Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Kézfogás az ördöggel

Nyolcadik alkalommal rendezett lovas rókavadászatot a bőnyi Kék Madár Vadásztársaság szombaton Györgyházapusztán. Az eseményen mintegy harmincan vettek részt, köztük Bodrogi Ádám, Bodrogi Gyula színművész fia.

A feladatok nagy ügyességet kívántak.
A bőnyi Kék Madár Vadásztársaság 1996-os megalakulása óta rendez lovas rókavadászatot a helyi erdőben. A hagyomány eredeti formáját – lovakkal, kutyákkal hajtani igazi róka után – Európában már csak Angliában őrzik. Mint Domján Lajos, a vadásztársaság elnöke elmondta, Magyarországon, így Bőnyben is egy szelídebb, inkább sportnak megfelelő verzió dívik, miután a falkavadászatot tiltja a törvény.

A mintegy harminc, saját lóval induló versenyzőnek huszonhat kilométeres pályát kellett teljesíteni. Az egyik lovas, Burkus Tamás vállára rókafarkat tűztek, így ő játszotta a ravazdi szerepét.

Először – egyfajta gyorsasági szakaszként – minél hamarabb el kellett érni az előreszaladt „rókát", majd a táv teljesítése után egy téglalap alakú küzdőtéren kellett megszerezni a kitűzött rókafarkat. Az első etapot a budapesti Viszti Szilvia, a másodikat a bőny-szőlőhegyi Györkös Kolos nyerte meg. A rendezvény lebonyolítását a győri Jókai-iskola tanulói segítették.

Domján Lajos egykori lovastanára, Némethi Tamás szavait idézve azt mondta, hogy a verseny kézfogás az ördöggel: mind a tereplovaglás, mind az ügyességi viadal számos veszélyt rejt magában. Bőnyben a nyolc év során mindössze egy baleset történt.

Az esemény legismertebb vendége Bodrogi Gyula színművész fia, Bodrogi Ádám volt, aki tavaly mindkét számot megnyerte, idén azonban nem ő bizonyult a legjobbnak. „Korábban féltem a lovaglástól. Le akartam küzdeni ezt az érzést, és olyan jól sikerült, hogy beleszerettem a lovakba" – mesélte Bodrogi Ádám, akinek jelenleg öt lova van, és a Pest megyei Inárcson december végéig négycsillagos lovaskúriát épít, amelyet Szent Györgyről nevez el.

A leendő szállótulajdonos hazánkban egyedüliként tenyészteni fogja a világ legnagyobb lovát, az angol shire-t. Bodrogi Ádám édesapjához hasonlóan vadászni is szeret, de már nem annyira. „Érdekes módon azt tapasztalom, hogy minél többet lovagolok, annál kevésbé vágyok vadászatra. Nem tudom, miért van ez" – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei rangadó

Ma este rendezik meg a felújított soproni stadionban az élvonal egyetlen megyei rangadóját, a Matáv… Tovább olvasom