Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Kihívások közben

Három az egyben Horváth Cs. Attila sportvezetővel.
1. Több mint tizenkét évet töltött a megyei labdarúgó-szövetség elnöki székében, öt évet az MLSZ elnökségében, a legutolsó megbízatása július 31-ével járt le. Milyen mérleget készít?
„Szerintem az MLSZ történetének egyik legsikeresebb időszaka volt a 2009-es és a 2010-es esztendő, s örülök, hogy ennek részese lehettem. A Győr-Moson-Sopron megyei munkánk legjobb jellemzője az, hogy az általam vezetett szövetség tevékenysége még most is etalon az országban. Ebben persze nagy szerepe volt a segítőimnek, a Tamási Gábor főtitkár vezette apparátusnak, a bizottságoknak és persze Páder Vilmos alelnöknek, az elnökségi tagoknak. Elnökként 1998 óta dolgoztam a megyei LSZ-ben, annyi juttatást, ajándékot soha sehol nem kaptak a kiscsapatok, mint nálunk. Büszke vagyok rá, hogy a megye labdarúgó-társadalma egyhangúlag választott meg örökös tiszteletbeli elnöknek. Remélem, a régóta várt törvénybeli változások hoznak előrelépést és legalább a látványsportágakba áramlik némi többletpénz! Ígéretek vannak... Egyelőre viszont nem túl rózsás a helyzet, az amatőr futball jelenleg túlélésen van, klubok, csapatok szűnnek meg, őszintén szólva nem érzem, hogy lenne megfelelő »gazdája« ennek a területnek országosan, illetve a megyei szövetségek megszüntetésével értékes szakemberek kerültek ki a rendszerből, akiket nehéz lesz pótolni. Nem szeretnék senkit megbántani, de azt tapasztalom, hogy az átalakítás óta jóval kevesebb lett a labdarúgás szeretetéért dolgozók száma, s jóval több a kiemelkedő pénzért tevékenykedő hivatalnokoké. Miközben a munka színvonala nem nőtt, sőt... S még valami, egyetértek Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével abban: nem szerencsés, nem tesz jót a magyar sportnak, a magyar focinak az, hogy elözönlötték a politikusok."

2. Tavalyig a Rába ETO futsalcsapatának társadalmi elnöke volt, majd hirtelen távozott a klub éléről. Akkor nem akart, most már beszél az okokról?
„Nem titok, nekem az a csapat a szívügyem volt és még napjainkban is az. A klubot, annak felépítésének minden lépését én álmodtam meg és a megvalósításához kerestem társakat, s itt kiemelném Drucskó Zoltán személyét. Jól dolgoztunk, hiszen egy év alatt sikerült létrehozni egy olyan együttest, amely itthon mindent megnyert, majd aztán duplázott is. További szép terveim voltak, ám azokat nem volt időm valóra váltani, az igazi okokról még mindig nem beszélnék, akiket érint, azok úgyis tudják. Az viszont biztos, nekem nem kell szégyenkeznem. Akkor nagyon megviselt a döntés, a mostani folyamatokat látva azonban már nem bánom annyira. Az én habitusommal ugyanis nehezen tolerálnám, hogy a futsalnak a jelenlegi körülmények között nincs jövőképe idehaza, Győrön kívül a nagy klubokat nem érdekli a szakág. Az Újpest kiesett az NB I-ből, a Fradi visszalépett az első osztálytól, a Vasasnál pedig nagy a bizonytalanság. Megfelelő ellenfelek hiányában a Rába ETO sem tud majd kellőképpen fejlődni, s ezt alapító elnökként szomorúan veszem tudomásul..."

3. Szinte egy percet sem hagyott ki, január óta újra a magyar labdarúgásban dolgozik, az ETO FC klubmenedzsereként. Mire a legbüszkébb az elmúlt időből?
„Keveset kellett várnom, hogy megtaláljon az igazi nagy feladat, amelyre egyébként mindig is készültem. Nagyon megörültem Tarsoly Csaba és Klement Tibor hívó szavának, hiszen győriként az ETO-futballklubban dolgozni a csúcs. Leraktam egy éves tervet, amelynek része volt például az ETO Nap, az elkészült új induló, a megalakult ETO 100 Baráti Kör, a Verebes mester vezette öregfiúkcsapat, a stadion páholyainak, szektorainak legendákról történő elnevezése, megnyertük a Családbarát Klub-vetélkedést, új támogatók kerültek az ETO-hoz, ajándékokkal kedveskedünk a bérleteseinknek, szurkolóinknak, kidolgoztunk egy médiastratégiát, megújult a klub honlapja, alakulóban van a múzeumunk. Kiemelten kezeljük nemcsak az első csapat, hanem az utánpótlásunk menedzselését is, a Fehér Miklós Kollégium nyerte el idén a Legjobb Magyar Elit Akadémia címet. Azt hiszem, ilyen rövid idő alatt ez nem kevés, de ezeknél is fontosabb: az ETO-nál egymást segítve mindenki azon dolgozzon, hogy jövőre telt ház előtt ünnepeljük a bajnoki címet!"
papp győző

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy torna kispályán Sopronban

Immár a huszonnegyedik alkalommal rendezik meg Sopronban az országos kispályás tornát. Tovább olvasom