Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kézilabda: középpontban a rájátszás

A Tento-ETO bejutott a felsőházba, a Graboplast-ETO számára ma kezdődik meg a kézilabda-bajnokság rájátszása. A férfiak az Orosháza ellen biztosították helyüket a hatban, a hölgyek Hódmezővásárhelyen lépnek pályára.
Tavaly is az Orosházával játszott sorsdöntő mérkőzést az ETO KC férfi-kézilabdacsapata. Akkor nem sikerült a bravúr, a zöld-fehérek az alsóházban folytathatták a bajnokságot. Vasárnap ismét az orosháziak látogattak a Tento-ETO-hoz, de most nem ismert kegyelmet Tóth László együttese, s ötgólos győzelme azt jelenti, az utolsó forduló eredményétől függetlenül a zöld-fehérek két év után ismét a felső házban szerepelnek majd. Tóth László vezetőedző érthetően büszke tanítványaira.

Kiesés helyett a hat között

– Mikor a nyáron egy csapatra való játékos és közel félszáz gól távozott tőlünk, s a helyükre érkező serdülő- és ifjúsági korú, valamint négy fotexes kölcsönjátékossal elkezdtük a munkát, nem lehetett más a célunk, mint a kiesés elkerülése – emlékezett vissza a kezdetekre Tóth László. – Bevallom, magam is tartottam attól, hogy komoly gondjaink lesznek. A felkészülés elején még abban sem voltam biztos, hogy lesznek olyan csapatok, akik edzőmeccsen kiállnak ellenünk. Erre persze nem került sor, s a mérkőzéseken aztán egyre jobban látszódott, többre képes ez a társaság, mint a kiesés elkerülése.
– Hivatalosan azonban végig ez a cél volt a csapat elé tűzve. Ez csak afféle taktikázás volt?
– A nyári átalakulás után azért kockázatos lett volna kijelenteni, hogy az első hatban leszünk. Természetesen ezért dolgoztunk, az idő előrehaladtával a játékosokba is ezt sulykoltam, de ebben a mezőnyben nem lehet biztosra menni. Ha most vasárnap például kikaptunk volna, akkor lehet, hogy az alapszakaszt csak a tizedik helyen zárjuk. Szóval a csúcs és a szakadék között csak egy hajszálnyi volt a különbség.

Igazi csapategység

– Miben voltak jobbak a riválisoknál?
– Elsősorban abban, hogy minden mérkőzésen olyan elszántsággal küzdöttünk, hogy ez a gyengébb játékot, a hibákat is kompenzálta. Persze mindez édeskevés lett volna, de ezek a játékosok azért már értek el sikereket a sportágban, igaz, többségében csak korosztályos szinten. Kovács serdülő-, Bakos, Szabó, Iváncsik juniorválogatott, Tatai a felnőttkeret tagja. Ezenfelül Konkoly vagy Bősze – akik szintén nem számítanak öregnek – tapasztalatuk, rutinjuk révén segítettek sokat, de tulajdonképpen mindenki hozzátette a magáét a sikerhez. Konkolyra és Bőszére visszatérve el kell mondanom, hogy ők ketten nagyszerűen oldották meg az irányítóposzton lévő hiányt.
– Lát reményt arra, hogy ez az együttes együttmaradjon?
– Ezt nem én tudom megmondani. Magam részéről annyit hozzátennék, nagyon szeretnék tovább dolgozni ezzel a társasággal, mert ilyen becsületesen készülő és egymásért küzdő játékoskerettel ritkán kerül kapcsolatba egy edző. Ráadásul ezek a kézilabdázók még fiatalok, bennük van a jövő.

Negyedikként a nagyok mögött?

– A csapatban idén esetleg egy negyedik hely is benne van?
– Most úgy érzem, huszonöt százalék eséllyel pályázhatunk erre a helyre. Az első három hely sorsa adott, a Cegléd és a Tatabánya lesz a legnagyobb ellenfelünk. Hallani azt, hogy Cegléden elfogyott a pénz, de azért csak leigazolták a kubai Savont. Szóval nem rossz csapatok ezek, de már bebizonyítottuk, hogy senkitől sem kell megijednünk.
A Graboplast-ETO ősszel nagy meglepetésre 22–19-re kikapott a Hódmezővásárhelytől, s mivel a csongrádi együttes bejutott az első hatba, ezt az eredményt mindkét gárda magával vitte a rájátszásba.

Nitescu pótlása is feladat

– Nehéz ellenfél a Hódmezővásárhely, melyet nemcsak az ottani, de a győri mérkőzésen is bizonyított a gárda – mondta Róth Kálmán, a Graboplast- ETO mestere. – Fizikálisan nagyon jó képességű játékosok alkotják szerdai ellenfelünk keretét, s játékstílusuk ennek megfelelően kemény, határozott, agresszív, melyet többnyire a játékvezetők is engednek. Nekünk egyrészt erre, másrészt pedig a hazai közönség által keltett hangulatra kell felkészülnünk.
Róth Kálmán hozzátette: a Debrecenben mutatott játék mindenképpen biztató, mert nemcsak a csapat, de néhány korábban gyengébben teljesítő játékos formája is sokat javult.
– Elsősorban Mehlmann és Vérten játékán érződött a javulás, emellett pedig örömteli, hogy azok, akik eddig is jól játszottak – gondolok itt elsősorban Görbiczre, Dokicra vagy Sirinára –, tartják jó formájukat – folytatta a győriek szakembere. – Erre mindenképpen szükség van, különösen Nitescu kiesése miatt. Szerkezetileg mindenképpen más védekezési formációt kell választanunk. Egy biztos, a sérülés a többiekben fokozza a bizonyítási vágyat és mostantól Carmenért is játszik a csapat.

A rájátszás állása, az 1–6. helyért: 1. Dunaferr 20 pont, 2. Ferencváros 12, 3. Graboplast-ETO 11, 4. Cornexi-Alcoa 7, 5. Hódmezővásárhely 6, 6. Esztergom 4.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brnóban bravúr kell

Március 11-én. kedden délután Csehországban, Brnóban a helyi Gambrinus ellen megkezdi az… Tovább olvasom