Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Kézilabda: ötödször emlékeztek Gyurmára

Ötödik alkalommal rendezték meg Győrújbaráton a Dobánszki Gyula-emléktornát. A volt játékos 22 évesen egy mérkőzés közben lett rosszul, s már nem tudtak rajta segíteni.
Ötödik éve jönnek össze a barátok, egykori csapattársak azért, hogy megemlékezzenek Dobánszki Gyuláról, akit az NB II-ben szereplő Győrújbarát játékosaként egy mérkőzés közben ért utol a halál.
Kétezeröt novemberében a Szentgotthárd elleni bajnoki meccs szünetében, miközben a csapatok a pályára vonultak, a győrújbarátiak 22 éves irányítója, Dobánszki Gyula rosszul lett, összeesett, s bár a mentők gyorsan a helyszínre érkeztek, életét az azonnali orvosi beavatkozás sem mentette meg.

A tragédiát a család mellett a barátok azóta sem felejtik, s hogy Gyurma (ez volt a játékos beceneve) emlékét ápolják, évente összejönnek egy tornára. Korábban decemberben rendezték ezt a szomorú apropó adta eseményt, idén viszont a felkészülés egyik állomása is volt az emléktorna.
Az egyik főszervező, Orbán Kálmán így emlékezett a volt csapattársra:

„Mindig lelkes, állandóan a győzelemért hajtó játékos volt Gyula, szörnyű, hogy ilyen hirtelen elragadta őt a halál. Nehéz feldolgozni a történteket, de úgy gondoljuk, ennyivel tartozunk az emlékének. Jó látni, hogy olyanok is pályára lépnek ilyenkor, akik lehet, hogy előtte hónapok óta nem fogtak a kezükbe kézilabdát, de szerették Gyurmát és természetesnek veszik, hogy ott vannak a többiekkel.”

Vesztergom Zoltán, aki akkor a csapat edzője volt, ugyancsak állandó résztvevője a tornának, a nyitóbeszédet is ő szokta mondani. Most is így tett, s többek között ezt mondta néhai játékosáról:

„Olyan kézilabdázó volt, akire fel lehetett nézni fiatal kora ellenére is, hiszen számára a sportszerűség mindenekfeletti volt. Ez a szellemiség mindenki számára követendő példa lehet, azok számára is, akik talán személyesen nem ismerték Gyulát, de ezzel a tornával adóznak az emlékének.”

Hogy pontosan mi okozta a hirtelen szívleállást, arról Orbán Kálmán elmondta: valószínűsítik, hogy egy korábbi, lábon kihordott betegség, megfázás lehetett az előzmény. Éppen ezért intő példa lehet mindenki számára, hogy betegen ne próbáljon sportolni, mert bár a lelkesedés viszi előre a sportolót, ám ennek komoly, végzetes következménye is lehet.

Végezetül álljon itt – noha nem ez volt az elsődleges – az emléktorna végeredménye. Az első helyet a Győrújbarát szerezte meg az ETO ifi, a Győrújbarát Szenior, a Tét, a Széchenyi ESE felnőtt és a Széchenyi ESE ifi előtt.

A gólkirály Burján Tamás (SZESE ifi), a legjobb játékos Scheibelhoffer Zsolt (Győrújbarát Szenior), a legjobb kapus Jeney Gábor (Tét) lett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt győri játékos a futsalválogatottban

Öt ETO-játékost hívott meg az ukrajnai Európa-bajnoki selejtezőre készülő magyar futsalválogatott bő… Tovább olvasom