Kisalföld logö

2018. 09. 18. kedd - Diána 16°C | 26°C Még több cikk.

Kijátszák a dohányreklámok tilalmát az F-1-es csapatok

A vasárnapi kanadai nagydíj előtt aktivisták kritikával illettek bizonyos csapatokat a dohányreklámok tilalmának kijátszása miatt. A kanadai szabályok értelmében ebben az évben már semmilyen címke vagy felirat nem utalhatott a dohánygyárakra vagy azok termékeire.
Persze ezt nem fogadta mindenki kitörő lelkesedéssel; a F1 főnökei például egy ideig azzal fenyegetőztek, hogy idén kimarad a kanadai nagydíj. Végül sikerült megegyezésre jutni: a csapatok levették a cigarettareklámokat az autókról és a ruhákról, ám ezért cserébe Ottawának és Quebecnek 12 millió dolláros kártérítést kellett fizetnie.

Itt azonban nem ért véget a huzavona, mivel bizonyos csapatok így is módot találtak arra, hogy legalább részben megtartsák szponzoruk nevét. A Jordan például a "Be on edge" szlogent használta, ami hangzásában elég erősen rímel főtámogatójuk, a Benson and Hedges nevére.

A dohányzás ellenes aktivisták szerint már ez is több a soknál, főképp mert a kanadai adófizetők összességében milliókat áldoznak arra, hogy a cigaretta reklámok biztosan ne fussanak. "Nem tesznek mást, mint gúnyt űznek a kanadai reklámszabályozásból" - mondta el Francois Damphousse aktivista, aki azt is hozzátette, hogy ez nem puszta érzékenység részükről, hanem a Jordan valóban jogsértést követ el, mivel Kanadában nem csupán a nyílt szponzoráció tilos a cigarettagyárak számára, hanem minden olyan reklámtevékenység is, amely bármilyen mértékben "utal egy dohányipari termékre".

A verseny rendezői szerint viszont a sokat citált Jordan szlogen nem sérti meg közvetlen módon a reklámszabályokat, miután a törvény az explicit utalás minden formáját tiltja, s erről itt nincsen szó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosztovojt hazaküldték

Az orosz válogatott egyik legrutinosabb tagját, Alekszander Mosztovojt fegyelmi okok miatt azonnali… Tovább olvasom