történik.

Olvasóink írták

  • 2. Szabó Tibor 2007. december 08. 18:35
    „Látom, hogy feltalálták Győrben a tutit! Mosolygok csak rajta,hogy a Sasfészek Fc., amely már 7 éve működik , nem szerepel a résztvevő klubok között.Kedves szerény ötletgazdák! Amit ti most fantasztikusnak tituláltok, azt a Sasfészek Fc. már 7 éve gyakorlatban is végzi,INGYEN!!!!!!!!!! Összefogás, jóindulat? Hajrá!”
  • 1. ACSA 2007. december 06. 09:42
    „KÖZÖS LÓNAK TÚRÓS A HÁTA! De azért minden klubnak jól jön az a pár milla ,és meg is érdemli mindegyik de az elmúlt évek példái azt mutatták,hogy az ETO álltal létrehozott szindikátusok halálra vannak ítélve!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MTE 1904: nincs döntés

Labdarúgás - Soós Imre, az MTE 1904 munkavégzés alól felmentett edzője feljelentette a mosonmagyar-… Tovább olvasom