Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Kieső hely a viszontagságos körülmények `jutalma`

Labdarúgás - Utolsó előtti, azaz kieső helyen fejezte be az őszt az FC Sopron, így kemény tavasz vár a szezon közben előbb tulajdonos-, majd edzőváltáson átesett gárdára. Már amennyiben persze lesz folytatás, a napokban ugyanis az MLSZ illetékes bizottsága megvonta a klub licencét is.
A kieső, 15. helyen helyen zárta az őszi szezont az FC Sopron csapata. Végh Tibor már a szezont a csapat kispadján kezdő Détári Lajos bővebb szakmai stábjának is tagja volt, amikor a szezon vége felé Vincenzo Cosco vezette az edzéseket, mint a soproni klubnál dolgozó prolicences tanfolyamra járó szakember, neki jutott a roppant hálátlan feladat: nyilatkozni, értékelni a mérkőzéseket. Most az ő segítségével a Sopron őszi szezonját próbáljuk értékelni.

– Egyetért abban, hogy az őszi szezont két részre lehet osztani?

– Ha arra gondol, hogy a Détári Lajos edzősége alatti időszak volt az egyik, a tulajdonos- és edzőváltás utáni szakasz meg egy másik történet, akkor a legteljesebb mértékig. Hozzátenném, Détári edzősködése alatt inkább csak amolyan segítőként működtem közre, s voltak mérkőzések, amelyeken nem is lehettem jelen, mivel az NB III-as csapat meccseivel egy időben voltak. Később, mivel a prolicences tanfolyamra jártam – és járok a mai napig –, én nyilatkoztam a meccsek után.

Amikor még minden szépnek tűnt: bemutatkoztak a klub olasz tulajdonosai. Fotók: Németh Péter (Kisalföld-archívum)

– Eredményesség tekintetében Détári edzősködése és a későbbi időszak között szinte ég és föld volt a különbség. Belülről nézve mi volt a legjelentősebb eltérés a két időszak között? Ez már csak azért is fontos, mert a pénztelenség, a sok anyagi gond gyakorlatilag az egész őszt végigkísérte.

– Kezdjük ott, hogy az előző szezon után az akkor Sopronban szerepelt labdarúgók jó háromnegyede, a kulcsjátékosok többsége távozott. A szezont elkezdő csapatot Détári Lajos szedte össze, s a keretet a klubnál járt sok próbajátékon részt vevő játékos közül alakította ki. Egy teljesen új együttest kellett építenie. A keretben igen sok fiatal labdarúgó volt, de szép lassan összeállt a társaság. Az első meccseken kiderült: csatárposzton erősítésre szorul a gárda. Jött a két légiós csatár, Belic és Tchana, valamivel eredményesebb is lett a Sopron. Détári Lajosra abszolút felnéztek a labdarúgók, hiszen játékosmúltja nemcsak itthon, egész Európában elismerésre méltó. Ő pedig remekül tudta motiválni, fanatizálni a fiúkat. A csapat úgy a tizedik hely környékén állt, s ez, azt gondolom, megfelelt a játékosállomány erejének, Döme tehát kihozta nagyjából azt a társaságból, amit lehetett.

– Mi történt az edzőváltás után?

– Egyrészt Détári távozása, illetve annak körülményei finoman fogalmazva megzavarták a fejeket, hiszen mint mondtam, a labdarúgók nagyon tisztelték korábbi mesterüket, aki ráadásul ki is állt mellettük. Ezen túlmenően a már korábban is meglévő anyagi nehézségek az új tulajdonos érkezésével sem oldódtak meg. Emellett azt is hozzá kell tenni, ebben az időszakban rengeteg sérülés is hátráltatta a csapatot. Ebben a helyzetben hiába is próbált meg mindent Vincenzo Cosco, egyrészt nem tudott beszélni játékosaival, nem tudta felrázni őket, másrészt semmilyen eszköz nem állt rendelkezésére, hogy motiválja a futballistákat. Az edzéseken dolgoztak ugyan becsülettel a srácok, de a mérkőzéseken az előbb említett okok miatt már szétesett csapat benyomását keltették. Ez az időszak már nem igazán a szakmáról szólt.

A jelenlegi soproni helyzet alighanem nem csak a játékosoknak fájdalmas.

– A hogyan továbbról már tud valamit? Elvégre a napokban a klub licencét is visszavonták, így tényleg nagy kérdés, lesz-e élvonalbeli futball Sopronban.

– Hivatalosan semmi információnk nincs. Az olasz többségi tulajdonosok felől továbbra sincs semmi hír, viszont valamit lépni kell. Úgy tudom, a csapat magyar játékosai közül eddig Pintér és Takács távozott. A dolgok jelen állása szerint január 8-án az én irányításommal megpróbáljuk elkezdeni a felkészülést, de kérdés, kikkel. Lehet, együtt kezdi a munkát majd az első csapat az NB III-as együttessel, de addigra már jó lenne tudni valamit, valami konkrétumot a jövővel kapcsolatban...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ETO FC: a leghosszabb veretlenségi sorozat

Labdarúgás - A Győri ETO csapata nagyot lépett előre a Soproni Liga táblázatán az elmúlt esztendőhöz… Tovább olvasom