Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Kezeket a falnak, doppingvizsgálat

Sportegészségügy - Az athéni olimpia óta szigorúbb lett a sportolók doppingvizsgálata. Kovács Ágnes esete is rávilágított, hogy egy élversenyző nem hibázhat a mintaadáskor. A megkérdezettek szerint kellemetlen a procedúra és az egy hónapra lebontott időbeosztási kötelezettség.
Kovács Ágnes úszónő ügye óta forrong a hazai doppingvita: Ági szerint az ellenőrök átverték. Igaz, aláírt egy papírt, melyen elismerte, hogy nem adott kellő mennyiségű mintát, s enélkül távozott az uszodából. Várhatóan hazai és nemzetközi eltiltás vár rá, mely a pekingi álom szertefoszlását és akár karrierje végét jelentheti.

Három, olimpiára készülő, mosonmagyaróvári kötődésű sportolót kérdeztünk a doppingellenőrzések procedúrájáról.

Király Mónika
Király Mónika, a Mosonmagyaróvári TE 1904 huszonhárom éves kerékpárversenyzője jelenleg 182. a világranglistán, a jövő évi pekingi olimpiáért teker. Néhány éve lehetőséget kapott egy firenzei csapattól: profinak hívták, ám amikor látta, hogy csapattársai naponta ötször vénásan injekciózzák magukat, inkább hazajött. „A mostani szabályok szerint harminc napra előre be kell jelentenem, heti lebontásban, hol tartózkodom: a változásokat öt nappal előtte jelezhetem e-mailben az olimpiai bizottságnak. Az edzőtáborokról, külföldi versenyekről is tudniuk kell: sőt, elvileg más esetben a várost sem szabad elhagynom. Ha Győrbe megyek iskolába, azt is írásban jelentem. Pár éve a mosonmagyaróvári országos bajnokság után már ellenőriztek a Lajta partján. Az egész procedúra nagyon kellemetlen: a csalás kizárása miatt a női ellenőr »egy méteren belül« figyeli a vizeletadást. Kovács Ágit nem teljesen értem: magyar formanyomtatványt tettek elé, el tudta olvasni, mit írt alá" – mondta Király Mónika.

Edzője, Tóth István – a magyar női válogatott trénere is – szerint is az athéni olimpia óta rendkívül szigorú lett a doppingellenőrzés. „Ez főképp a mintavétel módjában tükröződik: a versenyzőket majdnem meztelenre vetkőztetik, s figyelik a vizeletadást: kivárják, amíg a megfelelő mennyiséget nem sikerül produkálni. Két éve az országos bajnokságon Orfűn bevitték Mónikát, s négy órát kellett várni a mintára, azonban ez sem volt gond az ellenőröknek. Elvileg mint edzőjéhez, hozzám is eljöhetnek, sőt, átkutathatják a házat. Ha egy versenyző valamilyen gyógyszert szed, annak a hatóanyagát a fővárosi doppinglaborban kell újra bevizsgáltatni" – mondta Tóth István.

Sastin Mariann
„Velem az ellenőrök eddig teljesen normálisan viselkedtek"
– állítja Sastin Mariann, a mosonmagyaróvári kötődésű birkózónő, aki szintén az olimpiára készül. Jövő májusig három kvalifikációs megmérettetésen indul, ahol kiharcolhatja a pekingi kvótát. „Engem csak versenyek után kontrolláltak, a lakásomon nem járt még az antidoppingcsoport: viszont tudok olyan atlétáról, akinél már igen. Számomra annyira nem kellemetlen a vizeletadási procedúra, próbálom kizárni a külvilágot. A világversenyek után ez általában nálam tíz percig tart, melyből nyolcat a papírok kitöltése vesz el. Mindig megnézem, mit írok alá: az edzőm és az orvosom is jelen van, s segít ebben" – mondja.

Vári Edit már kiharcolta a pekingi szereplést. A pályafutását Mosonmagyaróváron kezdő gátfutó szerint is az elmúlt három évben alaposabb lett a doppingvizsgálat. „Addig az ellenőrök csak figyelték a mintaadást, ma már jóval több az előírás. A falat kell fognunk, s ez rendkívül kellemetlen, ráadásul egy vadidegen bámul közben. Az időbeosztás leadása is sok gonddal jár: elég nehéz előre megtervezni, hogy mondjuk három hét múlva szombat este hat órakor hol leszek. Nemzetközi versenyeken a csapatorvos kéri, hogy szóljunk doppingvizsgálat előtt. Kovács Ági esetéről annyit: nagyon sajnálom őt, az elmondások alapján azonban úgy tűnik, hibázott" – mondta Vári Edit.
Vári Edit

Olvasóink írták

  • 2. Balázs 2007. november 14. 19:46
    „Hát, ez a Vári Edit elég jól néz ki!! Egész alakos kép nincs róla?”
  • 1. Gabi 2007. november 14. 19:41
    „Hát sajnos ez van. :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fehér Miklós-ügy: cáfol a WADA elnöke

Labdarúgás - Dick Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke cáfolta, hogy név… Tovább olvasom